Blogin arkisto

Luovasta prosessista

Share |

Tiistai 15.4.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgKoskakohan asian oppii, että ihmisen muisti on aika ihmeellinen. Eli hyväkin ajatus haihtuu olemattomiin minimaalisessa ajassa. Eli aina pitäisi olla jokin muistiinpanovälinen mukana.

Mikäli haluaa hyödyntää omia ideoitaan ja ajatuksiaan, niin ne olisi hyvä kirjata ylös. Luovassa työssä on useampia vaiheita ja ideoiden kerääminen on yksi niistä. Eli käytännössä kait luovan työn vaiheet ovat seuraavat:

  1. Kerääminen
  2. Valikointi
  3. Luonnostelu
  4. Jalostaminen
  5. Viimeistely

Tuo keräämisvaihe on ainakin minulle edelleen aika hankala eli en laita tarpeeksi nopeasti ja kritiikittömästi ajatuksia talteen jatkotyöstöä varten. Moni hyväkin idea jää toteuttamatta, koska niitä ei ole taltioitu ja ideaa ei saa enään myöhemmin muisteltua.

Keräämistä voi tehdä useilla eri tavoilla eli poimimalla ideoita, tekemällä aktiivista tutkimustyötä tai vaikka ryhmässä brainstormingin avulla. Mutta tärkeintä lienee ajatus siitä, että keräilyn pohjalta syntyy ideoita jatkojalostamista varten. Ja ideat pitää myös taltioida jatkokäyttöä varten.

Yksinkertainen tapa huolehtia asiasta on pitää mukana jotain muistiinpanovälinettä. Itse olen hiljalleen alkanut pitämään mukana muistikirjaa, johon talletan mieleen putkahtavia ideoita ja ilman mitään suurempaa kritiikkiä. samaa ovat muuten tehneet aikakausiensa nerot Da Vinchistä Picassoon. Jos tapa on heillä toiminut, niin miksi ei myös voisi toimia minulla.

Keräämisvaiheessa kannattaa olla myös aika luova keräämisen suhteen eli muistiinpanoihin voi pelkkien ideoiden lisäksi tulla mukaan kuvia, webbiosoitteita ja muuta materiaalia.

Keräämisvaiheeseen kuuluu myös lajitteluvaihe eli itse pyrin kerran viikossa lajittelemaan löytyneet ideat ja pohtimaan mitkä niistä on aktiiviseen käyttöön tulevia ja mitkä ideat vain arkistoin tulevaa käyttöä varten. Lajittelussa kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan jotakin luokittelumenetelmää, jotta tieto löytyy uudelleen.

Eli jos kuvittelee ettei ole luova, niin kannattaa opetella työvaiheiden hyödyntämistä. Aloittaa voi vaikka siitä, että opettelee keräämään ideoita ja sen jälkeen lajittelemaan ne. Ja siitä lähtee se prosessi hiljalleen etenemään valikoinnin, luonnostelun ja jalostamisen kautta viimeisteltyyn lopputulokseen.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Tämä blogi on minulle yksi tapa kerätä ideoita

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työskentely, luovuus, ajattelu, luova työ, ideointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini