Blogin arkisto

News of the World

Share |

Perjantai 5.8.2011 - Kari Uoti


Median tehtävänä on vahtia vallankäyttäjää, toimia demokratian unilukkarina, tuoda julkisuuteen tietoja, joilla ihmiset voivat muodostaa käsityksensä kenelle vallan maassa luovuttaa. Medialla on tärkeä tehtävä demokratiassa.

Media on toisaalta myös businesta, sen tehtävänä on tehdä rahaa omistajilleen, tehdä uutisia, jotka kiinnostavat, joilla ihmiset saadaan avaamaan kukkaronsa median omistajien iloksi.

Yhtälöön liittyy myös tekemisen tapa, miten palvella näitä kahta joissakin tapauksissa hiukan risitriitaista tavoitetta. Media tulee toimia uskottavuutensa säilyttäen. Tässä News of the World epäonnistui. Ihmiset olivat valmiita kantamaan rahaa lehdelle saadakseen osansa mehevistä juoruista, mutta jossakin menee raja, jossa juorujen herkullisuus ei enää riitä, jos tiedot juoruttavista hankitaan asiattomasti. Juoru muuttuu rienaukseksi.

Ihmisten salakuuntelu ja juoruista maksaminen ei ole vierasta myöskään Suomessa. Salakuuntelu poliisin tavoin tehtynä ei varmastikaan kuulu meikäläiseen kulttuuriin, mutta ihmisten puhelinvastaajien avaaminen käyttämällä yleisimpiä salasanoja, on ainakin ollut erään keskeisen juorulehden metodi juorujen hankinnassa.

Suomessa viranomaiset vuotavat salaisia tietoja lehdille vaikuttaakseen asioiden etenemiseen oikeudessa. Tästä on lukuisia esimerkkejä. Se, että viranomaiset saisivat joltakin rahaa tästä, ei ole tietoa enkä itse siihen usko. Suomalaiselle viranomaiselle riittää, että pääsee vaikuttamaan maailman menoon paljastamalla tutkinnankohteesta herkullisia tietoja, joilla henkilö tai henkilöt voidaan mestata ennen oikeuden vasaraa.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA

Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: kari uoti, media, julkisuus, uskottavuus, News of The World, viranomainen


Kommentit

5.8.2011 9.40  Hevimies

Juu no Suomessa nyt ei muuta olekkaan kun korruptoitunutta valtamedaa.

Sanoma on sossujen talutus nuorassa ja Yle on ollut sitä koko olemassa olonsa aikana, YLE:n pääjohtaja on aina valittu poliittisin perustein, kaikilla entisillä pääjohtajilla on ollut sossujen jäsenkirja. Nykyinen on ensimmäinen ammattijohtaja.

Almamedian suurin omistaja on kepulainen ilkka konserni.

Eli puhtaasti poliittisesti sitoutumatonta suurta mediaa ei Suomessa ole.

5.8.2011 12.14  ????

Miten media voisikaan olla täysin sitoutumaton. Joku sitä kuitenkin johtaa ja toimittaa.

5.8.2011 14.44  Hevimies

No ei kaikilla ihmisillä ole puolueiden jäsenkirjoja, ei mullakaan ole. On paljon ihmisiä joita ei politiikka kiinosta pätkän vertaa, he eivät edes äänestä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini