Blogin arkisto

Jääkiekko ei ole julkinen palvelu vaan bisnestä

Share |

Maanantai 14.5.2012 - Heikki Ikonen


Jääkiekon MM-kisojen lippujen hinnoista syntynyt sota sai hiukan huvittavia piirteitä. Protesteista sai vaikutelman, että huippukiekkoilu on julkista palvelua, jonka hinnasta pitäisi päättää osapuilleen demokraattisissa elimissä. Kiekkoyleisön näköharha johtuu siitä, että kiekko on ainoa iso palloilulaji, jossa menestymme. Kisojenkin pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla, koska menestystä janotaan ja juhlitaan kollektiivisesti.

Olen samaa mieltä siitä, että 159 euroa kiekkomatsista on tolkuton hinta, varsinkin surkeiden joukkueiden räpellyksestä. Kale Kummolan mukaan kisojen järjestämisen kalleus määrittelee lippujen hinnat. Kummola tuskin valehtelee kisojen kalleudesta, olipa taustalla sitten millaisia tahansa kannattavuuslaskelmia. Eikä kiekkoviihde ei ole julkinen palvelu vaan liiketoimintaa, huipputasolla isoa sellaista. Kiekkohullujen jos kenen pitäisi se tietää, niin suuret rahat lajissa liikkuvat.

Kaupallisten tuotteiden hinnoittelu on vapaata, samoin tuotteiden hankinta. Yleisön reaktio rapaottelujen ylihintaan oli aivan oikea: katsomot ammottavat tyhjinä. Niin käy, jos tuotteen haluttavuus ja hinta eivät kohtaa. Seuraus on, että tuotteen myyjä eli kiekkoliitto maksaa väärän hinnoittelun tappioina.

Kiekkoliittokin laskikin lopulta rajusti joidenkin ottelujen hintoja. Myymätön tuote on tehokkain viesti kaikessa liiketoiminnassa. Mutta entä jos Kummolan väitteet pitävät kutinsa paremmin kuin yleisö uskoo? Kenties lippuja on mahdoton hinnoitella taloudellisesti mielekkäästi. Jos liput ovat liian kalliit, yleisö katoaa. Jos ne ovat liian halvat, yleisöä riittää, mutta toiminta painuu silti miinukselle.

Huippujalkapallossa useimpien seurojen menot ovat ylittäneet jo aikaa sitten tulot, vaikka nekin ovat valtavat, ja pääsyliput monelle fanille liian kalliit. Moni huippuseura ei pysyisi pystyssä ilman ajanvietettä kaipaavia miljardöörejä.

Kenties kiekko on menossa samaan suuntaan. Jos kiekkokisoja ei pystytä järjestämään nykymuodossaan voitollisesti, kisoja täytyy rukata kovalla kädellä, sillä tappiollisia kisoja kansalliset liitot eivät kaipaa. Ei se olisi ensimmäinen kerta, kun tuttu tuote katoaa markkinoilta tuotantokustannusten karattua käsistä, tai ainakin tuote muuttaa oleellisesti muotoaan.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, hinta, raha, mm-kisat, tuotantokustannukset, tuottavuus, tuotto, markkinat


Kommentit

14.5.2012 12.26  Hevimies

Kale puhuu paskaa, pelaajat ei saa palkkaa maajoukkue peleistä. Ainakaan mitään nhl tason hilloja.

TV oikeudet ja mainostulot on se mistä se raha pitäis repiä. Ranska-Italia 150euroo per lärvi on älytön harhakuvitelma.

Kiekko on maailmalla pieni marginaali laji. Ei näitä voi hinnoitella samalla tavalla kun futiksen arvokisoja.

14.5.2012 12.48  AP

Vaikka 150 euroo per lärvi onkin Ranska- Italia pelistä ihan älytöntä niin se ei todista etteikö loppupeleistä hintaso olisi ihan oikea jos vain katsomot täyttyy. Ja ei sitä hintatasoa päätä muut kuin organisaatio. Sekä voitot että virheet on sitten sieltä. Kukaan ei voi vaatia jääkiekkoa sosiaalitueksi itselle tai kavereille.Seuraus on vain, että tuotteen myyjä eli kiekkoliitto maksaa väärän hinnoittelun tappioina. Kun jääkiekosta tehdään joku kaikkia muita lajeja ylempänä oleva ja maailmaa eniten parantava asia ollaan jo ihan utopiassa. Tässäkin asiassa on kutenTamminen sanoisi: Ei oo mitään rakettitiedettä se on peli. Moni "mielenosoittaja" on kyllä vienyt liikaa tilaa ja aikaa tässä asiassa.
Onhan se tietysti hienoa, että Suomalainenkin jostain innostuu oikein kunnolla.

14.5.2012 14.24  Hevimies

Tuo loppupelien hintatasokin on kovasti sen varassa että pelaako suomi sielä. En jaksa uskoa että on loppuunmyydään pelkille kisaturisteille noilla hinnoilla. Muutenkin Suomen hintataso on todella korkea.

14.5.2012 15.38  Pauli Vuorio

Myyntimiehen näkökulmasta: Olis pitänyt tässä vaiheessa myydä jo. Sitten peruutuspaikoille saatais vain viimehetken myyntiä, eli olisi myyjän markkinat / niukkuden laki. Se kenelle on myyty se on puhtaasti myyntituloksen näkökulmasta ihan sama. Tietenkin on asiakasuhteiden luonti sitten yksi juttu, mutta koska meillä on seuraavat suurkisat?
Myös aika maksaa, joten pitää olla oikea hinta, jotta tuote menee kaupaksi riittävän nopeasti.

14.5.2012 22.48  valinta on vapaa

Järjestäjä päättää hinnan semmoiseksi kuin kannattavaksi katsoo. Niin se on kaikessa yrittämisessä. Jos ei kelpaa ja tulee takkiin niin omapa ongelma. Ei ravintolaankaan ole pakko mennä jos ei kaljan hinta miellytä. Kauppias kantaa siitä riskin, asiakas äänestää pennosillaan. Ei meillä kukaan hillu mielenosoituksessa jos kapakassa on liian kallista kaljaa, vaan menee seuraavaan luukkuun. Jos taas kapakka tekee hirmu katetta kovilla hinnoilla eikä asiakasta vaivaa niin onnea vaan kapakalle.

15.5.2012 10.23  Moni muukin asia on "liian kallista"

Varsinkin, kun kisat voi katsoa Suomen otteluiden osalta teeveestä. Ilman Mertarantaa ellei ole maksukanavaa.

15.5.2012 11.57  Pete

Tv-oikeudet on kuulemma kv-liitolla ei kansallisilla, siksi kate revittävä lipuilla.

Ei varmaan ole ihan halpaa majoittaa ja pitää yllä 16 joukkuetta henkilökuntineen. Taitaa olla liian isot kisat kiinnostavuuteen nähden. Futiskisoissa faneja tulee tuhansia joka maasta, kiekossa vain harvasta vähänkään samassa mitassa.

Tälle saitille on muuten hidas kirjoittaa, ei ota vastaan kunnolla tekstiä, liekö muilla sama vaiva.

15.5.2012 14.16  kp

yrittävät tehdä kiekosta ison lajin ja mm-kisat siinä mainosveturina. mikäs siinä onhan laji kasvanut perinteisistä maista muualle mutta ei ole iso laji kuin parissa maassa

15.5.2012 14.56  Hei, hei hei

On jääkiekko kuitenkin suht iso laji, kun laskee euroissa ja kuinka paljon on ammattilaisia , jotka tienaa sillä kokonaan leipänsä tai on jopa mijoonaluokassa. Kyllä siinä Curlingit on paperia!
Ei ainoa vertailukohta voi olla kuningas jalkapallo. Eikä se, että kuinka monessa maassa ei harrasteta.

15.5.2012 23.10  kp

no joo mutta mm-kisojen kisamaista ei tule yleisöä niinku futiksen kisamaista. rajottaa kisojen kannattavuutta. kazakstan pysyy a-sarjassa mutta ketä siellä kiinnostaa

15.5.2012 23.10  kp

no joo mutta mm-kisojen kisamaista ei tule yleisöä niinku futiksen kisamaista. rajottaa kisojen kannattavuutta. kazakstan pysyy a-sarjassa mutta ketä siellä kiinnostaa

16.5.2012 9.44  Hevimies

juu ja kiekon mm kisat on joka vuos kun futiksen mm kisat on joka neljäs vuos. Tuo nostaa futiksen mm kisojen arvokkuutta. Samoilla pelaajilla ei ole montaa mahdollisuutta uran aikana voittaa mm kisoja futiksessa.

16.5.2012 10.43  Ööli

Tämä on totta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini