Blogin arkisto

Talous elpyy, jos poliitikot hoitavat tonttinsa

Share |

Maanantai 27.8.2012 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgTalousuutiset kautta maailman ovat olleet keväästä alkaen ikäviä, mutta siitä huolimatta osakemarkkinat ovat nousseet yli kaksi kuukautta. Kehitys ei olisi mahdollista ilman taloudellisen ilmapiirin merkittävää vahvistumista – pörssithän heijastavat tulevaa kehitystä, eivät reaaliaikaista tilannetta. Pörssien perusteella ensi talvesta on tulossa odotuksia parempi. Sitä puoltaa myös Kiinan mittava elvytyspaketti.

Pörssien nousu alkoi, kun EU päätti Espanjan pankkien suorasta tukemisesta. Päätös vahvisti luottamusta pankkisektorilla, joka oli kokenut paniikkitunnelmia EU:n päätöksenteon kompuroidessa. Sittemmin EKP:n pääjohtajan Mario Draghin suunnitelma kriisimaiden korkojen laskemiseksi loi uskoa euron selviytymiseen. Se vähensi massiivisen pankkikriisin uhkaa.

Poliitikot ja johtavat virkamiehet hoitivat siis vaihteeksi tonttejaan hyvin. Epävarmuus ei kuitenkaan ole turvallisesti takana, vaan luottamuksen elpyminen vaatii jatkossakin sitä tukevia poliittisia päätöksiä.

Ensimmäinen niistä on, että Euroopan vakausmekanismi EVM saadaan toimintaan heti, kun parlamenttikausi alkaa. Sen toteutuminen ei kuitenkaan ole varmaa, koska EKP:n ja EVM:n asemasta vallitsee erimielisyyksiä niin valtioiden välillä kuin niiden sisällä.  Euron hajoamisesta puhutaan vakavasti jo ympäri Eurooppaa valtiomiesten suulla, joten mitä tahansa voi tapahtua, vaikka virallisen linjan mukaan kaikki seisovat yhä vakaasti euron takana.

Jos Euroopan vakausmekanismi ei saa hyväksyntää kansallisissa parlamenteissa ja varsinkaan Saksassa, Draghin sinänsä nerokas suunnitelma euron pelastamiseksi kaatuu. Ja siihen asti häilyy uhka, että suuret euromaat eivät kykene vastaamaan veloistaan.

Jos niin käy, seurauksena on syksyn 2008 kaltainen finanssimyrsky, jota kukaan ei varmasti halua olla todistamassa. Se onkin suurin syy optimismiin: kun katastrofi on vältettävissä, se vältetään.

Mutta varma siitä ei voi olla, sen verran kovassa vastatuulessa integraatio nyt monessa euromaassa seilaa. Epävarmuuden eskaloituminen ei näissä oloissa kaipaa kuin yhden tarpeeksi syvän poliittisen kuopan, johon euron pelastaminen katkaisee jalkansa. Euroopan johtajatkin sen ymmärtänevät.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, osake, osakemarkkinat, pankkituki, EU, EVM


Kommentit

27.8.2012 9.28  Marko Pietikäinen

Asiassa on yksi iso ongelma. Politiiikot eivät ole hoitaneet ja tuskin hoitavat jatkossakaan tonttiaan, paitsi lyhytjänteisesti omaansa. Että terve!

3.9.2012 11.58  Pete

Eurokriiisiä ei ole hoidettu hyvin mutta joskus poliitikotkin tekevät asioita oikein. Euron pelastamiseksi on tehty niitä juttuja liian hitaasti tosin mutta lopulta sentään. Toivottavasi jatkossakin, olen euron kannalla, ongelmineenkin. Ei se pienessä valuutassa elo niin herkkua ole sekään.

3.9.2012 14.00  Pekka L

Tässä nähdään kuinka syvältä byrokraattinen edustuksellinen demokratia on. Aikaa menee mielettömästi poliittisiin oman edun varmistuksiin, äänteen kalasteluun ja suosion vinkumiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini