Blogin arkisto

Hiukan opiskelusta ja osaamisesta

Share |

Tiistai 14.1.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgOlen aika pitkään miettinyt opiskelujen jatkamista Tampereen Teknillisessä Yliopistossa. Ja nyt olen hiljalleen tekemässä hyppäyksen aikuisopiskelijaksi. Ja hyppäys on aikamoinen loikka uuteen maailmaan.

Itse olen valmistunut aikaa sitten Helsingin Teknillisestä Oppilaitoksesta konepuolelta insinööriksi. Ja sen jälkeen käynyt muuntokoulutusta, täydennyskoulutusta ja kursseja läpi. Muuntokouluksen pohjalta olen saanut perustiedot ammatinharjoittamista varten ohjelmistopuolella. Täydennyskoulutuksella olen opiskellut mm. prosessijohtamista sekä multimediakäsikirjoittamista.

Koulutukset kuvastavat hyvin oman mielenkiintoni kohteita: kirjoittamista ja johtamista. Mutta ikinä en ole painottanut näitä taitoja ammatinharjoittamisessa vaan olen pyrkinyt olemaan vain koodari. Ja sielläkin vain koodari enkä suinkaan arkkitehti tms.

Kävin läpi omaa osaamistani ja mielenkiintoni kohteita suunnittellekseni opiskeluja. Ja huomasin omaavani aika paljon tietoa ja taitoa jota voisi hyödyntää myös työelämässä. Substanssinosaamiseni taitaa olla aika hyvä. Sehän lähtee ihan lattiatason töiden suorittamisesta kirjanpidon kautta kirjoittamisesta koodaamiseen. Eli en ole varma olenko hajauttanut osamiseni liian laajalle vai olenko onneksi muutakin kuin kapean alan asiantuntija.

Samaten kävin läpi eri projekteissa kokemiani positiivisia ja negatiivisia kokemuksia läpi. Ja sain sieltä pontta siihen mihin suuntaan tulen opiskeluni suuntaamaan. Yllättävän monessa projektissa ovat tulleet vastaan samankaltaiset ongelmat ja useinkin ne ovat tiivistyneet projektien johtamiseen.

En tiedä osaisinko itse hoitaa asiat paremmin, mutta saattaisin hoitaa ne erilailla. Ainakin pyrkisin välttämään tyypillisimmät virheet joita niissä esiintyy. Ja niitä ovat ainakin kommunikoinnin ja valtuuksien määrittelyn puuttuminen. On näet aika ikävää tehdä töitä, kun tietää mitä tarvitsee muttei ole valtuuksia hoitaa asioita.

Mutta tuohon asiaan en vielä ota enempää kantaa, se olkoon tulevaisuuden asia. Mutta takaisin tuohon ns. itsetutkiskeluun. Itsetutkiskelun johdosta huomasin pitäneeni käytännössä kynttilää vakan alla. Lueskellessani muiden cv:itä ja osaamisprofiileja huomasin, että omaan pitkälti samat taidot mutta en yleensä mainosta niistä.

Osaamisen keskittämistä

Työelämän ja opiskelun puolella päätin keskittää osaamiseni pariin kolmeen päätekniikkaan:

  • Php ja pari frameworkkiä (Zend Framework / Code Igniter)
  • Pari open source alustaa (WordPress / Joomla)
  • Java
  • Jonkin verran myös ms:n tuotteisiin (C# jne)

Tuo näyttää monesta täysin mahdottomalta yhtälöltä. Eihän nykypäivän koodari pysty osaamaan kuin yhden kielen kunnolla ja minä jonkinasteisena hörhönä kuvittelen hanskaavani nuo. Itse ajattelen asioita ehkä hiukan eri kantilta eli ohjelmoin pääsääntöisesti vain rakenteellisilla ja oliopohjaisilla kielillä. Kielen nyanssit kerkiää aina virkistää mieleen tarpeen vaatiessa.

Omassa koodamisessa pyrin kuitenkin mahdollisimman kauniisiin ja yksinkertaisiin ratkaisuihin enkä halua väkisin käyttää jotain desing patternia väkisin jokaisen ongelman ratkaisuun. Samaten työn luonteesta riippuen haluan joko tehdä räätälöidyn ratkaisun tai yleispätevän kauniine luokkarakanteineen. Aina ei tarvita sadan tunnin suunnittelua kolmen tunnin koodausta varten.

Itse näen erilaisissa projekteissa lähes aina samankaltaisia ongelmia. Tekijöiden tekninen osaaminen on yleensä hyvä ja projektista syntyy (jos syntyy) teknisesti kaunis tuote. Mutta aika usein se tuote ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Ohjelmistoprojekti on suunniteltu tekniikan ehdoilla eikä loppukäyttäjän.

Minä suunnittelen ja koodaan tämän ohjelmiston helposti ylläpidettäväksi, koska itse tulen ylläpitämään tätä.

Yllättävää kyllä, mutta olen kuullut ylläolevan lausahduksen kesken projektin projektista vastaavan henkilön suusta. Tämä kuvastaa pitkälti meidän koodareitten ajatusmaailmaa eli teemme tuotteita itsellemme. Ja tästä syystä haluan tulevaisuudessa siirtää osan osaamisestani takaisin sinne tärkeimmälle puolelle eli asiakaslähtöisesti toteutetun ohjeman tekemiseen. Ja siksi osa opiskeluistani varmaankin taasen suuntautuu mm. prosessijohtamisen ja toimintolaskennan piiriin. Sekä myöskin ketterien metelmien hyödyntämiseen.

Eli kun olen päättänyt saada opiskelut suunnattua oikeaan suuntaan, niin suurin haaste on luoda itselle asiaa tukeva opintosuunnitelma. Suunnitelma, jolla saan päivitettyä koodausosaamiseni nykypäivän tasolle ja samalla opiskeltua johtamista sekä vaikkapa tuotantotaloutta sopivassa määrin. Itsellä kun opiskelun päätarkoitus on vahvistaa omaa ammattitaitoa sekä myöskin samalla päivittää osaaminen sekä mahdollisesti muuttaa tehtävien painopistettä hieman uuteen suuntaan.

Muuta saas nähdä kuinka opiskelut alkavat ja kuinka saan tehtyä itselle järkevän opintosuunnitelman. Ja erityisesti minua kiinnostaa koska saan aikaiseksi seuraavan tutkinnon.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, koulutus, osaaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini