Blogin arkisto

Naula ja vasara, ulos laatikosta

Share |

Tiistai 25.11.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgJoskus tulee tilanteita näkee kuinka urautunut on. Itsellä se kohta tulee vastaan väliin nikkaroidessa eli en voi sietää nykyisiä torxilla tai ristipäällä variustettuja ruuveja, vaan haluan saada näkyviin osiin perinteiset messinkiruuvit normaalilla kannalla.

Softapuolella sama näkyy usein siinä, ettei  kyseenalaisteta omia toimintamalleja Eli tehdään töitä aina vain eteenpäin samoilla tavoilla miettimättä muita vaihtoehtoja. Eli ei katsota omia töitään ikinä ulkopuolelta.

If you only have a hammer, you tend to see every problem as a nail. -Abraham Maslow

Mutta joskus on hyvä siirtyä katsomaan asioita muilla tavoin. Pohtia miksei työt edisty, miksei valmista synny ja miksei hommat pysy hanskassa. Ja tämä on vaikeaa. Sillä sitä kutsutaan määrätietoiseksi innovoinniksi.

Eli yksi tapa kehittää omaa toimintaa on järjestelmällinen havainnointi eli tutkitaan jatkuvasti omaa prosessia ja sen toimintaa. Analysoidaan ja etsitään kehityskohteita. Ja tätä kautta voidaan löytää mahdollisuus uuteen innovaatioon.

Eli niinkuin jossakin oppaassa sanotaan, niin ihminen voi ilmaista tahtotilansa kahdella eri tavalla:

  • Haluan saada itselleni paremman elämän
  • Teen itselleni paremman elämän

Sama koskee yritysten prosesseja. Asioita voidaan haluata tai tehdä. Eli aktiivisella analysoinnilla voidaan päästä haluamisesta tekemiseen. Mutta silloin pitää myöskin pystyä katsomaan jopa omaa toimintaan laatikon ulkopuolelta eli esimerkiksi sitä kuinka voisin tehostaa omaa toimintaani.

"Erään suomalaisen pörssiyrityksen johtaja sanoi minulle muutama vuosi sitten, ettei huomisen ongelmia ratkota eilisen keinoin. Ei niin.", Lauri Järvilehto, Ajattelun Ammattilainen.

Eli jos hommat ei toimi, niin hyppää laatikosta ulos ja tutustu asiaan ulkopuolisen silmin. Analysoi, ajattele ja pohdi. Saatat huomata mikä on vikana ja korjaa sitten. Ja jos korjasit väärin, niin tutustu asiaan uudelleen.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini