Blogin arkisto

Tuomarit vastuuseen

Share |

Torstai 5.5.2011 - Kari Uoti


Il Duce, Italian pääministeri Silvio Berlusconi haluaa laittaa tuomarit vastuuseen vääristä ratkaisuista. Miksi tuomari ei voisi joutua vastuuseen vääristä ratkaisuista, vallan väärinkäytöstä kuten kuka tahansa virkamies, joka käyttää kansalta saatua valtaa.

Maailma on täynnä väärin tuomittuja, syyttömiä, jotka ovat joutuneet syyttäjien ja tuomareitten mielivallan kohteeksi. He toimivat yleensä erilaisissa oikeusturvajärjestöissä, niiden kautta ja avulla, laittavat kanteluita ja kanteita vireille kaikkiiin mahdollisiin paikkoihin, täyttävät maan kanteilla, koska ovat tulleet väärin kohdelluiksi.

On niitäkin, jotka ihan oikeasti on tuomittu väärin, se kuuluu systeemiin, se sietää määrätyn määrän vääriä tuomioita, miksi? Koska kaikki ei voi mennä oikein, tosiseikat eivät selviä, lakia luetaan väärin, syyttäjän ja tuomarin ymmärrys ei riitä, joskus todisteita vääristellään. Meillä tämä on kuitenkin onneksi hallinnassa, tuomioistuinalaitoksen uskottavuus on aika hyvä, kunhan juttuun ei liity poliittisia paineita, siis tavallisissa nakkivarkauksissa vääriä tuomioita tulee vähän.

Pitäisikö tuomarin sitten ihan oikeasti joutua vastuuseen vääristä ratkaisuista? No ainakin silloin kun tuomari tahallaan tekee väärin, tahallaan aiheuttaa vahinkoa jollekin käyttämällä valtaansa väärin. Tällaisiakin on. En usko setä Silvion kärsivän näistä, ehkä on niin, että oikeuslaitos ja oikeusvaltioperiaate kärsii Silviosta, joka tekee Italiasta pellen Euroopassa. Vika on yksin italialaisten itsensä.

Mutta Suomeen. Kun tuomari tieten tekee väärin, tulee häntä rangaista. Tuomari ei tee väärin, kun hän harkintavaltansa rajoissa tekee oikeudellisen johtopäätöksen esitetyistä tosiseikoista, joka ei miellytä kaikkia. Tuomarin väärintekeminen on mahdollista osoittaa ainakin tapauksissa, joissa hän rikkoo oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin säännöksiä, oikeuden muotoja. Tällöin häntä tulee rangaista. Muuten tuomarin väärintekemistä on vaikea osoittaa, koska lakia on mahdollista lukea lähes miten tahansa, aivan kuten tuomarille sopii.

Oikeus ei ole kirjassa, se on tuomarissa.

Avainsanat: Silvio Berlusconi, Kari Uoti, valta, oikeus, mielivalta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini