Blogin arkisto

Rekkakuskeista yrityskonsultteja

Share |

Tiistai 6.4.2010 - Olli Linjala


Kolmostiellä, Tampereen pohjoispuolella nääs, on paljon mäkiä. Sulkuviivat estivät ohituksen, joten jouduin ajamaan ylämäkeä raskaassa kuormassa olleen rekka-auton perässä. Kuljettajalla oli luontaisia selviytymiskykyjä, sellaisia, joita jokaisessa työyhteisössä tarvittaisiin kipeästi. Hänellä oli myös oivat edellytykset löytää mahdollisuuksia ja minulla perässähiihtäjänä tilaisuus huomata ja oivaltaa niitä. Samaa tarvittaisiin jokaisessa työyhteisössä.

Työyhteisön johtamisessa ja rekan kuljettamisessa on paljon yhteistä. Jokaisen tiellä olijan täytyy noudattaa yhteisiä pelin sääntöjä. Mikäli näin ei tehdä, tulee romua ja ruumiita. Näin se on työyhteisöissäkin. Lomautuksia, irtisanomisia ja työyhteisöjen kuolemia, jos ei ole yhteisesti hyväksyttyjä arvoja, selkeää toiminta-ajatusta ja myönteistä eteenpäin vievää asennetta.

Vauhtia alamäestä

Rekkamies hyödyntää alamäet ottamalla energiaa seuraavaa ylämäkeä varten. Hän ennakoi tulevan ylämäen, ymmärtäen ylämäessä tarvittavien voimien määrän. Hän ei jarruttele, vaan käyttää kaikki lailliset keinot.
Näin se on työyhteisöissäkin. On elintärkeää hankkia voimia ja jaksamista tulevaa nousua varten. Noususta ei ole hyötyä, mikäli voimat ovat huvenneet alamäessä ja sen pohjanotkossa tai jos jo ensimmäisessä kumpareessa joudutaan maitohapoille.

Olen isokokoinen, mutta hyvätapainen

Kunnon Rahtari huomioi muut samalla tiellä olijat. Auttaa turvalliseen etenemiseen. Auttaa kaveria onnistumaan yhteispelillä.
Näin se on työyhteisöissäkin. Yhteispeli on ainoa työkalu selviämisen mahdollisuuksiin. On olosuhteita, joihin ei voida vaikuttaa, mutta on yritetty – tehty parhaamme. Näin se on Rahtarillakin, liukkaus voi taidoista huolimatta suistaa metsolaan.

Rahtarilla ei ole varaa tehdä virheitä

Keskittyminen työhön, ympäristössä tapahtuvien asioiden huomioimiseen ja tulevien tapahtumien ennakoimiseen ovat välttämättömiä selviämisen keinoja. Vankkumaton ammattiylpeys ja itseensä luottaminen ovat työkaluja Rahtarin selviämiseen kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Mikäli näihin ominaisuuksiin tulee rupia, syntyy romua ja ruumiita. Niiden joukossa on usein myös samalla tiellä matkaajia. Näin se on työyhteisöissäkin.

Ammattitaidon ylläpitäminen

Rekkoja romuttuu harvoin. Olisiko syynä se, että Rahtarilla on aikaa ajatella ja keskittyä työhön. Ei ole varaa jättää ”aivoja narikkaan” aloitettaessa uutta työvuoroa. Ei voi urautua rutiininomaiseen, ajattelemattomaan toimintaan. On oltava joka hetki valppaana muutoksien varalta. Rutiiniin tuleva muutos on tajuttava ja hyväksyttävä silmänräpäyksessä. Mutkan tai puskan takana voi olla yllätys, rutiinista poikkeava tilanne. Muutoksen tarve! Näin se on työyhteisöissäkin.

Eivät kaikki ole Rahtareita

Kaikkien työyhteisöjen ihmiset tarvitsevat virikkeitä, rutiinien rikkomista ja aikaa pysähtyä ajattelemaan. Siksi on tärkeää viheltää silloin tällöin peli poikki edes pieneksi hetkeksi. Antaa ilmaa, energiaa ja innostusta ajatuksille. Aikaa keskittyä oman työn arvostamiseen ja itsetunnon kohottamiseen. Nämä tapahtuvat vain onnistumisien kautta. Pienikin piristysruiske arjen aherrukseen saa ihmeitä aikaan.

Näin se on Rahtareillakin, kuppi kahvia ystävällisen hymyn kera ja taas mennään, senhän tietää Patekin.

Olli Linjala
Suomen suosituin työyhteisöjen asennekouluttaja vuodesta 1989

Avainsanat: Olli Linjala, arvot, asenne, työyhteisö, pelisäännöt, jaksaminen, yhteispeli, ammattitaito, rutiinien rikkominen


Kommentit

6.4.2010 11.35  AP

Kaikki ei kylläkään voi olla kaikkien alojen erikoisasiantuntijoita.

16.4.2010 11.27  j.n

ihan just niin,terveisin entinen rahtari,nykyisin toimitusjohtaja (16 työntekijää) ps. ei kuljetusalalla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini