Blogin arkisto

Luonto pyrkii epäjärjestykseen ja energiaminimiin kuten ihmiset organisaatioissa, joita ei johdeta

Share |

Maanantai 18.11.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgLuonto pyrkii lisäämään epäjärjestystä. Sitä kutsutaan entropian kasvuksi ja se merkitsee, että puu lahoaa, rauta ruostuu ja sokeri liukenee aamukahviin. Kaikki kuluu ja vanhenee voi sanoa. Tuota vastaan voi taistella ulkoa tuodulla energialla. Luonto itse pyrkii energiaminimiin.

Samalla tavalla yrityksen sisäinen toiminta pyrkii luonnostaan kohti epäjärjestystä ja energian minimiä. Yrityksen sisäisen energian vähyyden voi aistia yrityksessä, mikä on signaali epäjärjestyksen kasvusta.

Epäjärjestystä vastaan voi toimia johtamalla. Hyvä johtaminen selkeyttää organisaation kullekin jäsenelle tekemisen tarkoituksen ja koordinoi tekemisen yhteisen tavoitteen saavuttamiseen.

Avainsanat: Heikki Luoma, epäjärjestys, innostaminen, itsensä johtaminen, järjestys, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisjärjestelmä, johtamisprosessi, muutosjohtaminen, prosessit, strategian jalkautus, suunnitelmallisuus, yritystoiminta


Kommentit

18.11.2013 17.11  Simo R.

Sanotaan, että "yrityksen johdolta menee neljä kuukautta valmistella hieno ajatus/projetki/ muutos tms. ja neljä minuuttia sen tuhoamiseen kun se tuodaan henkilöstölle väärällä tavalla".

Ylhäältä komentoketjussa annetut tavoitteet ja päämäärät jäävät usein suorittavalle työntekijälle hämäräksi ja niihin sitoutuminen huonoksi.
Siksi olisi erittäin tärkeää ottaa mahdollisimman suuri joukko mukaan jo valmisteluvaiheessa. Tämä tosin aiheuttaa lisää kustannuksia ja viivyttää läpivientiä, ja sen vuoksi se useasti jätetään tekemättä.

18.11.2013 17.35  AP

Tää oli hyvä Simo!

19.11.2013 9.41  Petri Niskanen

Taistelu entropiaa vastaan kuuluu menestyksen tukipilareihin. Toisaalta kyky elää "kaaoksen reunalla" on taito / taiteilun laji mikä tuottaa kehitystä ja sujuvuutta. Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa liikennevalot. Mitä lähempänä kaaosta pystytään toimimaan ilman hallitsemattomia riskejä, sitä paremmin homma toimii.

19.11.2013 14.17  Ari Flyktman

Entropian sieto ja sen vääjäämättömän läheisyyden hyödyntäminen on viisaus. Tiedolla eri asioiden merkityksistä ja vaikutuksista kaaokseen saadaan pohja taidolle; hallittu hyväksyntä.

21.11.2013 23.57  Mikko

Puu lahoaa.... Toisaalta on hyvä ettei se palaa käänteisessä järjestyksessä takaisin siemeneksi. Kun tuntee prosessin sitä voi käyttää hyödyksi. Toisinaan muutos vaatii " hajoamisen". Kun joku läheisenne on murtautumassa ulos nykyisesta kuorestaan, kohti uutta tasoa ja hetkellisesti murtuu, niin älkää helvetissä pilatko kokemusta hyssyttelemällä. Malttakaa hetki. Kun kuori murtuu vapautuu valtavasti energiaa. Kuorestaan ulos autettu kanan pokanenkaan ei selviydy koska ei ole saanut käydä kamppailuasn.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini