Blogin arkisto

Mitä itse voin tehdä työhyvinvoinnin edistämiseksi?

Share |

Perjantai 23.11.2012 - Ulla Vilkman


ulla_vilkman.jpgUsein ajatellaan, että työhyvinvointi on työnantajan asia. Organisaation ja sen johdon tehtävänä on huolehtia siitä, että työntekijöillä on mahdollisuus voida hyvin työssään. Tämä onkin totta, mutta myös jokaisella meillä on vastuu oman työyhteisömme hyvinvoinnista. Omalla käytöksellämme voimme vaikuttaa paljon omaan ja työkaverin työssä viihtymiseen.

Tässä muutama vinkki siihen, mitä jokainen voi itse tehdä työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Vinkit työhyvinvoinnin edistämiseen

1. Mieti, mikä työssäsi on innostavaa ja palkitsevaa
Kun työ tuntuu innostavalta, sujuu työnteko mukavammin. Kun koet onnistumisen iloa päivittäin työssäsi, olet tyytyväisempi ja hyvinvointisi lisääntyy.

2. Ylläpidä ammattitaitoasi ja osaamistasi
Työn tulisi tarjota sopivasti haasteita ja mahdollisuuksia kehittää itseään. Myös ammattitaidon ylläpitäminen ja uusien taitojen hankkiminen on tärkeää, jotta työ tuntuu motivoivalta.

3. Kunniota työkavereitasi
Olemme jokainen toistemme työympäristö, halusimmepa tai emme. Työpaikan ilmapiiri on parempi, kun tervehdimme töihin tullessamme ja kohtelemme muita kunnioituksella.

4. Anna muille myönteistä palautetta
Kun saat kiitosta hyvin tehdystä työstä, tunnet tyytyväisyyttä ja koet onnistumisen iloa. Sama pätee myös muihin ihmisiin. Kiitä ja kehu muita, niin saat positiivista palautetta itsekin.

5. Luota työkavereihisi
Luottamus muodostaa työyhteisössä pohjan kaikelle toiminnalle. Kun luotat, että työkaverisi hoitavat hommansa niin kuin pitää, niin hekin luottavat sinuun. Toisten kyttääminen vain huonontaa ilmapiiriä.

6.  Opettele ajattelemaan myönteisemmin
Tutkimusten mukaan positiivisesti ajattelevat ihmiset selviävät haastavista tilanteista paremmin sekä suoriutuvat tehtävistään tehokkaammin. Lisäksi on mukavampaa olla hyväntuulinen kuin aina suu mutrussa.

7. Lopeta valittaminen
Epäkohdista valittaminen ei auta mitään. Asiat muuttuvat nopeammin, kun sinulla itselläsi on esittää ratkaisuja epäkohtiin.

8. Naura usein
Sanonta nauru pidentää ikää, pitää paikkansa. Naurulla on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Ja tutkimusten mukaan se on yksi parhaimpia lääkkeitä stressiin.

9. Nuku riittävästi
Jaksat paremmin, kun nukut hyvin ja huolehdit riittävästä palautumisesta.

10. Liiku säännöllisesti
Säännöllinen liikunta parantaa mielialaa sekä ylläpitää kuntoa. Jo puolen tunnin liikunta neljä kertaa viikossa riittää pitämään mielen virkeänä. Tutkimusten mukaan säännöllisellä liikunnalla on sama vaikutus kuin masennuslääkkeillä.

Ulla Vilkman
työhyvinvointivalmentaja, kouluttaja ja Ilona Tuotanto Oy:n toimitusjohtaja

Avainsanat: Ulla Vilkman, työhyvinvointi, työssäviihtyminen, työstä innostuminen


Kommentit

23.11.2012 9.59  Hevimies

11. Jos nykyinen työ vituttaa vaihda ammattia

23.11.2012 11.00  AP

Ihan hyvä ohje hevimieheltä. Monet ovat väärässä ammatissa. Erityisesti jos on esimerkiksi palvelualalla tämä näkyy.
Sitten on niitä, jotka tuntuvat olevansa missä tahansa väärässä ammatissa tai ainakin väärässä työpaikassa. Valitettavasti ei siis auta vaikka vaihtaa jos ei katso peiliin, eikä pelkkä katsominenkaan auta.

Moni luulee, että vika on jossain muualla kun vika on itsessä. Eihän asennevammainen juuri koskaan ymmärrä itse olevandsa asennevammainen, eihän hän muuten asennevammainen olisikaan.
Paljon on kaikenlaista narsismia, sosiopatiaa ja psykopatiaa lievissä muodoissa ja liian suuria luuloja itsestä ja myös välinpitämättömyyttä muista, kuin itsestä. Työelämä on kuitenkin ihan aina yhteispeliä muiden ihmisten kanssa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini