Blogin arkisto

Sääntöjä, kieltoja ja rekistereitä

Share |

Maanantai 28.11.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgKiukkuinen valkopaitainen mies löysäsi kravattiaan ja karjui pöydän päässä. Sanoista tuskin sai selvää syljen roiskuessa lähimpien nöyristelevien alaisten päälle. Viesti oli kuitenkin selvä. Lisää sääntöjä, lisää kieltoja ja lisää rekistereitä. Niillä hoidetaan talous kuntoon ja Suomi nousujohteiselle uralle. Takaisin kolmen AAA:n valtakunnaksi.

Miehen riehuminen oli täysin ymmärrettävää, suomalaiset yrittäjäthän  perustavat uusia yrityksiä Viroon ja vievät ansaitut eurot pois verottajan ulottovilta. Ja ainoa ratkaisu siihen on listä valvontaa. Lisätä sääntöjä ja lisätä määräyksiä. Mallia kannattaa ottaa uudesta alkoholilaista, jossa kielletään pahimmillaan vanhalla Toyota Coronalla ajo, koska sekin viittaa alkoholiin.

Niinpä verottaja palaverissaan miettii uusia rajoituksia ja sääntöjä. Ja rekistereitä, niinkuin rakennuspuolellakin. Mietti kuinka yrittäjän viimeinenkin ropo saadaan korvamerkittyä siten, että siitä saadaan verot kuitattua. Mutta verottajalle ei tullut mieleen, että miksi se yrittäjä siirtyy lahden eteläpuolelle. Olisiko syynä se, että yrittäjä pystyy paremmin huolehtimaan kehittymisestään vaiko se, että byrokratiaa on vähemmän ja jopa verottajallakin on oma määrätty henkilö joka hoitaa hänen asioita.

Mutta eihän pömppämahainen, valkopaitainen virkamies osaa ajatella, että maailma kehittyy rajoituksia vähentämällä, byrokratiaa yksinkertaistamalla ja asioita helpottamalla. Vaan, että lisätään mielettömiä määräyksiä, valvontaa ja paperisotaa. Toimitaan vähän niinkuin viski-jutunkin parissa eli yritetään pohtia kieltoja. Toisaalta, kun kaljaa ei saa enään ensi vuonna mainostaa kotimaisen kuljetusyhtiön kärryssä, mutta kuitenkin virolaisen, niin taitavat autot olla rekisteröityinä Viroon sen jälkeen.

Samalla tavoinhan kannattaa muutenkin toimia. Virossa voitton voi jättää yrityksen tilille ilman että sitä verotetaan. Pienelle asiantuntijayrittäjälle se antaisi hyvän mahdollisuuden rakentaa puskurirahasto, isommalle kerätä rahaa investointeihin. Mutta armaassa kotomaassamme ensin verotetaan voitosta ja sitten vielä perään siitä, kun maksaa siitä palkkansa. Verotettaisiin vasta sitten kun raha otetaan käyttöön.

Virkamiesten asenne on täysin väärä. He käyttävät aikansa siihen, että pohtivat miten estetään yritysten siirtyminen yritysystävällisempiin maihin. Heidän pitäisi käyttää sama määrä energiaa siihen, että pohtivat sitä, että miten kulttuuria muutetaan niin, että saamme yrityspaon sijaan käännettyä suunnan yritystuonnin puolelle. 

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, maksut, verotus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini