Hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu taito kuunnella, tukea ja kannustaa alaistaan - saada alainen käyttämään koko potentiaalinsa ja joskus vähän ylikin. Tämä kuuluu tämän päivän johtamiskeskusteluun kuin nenä päähän. Näitä myönteisiä ja rakentavia ulottuvuuksia käy kieltäminen.
Hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu taito kuunnella, tukea ja kannustaa alaistaan - saada alainen käyttämään koko potentiaalinsa ja joskus vähän ylikin. Tämä kuuluu tämän päivän johtamiskeskusteluun kuin nenä päähän. Näitä myönteisiä ja rakentavia ulottuvuuksia käy kieltäminen.
Trendikkäässä johtamispuheessa saattaa kuitenkin joskus lapsi mennä pesuveden mukana. Se minulla ainakin tuli kesän aikana mieleen lukiessani eri medioista tarinoita työyhteisöistä, joissa kiusaaminen ja seksuaalinen häirintä rehottavat tai joissa notkuilu netissä tai tupakkapaikalla vie ajan itse perustehtävältä. Tällaisissa tapauksissa mielestäni on unohtunut jotain tärkeää: hyvään johtamiseen kuuluu myös kontrolli ja vastuu, millä nimellä sitä sitten halutaankaan kutsua. Kontrolli ei ole kuitenkaan kirosana, tai ainakin se voidaan myös määritellä positiivisesti.
Kontrollin ei pidä tarkoittaa kyyläämistä ja epäluottamusta työntekijän osaamiseen. Eikä kontrollia tarvitse pitää vastakkaisena tuelle ja rohkaisulle. Kontrolli on johdolle uskottu rooli ja tehtävä siinä tarkoituksessa, että ne asiat joiden takia töissä ollaan, tapahtuvat. Johtaja vastaa siitä, että tulosta syntyy - on se sitten aineellista tai aineetonta.
Johtaja, joka johtaa omaa tai toisen omistamaa yritystä, harvoin onnistuu kovin pitkään pakoilemaan vastuutaan. Edellä kuvatut uutiset tulevatkin useimmiten ja valitettavasti julkisen sektorin yksiköistä. Mutta vastuullisuuden korostamista ei auta unohtaa yrityksessäkään. Eikä sielläkään pelkästään lampaita loiki. Myös se on työyhteisö, joka koostuu ihmisistä, jotka puolestaan tarvitsevat myös kontrollia. Sellaista kontrollia, jonka tavoitteena on että kaikki osaavat, onnistuvat ja voivat mahdollisimman hyvin työssään. Se on kaikkien etu, siitä on jokainen yhteisössä osaltaan vastuussa - mutta viime kädessä homma kaatuu kuitenkin sille, joka johtajan titteliä kantaa.
Aila Wallin
Aila Wallin on organisaatiokonsultti, joka yksinyrittäjänä on jo parin kymmenen vuoden ajan tarjonnut erilaisille julkisen ja kolmannen sektorin sekä pk-yritysten työyhteisöille, esimiehille ja henkilöstölle työnohjausta, työyhteisövalmennusta ja koulutusta. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja sosiaalityöntekijä. Hän myös tutkii ja kirjoittaa mm. työstä, työnohjauksesta, työelämästä ja perheistä. Hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa on tällä hetkellä monikulttuuriosaaminen. Hän suhtautuu elämään ja sen eri elementteihin yhtä aikaa ihmetellen ja iloitellen, nöyrästi ja ylpeästi. www.awailable.com