Blogin arkisto

NENIETNÄÄK INNOVAATIO

Share |

Perjantai 10.1.2014 - Juha Ahola


juhaahola.jpgVijay Govindarajan herätteli puhumalla NbForumissa 26.9. käänteisestä innovaatiosta. Voisiko ajatella asioista aivan toisella tavalla kuin yleisesti tehdään? Jos innovoidaankin köyhässä maassa ja myydään rikkaampiin maihin?

Avainsanat: Juha Ahola, yrittäminen, yritysjohtaminen


Kommentit

10.1.2014 11:53  Kari Vahtolammi

Käänteisen innovaation voima näkyy siinä, kun tehdään vaikeisiin oloihin ja ns. teknologisesti alemmalla tasolla oleville ihmisille tuotteita.

Eli joskus aikoinaan lanseerattiin käsite KISS (Keep It Simple, Stupid) ja tuo käsite tulee lentokoneteollisuudesta. Eli luotiin lentokone, jonka korjaaminen onnistuu keskinkertaiselta asentajalta perustyökaluilla.

Tuo lienee yksi hyvistä perusasioista tekniikan suunnitteluun eli sen pitää toimia heikommissa olosuhteissa ja olla korjattavissa puutteellisilla työkaluilla.

Hyvä esimerkki tuosta on noiden kolmen alkuperäisen casetapauksen lisäksi kehitysmaiden keskoskaappi, jossa lämmitys hoidetaan auton valaisimella ja korjaaminen onnistuu, jos osaa korjata yksinkertaista 60- luvun autoa.

Eli monesti etsitään teknisesti edistynyttä keinoa sen sijaan, että etsitään minimiratkaisua jonka tekninen taso riittää kyseiseen tilanteesen.

Monesti kun yksinkertaistettaisiin riittävästi, niin syntyisi tuotteita jotka ovat käytännölisiä ja toimivia.

10.1.2014 13:52  Juha "Vauhtipyörä" Ahola

Näin on! Pakko on (usein) paras paimen, kun sen oikein tulkitsee. Vähemmästä enemmän.

Jos jääkaappi on yllättävän tyhjä, eikä ihan täydellisiä ruoka-aineksia löydy niin yllättävästi sitä 'taikoo' maittaviakin ruokia. Maittavuus versus käytetty raha ei liene suorassa korrelaatiossa.

Tulee mieleen myös legendaarinen MacGyver, joka oli toki fiktiivistä settiä, mutta hän nimenomaan keksi ratkaisun niillä 'eväillä', mitä oli käytettävissä. Kun saatavilla ei ole kaikkea mahdollista niin siitä, mitä on tarjolla, joutuu keksimään ratkaisun.

Henry Ford pakotti insinöörit miettimään (--> oivaltamaan) V8 moottorin. Jos miettii puoliväkisin käytettävissä olevilla värkeillä ratkaisun niin kylläpä sitä ideoita alkaa syntyä.

Ja onhan se niin, että kun länsimaiden yltäkylläisyyteen ideoi, niin täällä on mahdollisuus tehdä kalliista materiaalseista ja sitten vielä vedättää kunnon hinta (esim. jalkaproteesi).

Niukkuuden johdosta timantit ja kulta ovat kalliita. Niukkuus on myös aminohappoja ajattelulle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini