Blogin arkisto

Salapoliisin työssä

Share |

Perjantai 18.12.2009 - Minna Lehrbäck


Joulu on Avainlipun teettämän Joulututkimuksen 2009 mukaan suomalaisille stressaavaa aikaa. Sen lisäksi, että suomalaisia huolestuttaa tänä vuonna se, että riittävätkö rahat, meitä ressaa se, että joululahjoja on joka vuosi niin kamalan vaikea keksiä.

Jo jouluostosten ajattelu nostaa monelle hien kainaloon: edessä on monta tuntia jonotusta, hikoilua, pähkäilyä, ruuhkaa, teräviä kyynärpäitä, tyhjiä hyllyjä suosikkitavaroiden kohdalla, vertailua ja tuskastumista, ja silti saadaan yhdellä reissulla vain murto-osa lahjoista ostettua.

Toisin on jos tietää etukäteen, mitä ostaa. Hyvät lahjaideat ovatkin jouluhulinassa kultaa kalliimpia. Jos idea on jo kirkkaana mielessä, sen kun vaan tyynesti poimii koriinsa suunnitellut yllätykset.

Jokainen yrittäjä ja ideoiva ihminen tietää, että ideointi on kiinni vain omasta päästä. Tämä pätee myös jouluostosteluun. Asia vaatii kuitenkin - kuten kaikki ideointi - kunnon valmistelutyötä. Sen takia hyvä joululahjanhankkija on kuin salapoliisi; hän kirjaa mieleensä jo juhannuksena, mistä velipoika haaveilee (virvelistä) ja kun kummilapsi ilmestyy sadepäivän vierailulle hiukset märkänä, hän muistaa joulun alla, että tyttö tarvitsee sateenvarjon (kauniin). Mummilassa virttyneitä vuodevaatteita katsellessa voi painaa mieleensä, että uusi pussilakanasetti olisi varmasti paikallaan.

Siksi ne tontutkin ikkunoiden takana kykkivät; ne vakoilevat, millaisia lahjatoiveita lapsilla on.

Jos idean pitäisi olla valmis NYT, ollaan eri tilanteessa, mutta ei mahdottomassa sellaisessa. Idea vaatii kasvatustyötä, mutta sopivassa puristuksessa se voi saavuttaa melkoisen kasvupyrähdyksen. Salapoliisityön lisäksi joululahjaideoinnissa on hyötyä suorista ja epäsuorista tiedusteluista, internetissä surffailusta, mainospostin ja lehtien selaamisesta ja - niin kamalalta kuin se kuulostaakin - kaupoissa luuhaamisesta.

Kun jouluna laitetaan pää testiin joululahjaideoiden muodossa, voi pääkopassa kehkeytyä muutakin hyödyllistä. Joulun aikaan usealle tarjolla oleva ylimääräinen lepo ja rauhoittuminen voi herättää alitajunnan ratkaisemaan ongelmia - ideoimaan. Myös seura auttaa; joulupöydässä sukulaisten kanssa juttelu voi tuoda uusia näkökulmia myös omaan työhön. Joulun aika voi lämmittää mielen aivan erityisellä tavalla. Silloin luovien ideoiden on mahdollista uskaltautua esiin piiloistaan.

Joulusta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä hyvällä tavalla. Kun rauhoittuessa ja joulun ääniä kuunnellessa mieleen tupsahtaa jotain aivan toisenlaista kuin arjen rutiineissa, kehotan pitämään siitä ajatuksesta kiinni. Se saattaa olla idean siemen.

Minna Lehrbäck

Avainsanat: Minna Lehrbäck, jouluostokset, joululahja, joululahjaidea, lahjaidea, lahjavinkki, ideointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini