Blogin arkisto

Kertaaminen on opintojen äiti

Share |

Tiistai 4.8.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgLuin Pekka Mattilan kirjoittaman blogitekstin Haluatko oppia nopeammin ja jäin ajattelemaan oppimisen eri osatekijöitä. Ja tuossakin blogitekstissä ja siiihen liittyvässä videossa tuli ilmi yksi hyvin tärkeä asia eli kertaaminen.

Vanha sananlasku sanoo, että kertaaminen on opintojen äiti.

Tuota sananlaskua kannattaa uskoa eli kertaaminen on todellakin opintojen äiti. Kertaamisen avulla ihminen siirtää hiljalleen uuden opitun asian pitkäkestoiseen muistiin.  Pekka käyttää itsellään kertaustekniikkana 7-7-7- tekniikkaa eli kertaa asiaa noin tunnin verran ensin seitsemän päivän, sitten seitsemän viikon ja lopuksi seitsemän kuukauden päästä. Ja hän merkitsee nuo kertaamisajat itselleen muistutuksiksi.

Aika useat opiskelutekniikan oppaat ohjaajat kertaamista seuraavasti. Eli ensimmäinen kerta vuorakauden jälkeen, sitten viikon päästä, kuukauden, kahden, kolmen ja lopuksi kuuden kuukauden päästä. Eli kertaamista suoritetaan hiukan useammin kuin kolmesti jaa viimeisillä kertauskerroilla tietoa siirretään pitkäkestoiseen muistiin.

Ja kuten Pekkakin sanoo, niin kertaamiseen ei mene paljoa aikaa mikäli muistiinpanot ovat hyvät. Eli koko aihealuetta ei tarvitse lukea uudelleen vaan tiukat ja asialliset tiivistelmät.

Jos haluat oppia, niin muista opetella myös kertaamaan opitut asiat säännöllisesti. Vasta kertauksien aikana tiedot siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin ja opitut asiat jäävät päähän.

Tälläistä tänään, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, opinnot, kertaus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini