Blogin arkisto

Edistä johtajuutta ja hanki kunnioitusta helpolla harjoituksella

Share |

Maanantai 20.1.2014 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgSosiologien tutkimusten mukaan vaikutusvalta, toisilta saatu kunnioitus ja korkeampi status riippuvat mm iästä (oltava tarpeeksi), pituudesta (pitkä on hyvä), ulkonäöstä (kaunis parempi), persoonallisuudesta (ulospäin suuntautuneisuus parempi), osaamisesta ja sitoutuneisuudesta.

Onko mahdollista hankkia kunnioitusta ja asemaa jo ensitapaamisessa?

Siitä kirjoittavat Adam D. Kalinsky ja Gavin J. Kilduff  Harvard Business Reviewn numerossa Dec 2013. Heidän vastauksensa on, että voi ja se on jopa helppoa.

Omien käsitysten ääneen sanominen, aloitteellisuus ja itseluottamus indikoivat muiden silmissä johtajuutta.

Kuka tahansa voi saada aikaan johtajuuden ilmauksia muuttamalla mielialaansa. Tarvitset vain viiden minuutin harjoituksen ennen kokousta tai tapaamista, kynän ja paperia tai älypuhelimen.

  • Kirjoita ylös omasta kunnianhimostasi, tavoitteistasi ja mitä haluat saavuttaa elämässäsi tai…
  • Muistele tapahtumaa, jossa sinulla oli valtaa muihin ihmisiin tai…
  • Muistele ja kirjoita kun oli innostunut ja iloisella tuulella.

Tutkimuksen mukaan ne, jotka kirjasivat jotain noista kolmesta asiasta ennen kokousta koettiin kokouksessa muiden toimesta selvästi korkealle statukselle. Verrokit olivat mm saaneet tehtäväkseen kirjata ylös tilanteita, joissa he olivat kokeneet olevansa muiden vallan alla ja he saivat merkittävästi alhaisemman statuksen kokouksessa.

Ensimmäisen kokouksen jälkeen vaikutus tuntuu jatkuvan. Tutkoiden mielestä ihmiset vahvistavat statuskäsitystä kerran sen muodostettuaan. Se on samaa kuin opettaja, joka suosii oppilasta vahvistaa oppilaan menestystä jatkossakin. Onnistuminen ja se, että muut huomaavat onnistumisen, ruokkii tulevaa onnistumista.

Ensivaikutelman tekemiseen ei saa toista mahdollisuutta.

Ensivaikutelman merkitys on suurempi kuin koskaan kun työryhmät ovat yhä useammin väliakaisia ja monimuotoisia. Monimuotoisuus on mm erilaisia kulttuuritaustoja, työkokemuksia ja elämänkokemuksia.

Voit ehkä nostaa asemaasi, saada kunnioitusta ja arvostusta muiden silmissä psyykkaamalla itseäsi kuten urheilijat ennen urheilusuoritusta.

—-

Arvostan jos haluat antaa palautetta tai oman mielipiteesi alla olevaan vastauslomakkeeseen tai lähettämällä s-postia.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, asema, harjoitus, itsensä johtaminen, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, kunnioitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini