Blogin arkisto

Ajattelusta ja ajatussikermästä

Share |

Tiistai 25.3.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLuin illalla sängyssä vuonna 1990 tehtyä kirjaa, jossa mm. puhuttiin ajatussikermistä eli MindMapeistä. Ja siellä korostettiin sitä, että ideointivaiheessa sikermä on parempi työkalu kuin ranskalaiset viivat ja itse alan olla asiasta aika samaa mieltä.

Miettikääpä kuinka hankalaa olisi kuvata ranskalaisilla viivoilla itseään.

  • Ikä 50 v
  • Ammatti: Nörtti
  • Jne..

Ja sen jälkeen alkaa luomaan jäsenneltyä tarinaa itsestä. Mutta entäs jos ideointivaiheen tekisikin MindMapillä eli piirtäisi kartan omasta itsestään ja sen avulla loisi tekstin. Asia helpottaisi huomattavasti tekemistä. Ja siksi tein pikkaisen harjoituksen. Itseni sijaan päätin luoda simppelin MindMapin sanalle onni.

onniEli päätin harjoitusmielessä listata kymmenen asiaa onnen ympärille ja samalla huomasin asioiden kuvastavan itseäni aikalailla. Eli voisin tehdä saman harjoituksen vaihtamalla onni- sanan tilalle nimeni.

Nopealla vilkaisulla tuossa voisi olla myös itsestä kertovan tekstin pääotsikoitakin. Eli voisin nopeasti luoda kuvan perusteella lyhyen tekstin, jossa kerron itsestäni. Tai voisin myöskin samalla tavoin kertoa itsestäni suoraan kuvan perusteella. Tarina olisi paljon paremmin jäsennelty kuin pelkästä ulkomuistista.

Mutta päätin hiukan laajentaa kuvaa ja lisäsin tuonne yksityiskohtia.

mindmap

Eli lavensin kuvaa jonkin verran.

Eli toimin edelleen perussääntöjen mukaan ja kuvailin asioita yhdellä tai kahdella sanalla . Kuva alkaa nopeasti kertoa asioita minusta ja elämästäni. ja koska en ole lineaariseen listaan, niin voin laittaa helposti mieleentulevia asioita oikeille kohdilleen.

On jännä asia, että MindMapilla saa ideointivaiheessa nopeammin listattua asioita kuin pelkillä ranskalaisilla viivoilla. Ja kuvan rakentaminen ei estä ideoiden lentoa. Erityisesti kun asioita ilmaistaan mahdollisimman laveasti.

Hyvässä mapissa käytettäisiin värejä ja erilaisia fontteja apuna ja mieluummin se vielä pitäisi piirtää käsin. Mutta itse piirrän asiat usein koneella ja värikoodaan samalla.

Mindmap on aika monipuolinen työkalu moneen käyttöön. Itse käytän sitä usein mm. seuraaviin:

  • Projektien suunnitteluun
  • Pidempien tekstien suunnitteluun
  • Puhtaaseen ideointiin
  • Käyttöliittymien suunnitteluun
  • Opiskelun suunnitteluun
  • Jne.

Eli mappi on hyvä työkalu visualisoimaan omia ajatuksia.

Kuhan pohdin, Kari..

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ideointi, ajattelu, mind map, jäsentely, suunnittelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini