Blogin arkisto

Yksi kaikkien puolesta - sytytä joukkue omalla panoksellasi flow-tilaan!

Share |

Perjantai 8.3.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgYksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Yksi vahva ja energinen persoona voi sytyttää muun joukkueen!

Niin toimii tiimi – puhaltaa yhteen hiileen, kun fokus on oikeissa asioissa ja halu kohti yhteistä päämäärää asettamatta omaa etua etusijalle. Yksilö ei mieti, tekeekö joku muu enemmän tai vähemmän yhteisen päämäärän eteen, vaan yksilö keskittyy tekemään sen parhaansa, minkä omila kyvyillään pystyy antamaan tiimille.

Jugoslavialainen lentopalloilija Vladimir Grbic näyttää, mitä yksi kaikkien puolesta tarkoittaa. Kyseessä olympialaisten finaali vuodelta 2000. Katso oheinen video (1 min), jotta voit samastua tarinaan.

Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, tiimi, ryhmä, yhteistyö, flow


Kommentit

9.3.2013 20.04  Olli Linjala

Halu on tärkeämpi kuin kyky. Satavarmasti tuollaisen tilanteen varalle ei ole tehty ensimmäistäkään harjoitusta. Riittävän kova halu saavuttaa unelmansa, saa jokaisen ylittämään jopa oman pelikenttänsä rajat. Pelikenttänä voi olla oma elämä,perhe, harrastus tai työyhteisö.

11.3.2013 7.28  Juha Ahola

Komppaan Ollia!
Asenne tehtävän alussa ratkaisee lopputuloksen. Kyseisessä lentopallosuorituksessa ratkaisut on tehtävä niin nopeasti selkärangasta, ettei 'turhalle' miettimiselle ole sijaa. Tahtotila ratkaisee!
Jos spontaanit tilanteisiin reagoinnit eivät ole yhteisen hyvän eteen, on tarve harjoitella tietoisesti asennettaan.
Ollin sanoja lainatakseni, asenteen tulisi olla myönteinen ja eteenpäinvievä. Jos/kun pystyy reagoimaan asioihin myönteisesti ja eteenpäinvievästi spontaanisti työssä, perheen parissa ym., kypsymistä aidosti hyvään asenteeseen on tapahtunut huikeasti.
Asenne, joka koostuu halusta ja vastuun ottamisesta, ratkaisee - aina!

11.3.2013 10.31  Pauli Vuorio

Edellytys on kuitenkin, että on edes potentiaaliset mahdollisuudet suorittaa tavoite. Näin on kun tavoite on realistinen. Saavutettavissa oleva siis.

Jos taas on NYT sadan metrin juoksukilpailu ja viivalla ovat Asafa Powell, Tyson Gay, Yohan Blake, Usain Bolt, Olli Linjala ja Juha Ahola, kaksi jälkimmäistä ei selviä voittoon millään asenteella. On tietysti periaatteessa mahdollista, että kaikki muut neljä tekevät varaslähdön, mutta hyvin epätodennäköistä. Edelleen pitäisi vielä viidennenkin, eli joko Ollin tai Juhan tehdä varaslähtö, jotta toinen voittaisi "pelkällä" asenteella.
Tietenkin on niin, että osallistumatta ei voi kuvitellakaan voittavansa saati todellisuudessa, vaikea kuitenkaan kuvitella että tuollaisen lähtölistan voittaja olisi edes Juha Ahola, vaikka hän listasta kuuluisin onkin.
Halu on kyllä tärkeämpi kuin kyky, mutta silläkin on reunaehdot. Absoluuttisia täydellisiä totuuksia ei ole.
Pelikenttä pitää siis olla "oikea".
Meillä on pelikenttiä, joita emme edes tiedosta, missä voimme voittaa, mutta rajansa mahdollisuuksillakin.

11.3.2013 21.34  Juha Ahola

Hyvä täydennys Paulilta asiaan!

Reunaehtoja löytyy kyllä reaalielämässä. Yleensä kuitenkin "hommat" jäävät kiinni useammin haluttomuudesta kuin kyvyttömyydestä.

Omien vahvuuksien tunnistaminen on viisautta. Pitkäkasvuisella on paremmat edellytykset menestyä koripallossa huipulle kuin lyhytkasvuisella, jos näitä kahta parametria pitää vertailussa. Jos puolestaan "perusedellytykset" ovat toisia heikommat, tällöin täytyy löytää jokin kilpailukeino, missä kepittää toiset.

En tiedä mentiinkö sivuraiteille jo, mutta mitäpä se haittaa.

I alla fall... Yksilön asenne/motivaatio/halu voi olla positiivisesti tarttuva "tauti" ja sytyttää tiimin! :)

12.3.2013 20.20  AP

Jos alat öykkäröimään, niin vaimo ainakin laittaa maan pinnalle. Suiinä on reaaliehto nro1.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini