Blogin arkisto

Jokin jäi hämäämään, mutta en osaa sanoa mikä? Intuitiot eivät ole aina selitettävissä?

Share |

Perjantai 29.5.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgTapasin yrittäjäpariskunnan. Jostain syystä meillä tuli puheeksi intuition voima ja niiden vaikea selitettävyys. Sanoin lukeneeni aiheesta Malcolm Gladwellin kirjan Välähdys (Blink), jossa kerrottiin osuvia tarinoita siitä, miten ihmisillä on kyky tietää ”oikeita” ratkaisuja intuitiivisesti. Intuitiot ovat vain vaikeasti selitettävissä ja jos niitä alkaa selittelemään, ne vääristyvät helposti. Toisekseen tietoisella mielellä sitä pyrkii järkeilemään asioita siten, että tekee intuition vastaisia, huonompia, ratkaisuja ja valintoja.

Sanoin, että itselläni on sellainen tuntuma, että varsinkin naisilla on hyvä kuudes aisti näissä ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa ja että rekrytoinnissa sitä ei kannata jättää käyttämättä.

Yrittäjäpariskunnan nainen intoutui heti. Hän sanoi:

No, meillähän oli juuri tuollainen tilanne, kun rekrytoitiin työntekijää. Se eräs nuori nainen tuli meille töihin, vaikka minä sanoin, että jokin siinä jäi häiritsemään. Sinä (osoitti vieressä istuvaa miestään, kuitenkin ystävällisesti) päätit kuitenkin ottaa hänet. 3 kuukautta meni suht ok, mutta sitten alkoi kaikenlaista kummallista tapahtua ja lopulta jouduttiin irtisanomaan hänet.

Katsoin taannoin dokumentin, jossa kokenut palomestari kertoi ison rakennuksen tulipalosta. Palo ei meinannut millään talttua ja yhtäkkiä hänellä tuli outo tunne (intuitio) asiasta. Hän määräsi kaikki palomiehet rakennuksesta pihalle. Hetkeä myöhemmin rakennus räjähti tuleen. Kyse oli nk. tulimyrskystä. Kaikki sisällä olevat palomiehet olisivat kuolleet moisessa lämpötilassa. Palomestari teki pieniä havaintoja paljon ja pystyi kokemuksensa johdosta tekemään niistä intuitiivisen johtopäätöksen, että tämä ei ole normaali tulipalo, jos tulipaloa sellaiseksi voi kutsuakaan. Jokin oli epätavallista, mutta hän ei osannut sanoa mikä.

Kokemus tuo mukanaan usein juuri tätä intuitiota, perstuntumaa. Kun on paljon kokemuksia, erilaisia tilanteita, taustalla niin benchmarkkausta voi tehdä aiempiin kokemuksiin.

Gladwell kertoi kirjassaan esimerkin, kuinka koehenkilöt saivat nostaa kortteja 4 eri pakasta (2 sinistä ja 2 punaista). Juoni oli niinkin yksinkertainen, että punaisessa pakassa oli huonoja kortteja ja sinisessä hyviä. 50 kortin kääntämisen jälkeen suurin osa alkaa kokeen perusteella saada aavistuksen, mistä on kysymys ja noin 80 kortin jälkeen on hahmottanut pelin idean ja osaa selittää, että punaiset pakat ovat huonoja.

Mutta hauskaa on se, että antureiden avulla huomataan, että jo 10 kortin jälkeen punaiset kortit saavat meille aikaan stressireaktioita. Tämä osoittanee meille sitä, että meillä on näitä aavistuksia ja intuitioita kyllä, mutta meidän on vaikea huomata tai uskoa niitä ja yllättävän pitkään toimimme kuitenkin niiden vastaisesti, ja vielä pidempään menee, että osaamme selittää, mistä on kysymys. Intuition vaikean selitettävyyden tiimoilla Gladwell käyttää termiä suljettu ovi.

Millainen kutina jostain asiasta aidosti tulee? Kyllä sillä on merkitystä! Älä aliarvioi intuition voimaa mm. rekrytointitilanteessa tai yhteistyökumppaneiden valinnassa.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, intuitio, aavistus, rekrytointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini