Blogin arkisto

Draghin lääke luo luottamusta

Share |

Maanantai 1.10.2012 - Heikki Ikonen


heikkiikonen.jpgMarkkinat vastasivat innostuneesti EKP:n lopulliseen päätökseen kriisimaiden tukemisesta velkakirjoja ostamalla. Kriisimaiden korot laskivat ja pörssit kiskaisivat nousuun. Euro on vahvistunut jo lähes kymmenen prosenttia suhteessa dollariin reilussa kuukaudessa. Ero kesän maailmanlopun tunnelmiin on melkoinen.

EKP tukahduttaa tukiostoilla pelkoja euron hajoamisesta, johon kriisimaiden korkea korkotaso oli johtamassa. Se onnistui: nyt sijoittajat tietävät, ettei keskuspankki päästä euromaita konkurssiin markkinapaniikkien iskiessä. Paniikeista tulee helposti itsensä toteuttavia ennusteita, sillä pohjimmiltaan vakavarainenkin valtio voi ajautua maksukyvyttömäksi, kun korkomenot räjähtävät käsiin.

Päätös vahvistaa kauttaaltaan rahamarkkinoita, koska se vähentää oleellisesti valtioita luotottaneiden pankkien riskitasoa. Pörssien kovimpia nousijoita ovat olleetkin suuret eurooppalaiset pankit, joiden vakavaraisuuteen on kohdistunut suuria epäluuloja.

Tämä saattoi olla ratkaiseva taite eurokriisissä, etenkin kun Saksan perustuslakituomioistuinkin näytti vihreää valoa Euroopan vakausmekanismille. Euroalueen toipumisen alkamiselle on nyt edellytykset. Euroopan teollisuuden tuoreet tilastot osoittivatkin jo selvää piristymistä, joten raha ja tuotteet liikkuvat taas.

EKP:n tuki edellyttää, että jäsenmaa hakee ensin tukea jäsenmaiden valvomalta EVM:lta. Sen taas tulee vaatia tuen ehdoksi budjettikuri ja kilpailukyvyn palauttaminen. Ehtojen noudattamista on myös valvottava.

Jos EVM ei hoida osuuttaan, EKP voi ajautua tuhlarihallitusten rajattomaan rahoittamiseen. Sen pelossa Saksan keskuspankki vastusti järjestelyä. Pelko on otettava vakavasti.

Kuten Draghi on aina painottanut, poliittinen kontrolli on yhtä oleellinen osa järjestelmää kuin keskuspankin tuki. Jos kontrolli ei toimi, rahoittajiksi jääneiden jäsenmaiden äänestäjät kaatavat ennen pitkää euron.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, Draghi, talous, euro, EU, EKP, EVM, eurokriisi


Kommentit

2.10.2012 12.48  kp

Rauhaa ja jatkuvuutta tässä ainakin tarvittaisiin.

2.10.2012 13.23  Antero

Sitä saakin maailmanhistoriasta hakea. Ei ole ainakaan kovin kauan yleensä kestänyt.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini