Blogin arkisto

Asiantuntijayrittäjyyden nurjapuoli

Share |

Keskiviikko 27.4.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgOlen maininnut, että olen sapattivapaalla kevääseen asti. Yksi syy siihen lienee tuo asiantuntijayrittäjyyden nurjapuoli. Mielestäni asiantuntijuuden ostamiseen liittyy jotain vastavuoroisuutta eli laskut on hyvä maksaa ajoissa.

Katselin aamulla ikkunasta ulos ja pohdin, että lähdenkö käymään TTY:llä. Omat opiskelut pitäisi käynnistää kevään osalta. Samalla pohdin hiukan tulevia asioita ja mietin miksi olen sapattivapaalla. Yksi noista sapattivapaan syistä on niinkin yksinkertainen kuin että olen aika turhautunut siihen, että osa pienyrittäjistä ei osaa yrittämisen pelisääntöjä.

Ehkä haastavin esimerkki tuosta on yrittäjä tuolta 2012 vuoden lopulta. Yrittäjä ei ole näköjään ymmärtänyt, että asiantuntijatyötä ei voi saada talkootyönä. Seitsemän päivän maksuajalla ollut lasku tuli kolmessa osassa ja sellaisen kuukausi myöhässä. Maksuehdolla heti ollut lasku onnistuttiin maksamaan kuukautta myöhemmin ja yrittäjä yritti vielä toistuvasti reklamoida itse hyväksymästään työstä.

8.11. Päivätyssä meilissä pyydät 16.11 2/3 osaa laskusta maksettavaksi.  Näin tulee tapahtumaan, summa rapiat 1500 eur.

En tiedä kuinka asiaan pitää suhtautua, jos joutuu antamaan omasta työstään alennusta. Ja ei edes alennuksen jälkeen vastapuoli pidä asiaa niin tärkeänä, että saisi laskut maksettua ajallaan.

Toisaalta asiasta opin jotakin. Jos jossain välissä lähden takaisin tuonne asiantuntijayrittäjyyden maailmaan, niin laskutan niin tiuhasti, että näen vastapuolen maksukäyttäytymisen. Ja myös siten, että keskeytän työt välittömästi maksujen myöhästyessä. Tuollaiset ovat liian kalliita oppirahoja maksaa.

Ensimmäinen oppitunti: Jos yrittäjä ei pysty maksamaan ensimmäistäkään laskua määräajassa, niin ei maksa myöskään muita.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, lasku, laskutus, maksut, sopimus, sopiminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini