Blogin arkisto

EU tienhaarassa - taas kerran

Share |

Tiistai 5.6.2012 - Heikki Ikonen


Rajua lamaa poteva Espanja rämpii pankkikriisissä. Sen pitäisi pääomittaa maan kolmanneksi suurinta pankkiaan Bankiaa 19 miljardilla, mutta rahaa ei ole, ja luottomarkkinoilta se on melkein jo ulkona. Espanja maksaa uusista veloistaan jo yli kuuden prosentin korkoa. Sitä pidetään yleisesti kipurajana, jonka takana on tukiluukku.

Espanjan turmioksi koitui vuosia turvonnut kiinteistökupla, jonka mahdollisti EKP:n löyhä rahapolitiikka 2000-luvun alussa. Se perustui euroalueen keskimäärin matalaan inflaatioon. Espanjan talous sen sijaan ylikuumentui. Rakennusbuumi piti yllä korkeaa työllisyyttä ja verokertymää, mutta myös nosti kiinteistöjen ja työn hintoja suhteettomasti. Finanssikriisin myötä rakentaminen romahti, ja kiinteistöjen hintojen lasku iski siihen asti hyväkuntoisiin pankkeihin. Niillä on arviolta pari sataa miljardia ongelmaluottoja.

Espanja haluaa, että sen pankkeja pääomitettaisiin suoraan kuukauden päästä toimintansa aloittavasta vakausmekanismista EVM:sta. Saksa ja Suomi vastustavat ajatusta, koska kriisimaiden pitäisi niiden mielestä vastata omista ongelmapankeistaan. Periaatetta ei ole vaikea ymmärtää, mutta asia on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Pulaan joutuneella euromaalla ei ole keinoja pitää pystyssä pankkejaan, jos se on itse rahapulassa, ja pankkien pääomatarpeet ovat suuret. Jos jäsenmaa suljetaan ulos markkinaehtoisesta rahoituksesta, eikä se saa tukea eurojärjestelmästä, jää sen viimeiseksi keinoksi eurosta eroaminen. Sitten sen keskuspankki voi lyödä valtion kassaan tarpeeksi rahaa, kuten tekivät Yhdysvallat ja Iso-Britannia omissa pankkikriiseissään.

Espanjan ero eurosta johtaisi jonkin aikaa kestävään kaaokseen. Espanjassa on ainakin 700 miljardin saatavat euroalueen ei-espanjalaisilla rahoittajilla. Suuri osa niistä jää hoitamatta, jos Espanja lähtee. Myös euroalueen sisäinen kauppa ja pääomaliikenne romahtaisivat, kun euron hajoamisen pelättäisiin laajentuvan.

Espanjan pankkikriisin hoito palauttaa EU:n jälleen unionin ydinkysymykseen: missä muodossa ja mitassa yhteisvastuuta on toteutettava, ja mitä siitä saadaan vastikkeeksi.

Jos velkakriisiä hoidetaan yhteisvastuullisilla eurobondeilla, taloutensa hyvin hoitaneet maat joutuvat maksamaan aiempaa korkeampaa korkoa. Minusta se on perusteltua, jos vastikkeeksi saadaan vakaa euroalue. Se hyödyttää enemmän viennistä eläviä suomalaisia kuin korkojen nousu meitä rokottaa. Eikä pidä unohtaa, että tukiluukulle voimme mekin joku päivä joutua. 1990-luvun lama ei välttämättä jäänyt viimeiseksi.

Toisaalta, eurobondit tai EVM:n käyttö suoraan pankkitukeen eivät voi toteutua ilman selkeitä ehtoja. Eurobondeja ei voi hyväksyä ilman, että jäsenmaiden budjettipolitiikkaa kontrolloidaan kollektiivisesti uusien velkakuplien estämiseksi.

EU:n laajuista pankkitukea ei voi hyväksyä, ellei pankkien sääntelyä ja valvontaa yhtenäistetä koko EU:n kattavaksi. Lisäksi pankkituen vastikkeeksi on saatava pankkien osakkeita ja äänivaltaa, jotta tuet saadaan takaisin. Yhdysvallat selvisi tätä tietä ällistyttävän hyvin omasta pankkikriisistään, joka alkoi 2008.

Tämä kaikki merkitsee monien kauhistelemaa liittovaltiokehitystä – mutta muuta tietä ei talousunionin pystyssä pitämiseen ole. Yhteisvastuuta lisätään, koska yhteisvaluutan sisällä on niin paljon ristikytkentöjä velkasuhteiden, rahaliikenteen ja omistusten kautta, että yhden maan tai suurpankin kaatuminen horjuttaa koko systeemiä.

Todellinen vaihtoehto integraation syventämiselle on sen purkaminen. Itse olen euron ja EU:n kannattaja, mutta rampojen järjestelmien sisällä en halua elää. Jos yhtenäisen Euroopan rakentaminen toimivaksi osoittautuu poliittisista syistä mahdottomaksi, niin haudataan se sitten.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, velkakriisi, talous, euro, Espanja, EU, EVM, eurobondit, tuki, pankkituki


Kommentit

5.6.2012 12.55  Pete

Mun järjen mukaan pankkien säääntelyä ja koko systeemiä pitää ulottaa joka tapauksessa yli valtioiden rajojen, kun talouskin kulkee niiden yli, rahaliikenne kaiken eniten. Pankkikriisi yhdessä maassa roiskuu joka maahan kuten jenkkilästä lähtenyt paukku 2008. Säännelläänhän sitä kauppaakin WTO:n kautta miksei sitten pankkeja. Pankkien kautta ne pahimmat kriisit aina tulee.

5.6.2012 13.06  mistä rahat

sääntely ei lie ongelma mutta mistäs otetaan ne tukirahat? meikäläisten pussista mistäs muualta. se tässä mättää.

5.6.2012 13.37  en maksa

Nurin vaan koko euro, tulee liian kallis seikkailu jos vielä zorbasten pankit taataan maailman tappiin!

5.6.2012 15.47  Se on pirun helppoa löytää malka muualta, kuin omasta silmästä

Luuletteko että paratiisi aukeaa ilman euroa tai euron kanssa? Tai ettei pankkitoimintaa lainkaan säädellä yms?
Tai etteikö huijarit keksi aina porsaanreiät?
Voihan sitä tietenkin väittää, että pankkiien kautta tulee aina pahimmat kriisit esimerkiksi jos ykstyishenkilönä olet ottanut lainaa niin pankin syy että on velkaa, kun pankki on sen lainannut.

Kyse on paljon perustavampaalaatua olevista asioista. Länsimaailmassa on otettu liikaa käyttöön julkisen puolen vastuu yksityisistä ihmisistä ja vähätellään ihmisen omaa panosta ja mahdollisuuksia omien asioidensa hoitamiseen. Ja tähän veroja, rahaa ja päälle on rakennettu byrokratiaa.

Uudisrakentajia ja niitä jotka ottavat täyden vastuun omasta tekemisestään on vähemmän. Tämä koskee niin yksityishenkilöitä, yhteisiä kuin valtioitakin. Kaikki vaan haluaa parempaa elintasoo ja lainaa toisilleen ja rahan arvo on kupla kuten monen muunkin asian arvo. Sitten muka hoidetaan omia ja yhteisiä asioita hyvin.
Toisilla on kunnianhimoa liikaa eli tekevät mitä vaan jotta saavat jotain ja toisilta taas puuttuu eli ovat virran vietävinä. Kumpi parempi?

5.6.2012 18.44  mikke

kunnianhimon toteuttamiseenkin tarvii usein lainarahaa joten pankeilla on väliä

6.6.2012 16.13  Jenkit osaa

Jenkit kansallisti pankit ja pisti niihin rahaa, pankit jatkoi toimintaa, talous toipui ja valtio sai omansa takaisin kun myi pankeista osakkeensa. Miksei sama toimisi EU:ssa?

6.6.2012 18.12  Amerikkalainen unelma on ihan jees

Jenkeissä on kuitenkin oikeat pomot joilla on valtaa. Euroopassa on ollut kauan vain pellejä ja pelledemokratiaa pellejohtajia, joilla pellevaltaa ja tekevät pellepäätöksiä.
Käykö taas niin, että jenkit voittaa lähes sata nolla loppupeleissä suhteessa eurooppaan muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Suomihan taas on kehitysmaa.Monessa asiassa oikeintakajunttilan takapaja. Jollain kumman tavalla kuitenkin tietyt asiat toimivat maailmanmestaruussarjassa.
Eurooppa seilaa osin tuurilla. Kaikesta paskasta huolimatta jenkit on taas pelissä mukana koko ajan.

7.6.2012 13.41  Kysyn vaan

Ruotsikin selvisi omasta pankkikriisistään lopulta hyvin ja sai rahansa takaisin, kun teki kuten jenkit eli kansallisti pankit ja tuuppasi tarpeeksi rahaa, möi sitten. Kumma kun lääke ei kelpaa saksalaisille. Ettei olisi pankeilla liikaa valtaa poliitikkoihin - älkää tulko meidän hiekkalaatikolle?

15.6.2012 13.28  Tero Rouvinen

Tehköön vaikka konkurssin EU jos jos pant ei pysy pystyssä omin voimin.Kun nyt rahaa on pumpattu niin vastavuoroisesti pitäisi pakottaa luovuttamaan nuoria naisia että täällä saatais väestökasvua.

15.6.2012 23.03  Hevimies

Kaik on män, se o tuhon oma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini