Blogin arkisto

Positiivinen turhautuminen hiki päässä kuokkia

Share |

Perjantai 20.3.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgPellolla uurasti sinnikäs ja uuttera työmies. Hän kuokki perunoita kovaa tahtia kuokallaan. Miehen tekniikka näytti optimaalisen hienolta ja harjoitellulta. Kaikesta päätelleen hän oli kokenut perunan kuokkija. Eräs ohikulkija pysähtyi pellon viereen toviksi. Hän kysyi kuokkamieheltä, eikö tämä voisi olla tehokkaampi. Kuokkamies vastasi, että hän kyllä tekee parhaansa, on ahkera ja omasta mielestään hänellä on erinomainen tekniikka kuokkia perunoita.

Ohikulkija yhtyi mielipiteeseen ja kehui kuokkamiestä, mutta totesi samalla, että traktorin avulla perunaa voisi nostaa ainakin 10 kertaisella nopeudella. Kuokkamies totesi, ettei hän ole tullut ajatelleeksikaan moista asiaa. Näin hänen isänsä ja isoisänsäkin työskentelivät.

Ajattele positiivisesti, äläkä valita! 

Älä valita turhista, yritä olla myönteinen.

Älä oo aina kielteinen.

Eikö saa valittaa? Eikö saa olla kriittinen? Eikö saa ajatella, että nykyinen ei riitä, vaan pitää kehittyä?

Tuloslaskelmassa kuokka voitaisiin kirjata kohtaan "ostot" ja näin ollen tältä osin ostot ovat varsin pieniä. Mutta samalla on huomioitava, että säästö tässä kohtaa on näennäistä. Jos tämän sijaan tekisi kalustohankintana ("koneet ja kalusto") traktorin oston, pelkän näennäisen tehokkuuden lisäksi aikaansaaminen olisi aivan toista luokkaa.

On kolmenlaisia kuluja:

  1. Toteutuva kulu (euromääräinen)
  2. Vaihtoehtoiskustannus (mitä muuta rahalla voisi tehdä)
  3. Menetetty optio (mitkä mahdollisuudet jäävät käyttämättä, kun väärissä asioissa säästää)

Jos mietit päivittäisiä työtehtäviäsi, missä kohtaa teet töitä kuokalla? Oletko miettinyt, mikä investointi säästäisi työaikaa runsaasti ja/tai nostaisi tuottoa reilusti? Vaikka on syytä ajatella positiivisesti ja nähdä asioiden myönteisiä puolia, samalla on syytä kohtata julmimmatkin tosiasiat, ts. miten asiat oikeasti arjessa ovat?

On aivan eri asia tehdä asioita oikein (kuokkia perunoita taidokkaasti) tai tehdä oikeita asioita (nostaa perunaa traktorilla).

Positiivinen turhautuminen tarkoittaa sitä, että miettii kaiken aikaa, milloin sortuu kuokkimaan. Asenteen tulee olla se, ettei suostu kuokkimaan pidempään, vaan keksii "traktorin" tilalle, jotta työ käy mielekkäämmäksi ja tehokkuus sekä aikaansaaminen kasvavat.

Turhaudu positiivisesti! Saa "valittaa" rakentavassa hengessä!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, aikaansaaminen, kehittyminen, tehokkuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini