HissipuheKeskiviikko 17.7.2019 - Kari Vahtolammi Hissipuheen pitäminen on taito, jossa hyvä idea tai tuote paketoidaan parin kolmen minuutin esitykseksi. Kolme minuutia on hyvin lyhyt aika vakuuttaa vastapuoli oman iden kannattavuudesta. Hissipuhe on itsellekkin hyvin uusi asia eli en ikinä ole pitänyt tuollaista kolmen minuutin puhetta, jossa pyrin vakuuttamaan vastapuolen oman ideani, tuotteeni tai vaikkapa oman osaamiseni tasosta. Ja siksi päätin hiukan tutkia millainen on hyvä hissipuhe. Albert Mehrabiam in sanonut, että ensivaikutelma ratkaisee. Eli hyvässä hissipuheessakin ensivaikutelma on se, jonka avulla päästään eteenpäin. Eli puhetta miettiessä kannattaa muistaa seuraavat asiat:
Eli vaikuttavan hissipuheen rakentamisessa on muistettava, että asialla ei vakuuteta vaan käytöksellä ja puhetyylillä. Tämä on insinöörivetoiselle ihmiselle aika haasteellista uskoa. Hyvä hissipuhe koostuukin taidosta kertoa lyhyesti:
Hissipuheessa pitää uskaltaa suhtautua omaan ideaan intohimoisesti ja muistaa kertoa ideasta siten, että toinen varmasti ymmärtää asian. Eli väitetään, että puheet ovat yleensä liian teknisiä ja niitä ei osata aloittaa eikä lopettaa. Ja harvemmin puheesta näkyy arvostus omaan itseensä. Eli hyvä hissipuhe koostuu siis seuraavista asioista:
Eli hissipuhe ei ole mikään kuiva esitelmä vaan puhe, jolla esitellään omaa intohimoa. Se ei ole insinöörin puhe toiselle vaan tarina, jolla kerrotaan mikä ongelma ratkaistaan ja mitä iloa siitä on vastapuolelle. Hissipuhe on tarinankerrontaa, jossa 93% esityksestä tulee muusta kuin siitä, mikä on se tekninen ratkaisu jota tarjoat. Jokaisen insinöörin opiskeluihin pitäisi kuulua tarinankerronnan opetusta. Tarinoilla vaikutetaan maailmaan eikä suinkaan teknisillä yksityiskohdilla. Kuhan pohdin, Kari… Kari Vahtolammi |
Avainsanat: Kari Vahtolammi, puhe, hissipuhe, ensivaikutelma, puhetyyli, puhetaito |