Blogin arkisto

Luvassa vaihtelevaa uraa ja lisää koulutusta

Share |

Maanantai 23.5.2011 - Paula Toukonen


Läheinen täti jäi juuri eläkkeelle, tehtyään vähän yli 45 vuoden uran samassa valtion virastossa. Noin pitkiä uria tuskin monelle enää tulee. Vaihtoi täti kuitenkin tehtäviä ja toimistoa muutaman kerran uransa aikana.

Moni asia oli muuttunut sitten 1960-luvun. Tulivat tietokoneet, työhön liittyvä lainsäädäntökin uudistui moneen kertaan. Osa asiakkaista muuttui kiukkuisemmiksi, yhä useamman asioita käsiteltiin enää paperilla, naamaa näkemättä. Vanhat pomot jäivät eläkkeelle ja tilalle tuli nuoria poikasia, joista monet pian jatkoivat urakiitoaan eteenpäin.

Mutta kokeneiden tätien ammattitaito oli pysyvää pääomaa. Kunnes tädit jäivät eläkkeelle. En tiedä, miten työpaikka pärjää ilman tätiä, tädillä on ainakin ollut vaikeaa ilman työpaikkaansa.

Harva enää nykypäivänä yltää samaan. Jos itse nyt haluaisin tehdä yhtä pitkän uran yhdellä työnantajalla, jäisin eläkkeelle aika paljon päälle kahdeksankymppisenä. Harmillista, että työpaikkojen vaihtumisen myötä ei kokeneiden tätien ammattitaito ja elämänviisaus useinkaan siirry eteenpäin. Uusien pitää oppia uudet jutut, ja oppi pitää usein hakea koulutuksen kautta.

Toisaalta opiskella kannattaa myös, jos haluaa pysyä vireänä pitkään ja kokea työnsä mielekkäänä. Usein opiskelu on myös työn saannin tai säilyttämisen ehto, vapaaehtoinen pakko.

Ammatinvaihto aikuisena ei ole mikään helppo juttu, ainakaan itselleni. Turvallisesta ”eläkevirasta” hyppääminen melkein tyhjän päälle oli aikamoinen Benji-hyppy, joita olen muuten aina inhonnut.

Opiskelu antaa kuitenkin valmiuksia uuteen, kasvattaa ammattitaitoa ja luo positiivista draivia ja tekemisen meininkiä. Sitä paitsi opiskellessa tutustuu saman alan opiskelijoihin, jotka jossain tilanteissa ovat kilpailijoita, mutta ihannetapauksessa myös yhteistyökumppaneita, sitä verkostoa, jota nykypäivänä niin kovasti tarvitaan.

Paula Toukonen

Avainsanat: Paula Toukonen, ura, ammattitaito, eläke, opiskelu


Kommentit

10.6.2011 21.25  Antaa mennä vaan

Suomessa on vallalla vanhakantainen käsitys ja arvostus, että koulutusarvo tai työaika on merkittävin tekijä työssä ja siitä saatavassa palkassa ja sitten jos se ei olekaan, niin muka pitäisi olla. Tai että jokin erityinen tavoite tai arvo olisi olla koko elämänsä samassa työssä.Oikeasti tulos ratkaisee ja tuloksessa merkittävimmässä roolissa, kuin ennen on tosiaan aito verkostotuminen, toisten kanssa yhteistyö. Ei mitään diipa daapaa jaan konkreettisesti oikeasti. Joskus on niin, että ilman näitä vanhoja tätejä pärjätään paljon paremmin kun ei ole pysynyt mukana kyydissä kuin suorittajana.
Monet tehtävät kuuluvatkin loppua, kun maailma muuttuu ja uusia tulee tilalle.

Opiskelu antaa valmiuksia, mutta ei oikeastaan milloinkaan harjoita käytäntöön. Siihen harjoittaa vain käytäntö itse.

Eläkevirkoja ei kenelläkään pitäis sanan varsinaisessa merkityksessä olla. Kun kaikkien yhteistä etua katsotaan.

1.7.2011 16.07  Ratsastustarvikkeita

Juu, itsekin korkeakoulun käyneenä joudun myöntämään, että kouluttautuminen on jopa pilannut monen lupaavan yrittäjän. Koulutuksen ja aikaintensiivisyyden korostaminen vie fokusta pois käytännön asioista, jolloin tuloksia ei välttämättä synny - puhumattakaan kyvyttömyydestä ottaa kunnon yritysriskejä. Ilman niiden ottamista ja ajoittaista epäonnistumista ei oikein meinaa ihminen oppia...

15.8.2011 13.53  Hakukonemarkkinointi

Nimimerkkini mukaisesti suosittelen Google-markkinointia uutena työurana. Sitä voi tehdä periaatteessa missä vaan, kunhan on toimiva nettiyhteys ja tietokone. Valitettavasti koulutusta siihen ei voi kovinkaan helposti saada - se pitää oppia käytännön kautta. Netti on kuitenkin pullollaan toinen toistaan parempia oppaita ja manuaaleja, joilla pääsee alkuun. Hakukonemarkkinointia tekevän henkilön ei tarvitse olla erityisen teknisesti suuntautunut. Hyvä asenne uuden oppimiseen riittävät.
-----
Uuden markkinoinnin aikakauden sanansaattaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini