Blogin arkisto

200 vuotta sitten ymmärrettiin päivän pituuden päälle

Share |

Keskiviikko 3.2.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpg244 vuotta sitten syntyi mies nimeltä Robert Owen. Hän oli aikansa edelläkävijä, sillä hän kielsi omilla tehtaillaan alle 10-vuotiaiden työskentelyn ja lyhensi työpäivää. Ja samalla loi ajatuksen nykyaikaisesta työpäivästä. Eli nykyinen ajatus 8- tunnin työpäivästäkin on lähes 200- vuoden ikäinen.

Robert Owen lanseerasi vuonna 1817 ajatuksen joka kuului seuraavasti:

Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest”.

Eli ajatuksen nykyisestä 8- tunnin työpäivästä. Ja noin sata vuotta myöhemmin Henry Ford nosti omat tehtaansa tuottaviksi samoilla ajatuksilla. Eli teettämällä 8- tunnin päiviä eli 48 tunnin työviikolla ja siihen aikaan kovalla 5$ päiväpalkalla. Edelleen mietitään noita noin 200- vuotta vanhojen menetelmiä eli pohditaan että toisiko päivän pidentäminen lisää tuottavuutta.

Mutta kahdensadan ja viimeisen sadan vuoden aikana maailma on muuttunut. Nykyään tuottavuutta ei voi enään mitata joka paikassa tahtiaikojen tai tunnissa tuotettujen tuotteiden hinnalla. Ja osan tuotannosta tekee väsymätön robotti. Miksi siis enään mitata työntekoa tuntikirjausten kautta, erityisesti koska työaika on pirstoutunut ja osin hämärtynyt.

Eli pitäiskö nykyään pohtia työelämässä tuntien tuijottamisen sijaan sitä, että mitä saa aikaiseksi. Eli eräs guru ohjaa nykyään ajattelemaan seuraavasti:

“Hallinnoi energiaasi, älä aikaasi.”

Eli ajatus on lähtöisin Tony Schwartzilta. Hän kumoaa pari yleisintä myyttiä eli lisäämällä tunteja olemme tuottavempia ja monien töiden yhtäaikanen hoitaminen on tehokasta. Tehokkaan työn tekeminen on nykyään aivan jotain muuta kuin pitkien päivien tekemistä.

Tuottavuutta ei lisätä työtuntien määrää lisäämällä vaan tehostamalla toimintaa. Jo pelkkä monen tehtävän yhtäaikainen tekeminen syö 25% tuottavuudesta. Kannattako päiviä pidentää, jos tuottavuus ja laatu laskee.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Tämä on pohdintaa siitä, kuinka työstä saisi tehokkaampaa ja mielekkäämpää.

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työaika, työpäivä, työviikko, tuottavuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini