Blogin arkisto

Musta joutsen, yllätysten tekijä

Share |

Keskiviikko 20.4.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgAikoinaan oletettiin kaikkien joutsenien olevan valkoisia. Oletus oli aivan luonteva, koska harva oli käynyt Australiassa tai Uudessa Seelannissa ihmettelemässä lintuja. Eli koska kukaan ei ollut nähnyt mustaa joutsenta, niin niitä ei ollut. Kaikki joutsenet olivat valkoisia

Mustan joutsenen avulla voidaan kertoa toisenlaistakin tarinaa. Se on se yllättävä tekijä, joka muuttaa yht’äkkiä maailmaa. Jokin sellainen asia, jota ei edes osaa kuvitella ennekuin se osuu kohdalle. Kukaan ei olisi voinut ajatella syyskuun 11 päivä 2001, että joku rysäyttää lentokoneella päin pilvenpiirtäjää. Se oli musta joutsen eli yllättävä tapahtuma, jota kukaan ei osannut ennustaa.

Musta joutsen termi tuli itselle tutuksi Nassim Talebin kirjasta The Black SwanKirjassa Taleb kuvailee mustaa joutsenta tekijäksi, joka yllättävyydellään saa suuren muutoksen aikaiseksi. Talebin mukaan musta joutsen- ilmiö yllättää aina siksi, että me keskitymme kokonaisuuksien hallinnan sijaan oppimaan yksityiskohtia.  Ilmiö voi olla joko positiivinen tai negatiivinen.

Talebin mukaan musta joutsen on tekijä, joka muuttaa ennustettavan maailman ennustamattomaksi. Yllättävä tapahtuma tai ratkaisu muuttaa sen hetkisen tilanteen täysin päinvastaiseksi. Ilman mitään ennakkoarvelua.

Kun ensi kerran istut haastattelemassa rekrytoitavia, niin tunnistatko sieltä joukosta sen Mustan Joutsenen. Sen joka tuo mukanaan yllättävän ja suuren muutoksen. Sellaisen, joka muuttaa sen hetkistä tilannetta. Tuskin tunnistat, koska et uskalla etsiä sitä.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, musta joutsen, yllättävä tekijä, muutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini