Blogin arkisto

Sabotoitko itseäsi ettet menestyisi?

Share |

Perjantai 21.9.2012 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgTapasin pörssiyhtiön toimitusjohtajan, joka kertoi, että Olli-Pekka Kallasvuo ja Stephen Elop eivät voineet menestyä parhaalla mahdollisella tavalla, koska Jorma Ollila ei halunnut.

Jim Collins on kirjoittanut siitä miten menestyvät yritykset kaatuvat.

Menestynyt entinen toimitusjohtaja estää hallituksessa uutta toimitusjohtajaa menestymästä paremmin kuin hän itse. Ehkä näin todella oli Nokiassa.

Runossaan Johtaja Lauri Viita pilkkasi omasta tähteydestään kiinnostunutta johtajaa.

Johtaja
Sen joukon johtajaksi nimittäisin,
ken pitkäkaulaisin on, pienipäisin
ja takapuoleltansa täyteläisin.
Kas, kun jää painopiste matalalle,
voi nousta kukonnuppi korkealle
ja loistaa tunkiolta maailmalle!

Aika ajoin törmään kuvatun tapaiseen Nokiaa pienemmissä puitteissa.

Yrityksen toimitusjohtaja on yrityksen paras myyjä, mutta kolikon toinen puoli on, että hän valitsee itseään huonompia myyjiä. Toimitusjohtajana hän menestyisi paremmin jos valitsisi itseään parempia. Hän sabotoi omaa menestystään toimitusjohtajana.

Toimimalla itsekkäämmin omaa etuaan ajaen, hän pärjäisi paremmin. Ainakin jos ajattelemme, että toimitusjohtajan oma etu on yrityksen menestys.

Itsekäs oma etu tarkoittaa myös, että avustat henkilöä, josta et pidä, koska haluat, että projektisi onnistuu ja samalla sinä projektijohtajana onnistut.

Moni kuitenkin valitsee toisen tien. Ei auta ja kerää aineistoa toisen syyllisyyden todistamiseksi vaikka oma menestys vaarantuu.

On hyvä kysyä itseltään, että onko se mitä ajattelit tehdä oman etusi mukaista?

Oma etu on tietenkin sidoksissa siihen, että tunnet mitä haluat. Tunnet silloin itsesi. Rehellisesti.

Organisaatiossa on useita ihmisiä ja he haluavat eri asioita. Osa haluaa tasa-painoisia ihmissuhteita, jotkut taloudellisia saavutuksia ja osa tunnustusta tai sitä, että tekee oikein.

Se joka pitää harmoniaa tärkeänä, luopuu saavutuksista jos ne hänestä vaarantavat harmonian.

Ellet tunne itseäsi, on tietenkin vaikempi sanoa, mitä haluat luontaisesti, mutta sinun on myös vaikea arvioida mitä muut mahtavat haluta.

Yritysjohtajiksi valikoituu henkilöitä, joille tärkeää ovat saavutukset. Heidän tyyppisiään on johdossa eniten.

Saavutuksiin pyrkivät uskovat usein, että kaikki muutkin pyrkivät saavutuksiin. Se on virhe. Luullaan väärin, koska tunneta itseä eikä muita.

Johtajalle saavutukset ovat riippuvaisia muiden ihmisten toiminnasta. Et saavuta, elleivät muut toimi sinun oman etusi kannalta oikein.

Keino parantaa itsetuntoa, on tehdä ns DiSC-profiili. Profiili kertoo mihin luontaisesti pyrit. Opit itsestäsi ja samalla muista. Opit hyvässä ja pahassa.

Kun tunnet itsesi paremmin, voit paremmin arvioida sabotoitko omaa menestystäsi ja mitä menestys voi tarkoittaa muille, joiden työstä oma menestyksesi riippuu.

Esitellessäni DiSC-profiilien tulokset ihmiset hämmästyvät. Profiili antaa niin tarkan kuvan henkilöstä. Nyt kuvaus on paperilla, kun se aikaisemmin oli epämääräinen aavistus.

Kirjoitan ajatuksiani ja ideoitani, jotta kuka tahansa voisi hyötyä ja käyttää niitä ilmaiseksi. Arvostan mielipidettäsi, jos haluat lähettää palautetta.

Heikki Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, johtaja, myyjä, työyhteisö, DiSC


Kommentit

23.9.2012 9.27  Hevimies

Oishan toi Eeloppi voinu tehdä googlen kanssa yhteistyötä ja oman Android puhelimen, mutta Elop tiesi ettei ihmiset halua Android puhelimia.

Että aika turha on Ollilaa sotkea siihen. Eipä silti tuo vastaava linja on Nokian osalta ennen Eloppiakin.

23.9.2012 11.49  AP

Ei tainnut Hevimies taaskaan tajuta kirjoituksen ideaa.

23.9.2012 14.34  Antero

Tätä samaa on tuotu esiin jo ammoisina aikoina ennen Jim Collinsia. Otsikko on tietysti vähän raaka koska asia on yleensä täysin tiedostamatonta toimintaa. Varsinkin Suomalaisilla on taloudellisessa menestyksessä ajateltu olevan paljon itsensä sabotointia.

23.9.2012 20.24  Hevimies

Tais sitten tajusi jotain mitä AP ei tajunnut

24.9.2012 17.13  Miksi suurin osa samoista lähtökohdista ei menesty?

En sabotoi sanoo suurin osa, mutta ei tiedä mistä puhuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini