Blogin arkisto

Vasara ja käteistä

Share |

Tiistai 2.3.2010 - Miia Godwin


”It's been quiet, very quiet”, kuvailee moni rakennusalalla työskentelevä mennyttä vuotta. Lama on koetellut englantilaisia yrityksiä ja varsinkin pk-sektoria ankaralla kädellä. Maallikko voikin siis luulla, että nyt remonttimiehiä saisi palkattua lyhyellä varoitusajalla lamanlyömään hintaan, mutta uuden kotimme remontin edetessä totuus on paljastunut toisenlaiseksi.

Pientä pintalaittoa (lue: täysremonttia) vaativa, viktoriaaninen rivitalonpätkämme tarvitsee milloin mitäkin erikoistyötaitoa tai -kalua. Vaikka haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse, kaikkea ei millään ehdi eikä osaakaan, joten ammattiavun palkkaaminen on tullut ajankohtaiseksi jo remonttirumban alkutahdeilla.

Hyvien työmyyrien löytäminen on uudessa asuinpaikassa hankalaa, kun luottoremontoijien verkostoa ei ole vielä ehtinyt punoa, ja puskaradionkin taajuuksille on vielä virittäytymistä. Olemme siis turvautuneet melko tavanomaisiin keinoihin paikallisten remonttiyritysten esiin kaivamiseksi. Internetistä löytyvät monet, mutta usein käsissämme kuluvat myös – ehkä yllättäenkin – vanhat kunnon keltaiset sivut ja paikallislehti, jonka kiinnostavat mainoslaatikot leikkaamme tarkasti talteen.

Ainakin satunnainen tarjouspyyntökierroksemme paljasti, että kimmeltävien nettisivujen perusteella voi aavistella hintojen olevan tähtitieteellisiä, puhumattakaan, jos yrityksen osoite sattuu olemaan Lontoon postinumeroalueella. Ehkä kodinkunnostuksen sijaan olisikin pitänyt alkaa rakennuttaa avaruusasemaa, sillä joidenkin remppareiskojen taksoilla saisin palkattua kaksin verroin raketti-insinöörejä. Kun asiakas äimistelee avaruudellista ajattelua vaativia hinta-arvioita, yrittäjä tarjoaa veronkiertoa lähes poikkeuksetta keinoksi alentaa laskun loppusummaa.

Ei voi kuin ihmetellä, kuinka samaan aikaan pk-yrittäjät valittavat työn puutetta, mutta hintoja pidetään jääräpäisesti turpeiden aikojen tasolla. Raksa-alan logiikka ei jaksa purra asiakkaaseen nyt, kun kaikki muutkin kuolevaiset ovat joutuneet joustamaan ansioissaan.

Etsintäurakassamme päädyimme lopulta valitsemaan urakoitsijat sekä lehti-ilmoituksen perusteella että puskaradion kautta, mutta molemmissa vaikuttimina olivat reiluus ja asiakkaan tunne, että rahoilleen saa aidon vastineen.

Miia Godwin
Kirjoittaja on freelancertoimittaja, joka asuu ja työskentelee Isossa-Britanniassa.

Avainsanat: Miia Godwin, lama, remontti, rakennusala, laatu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini