Meihin suomalaisiin on iskostettu melkoisen syvälle, että jos alkaa yrittäjäksi niin ensimmäisellä kerralla pitää onnistua. Konkurssi on melkoinen häpeä ja huono menestyskin katsotaan myöhemmin riippakiveksi. Eli jos yrittää, niin pitää suunnitella niin huolella ettei voi missään tapauksessa epäonnistua.
Meihin suomalaisiin on iskostettu melkoisen syvälle, että jos alkaa yrittäjäksi niin ensimmäisellä kerralla pitää onnistua. Konkurssi on melkoinen häpeä ja huono menestyskin katsotaan myöhemmin riippakiveksi. Eli jos yrittää, niin pitää suunnitella niin huolella ettei voi missään tapauksessa epäonnistua.
Kirjoitin aamulla junassa eilisestä luennosta TTY:llä ja siitä kuinka Aleksi Rossi sai minut ajattelemaan lean startuppia uudella tavalla. Samalla luennolla puhuttiin myös siitä kuinka tärkeää on hylätä epäonnistunut start up. Eli siellä taisi vilahtaa mukana sanonta, että yhdeksän kymmenestä start upista epäonnistuu. Eli aika pieni määrä niistä pääsee yrittämään erilaisten esteiden ylittämistä.
Minut on kasvatettu siihen aikaan, jolloin epäonnistumista ei ole hyväksytty. Eli jos jotain yrittää, niin sen pitää onnistua. Ja kovalla työllä kaikki onnistuu. Mutta ajatella voi toisella tavallakin. Eli epäonnistuminen ei ole häpeä vaan se, ettei uskalla luovuttaa tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Eli yrittäminen nopealla tahdilla voi olla yksi tapa etsiä päävoittoa.
“Sarjayrittäjä
Sarjayrittäjä on liikemaailman sinnikkäin (ja ahnein) ahertaja. Sarjayrittäjä toimii kaavamaisesti: hän perustaa yrityksen, kasvattaa sen suureksi ja menestyneeksi, ja myy sitten hyvällä voitolla eteenpäin. Seuraavaksi kyltymätön sarjayrittäjä perustaa taas uuden yrityksen, kasvattaa sen suureksi ja menestyneeksi, ja myy sitten hyvällä voitolla eteenpäin, ja niin edelleen…”, Yrittäjäin sanakirja
Minun ikäpolvelle on jollain tavalla onnistuttu iskostamaan, että sarjayrittäminen on moraalitonta eli ensin kasvatetaan ja sitten rahastetaan. Ja aloitetaan homma uudelleen ja uudelleen. Mutta pitäisköhän asiaa ajatella uudella tavalla.
Eli sarjayrittäminen esimerkiksi luomalla tiuhassa tahdissa elinkelpoisia start uppeja voisikin voisikin olla hyväksi. Eli luodaan vakaalla pohjalla oleva yritys, myydään se pois ja hyödynnetään osaa saadusta voitosta uuden yrityksen perustamiseen. Eli eletään sillä että luodaan elinkelpoisia start up-yrityksiä.
Edisonilta kysyttiin, että miltä tuntui epäonnistua tuhansia kertoja hehkulamppua hehkulamppua keksiessä. Ja hän vastasi kysymykseen: “En ole epäonnistunut kertaakaan. Olen todennut vain löytänyt 10 000 huonoa tapaa valmistaa hehkulamppuja.”
Olisikohan tuossa se ajatus jota kannattaisi kuunnella. Eli epäonnistuminen ei ole pahasta kunhan sen toteaa nopeasti. Ja ettei ole häpeä luovuttaa jos idea ei kanna. Ja ei myöskään ole moraalitonta luoda nopeassa tahdissa mahdollisesti onnistuvia yrityksiä.
Nämä ovat ajatuksia, joita pitäisi pohtia tarkemmin ja miettiä omaa suhtautumistaan ideasta luopumiseen, nopeaan yrittämiseen ja myös iihen mikä on moraalitonta.
Kuhan pohdin, Kari…
Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com
Suomessa konkurssin tehnyt on rikollinen ja hyljeksitty, julkinen puoli varsinkin vielä potkii masssa olevaa. Amerikassa toisin.