Blogin arkisto

3 hämmästyttävää keinoa joilla varmistat menestyksen missä tahansa työssä

Share |

Perjantai 18.2.2022 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgTekemällä työnsä hyvin moni ajattelee pärjäävänsä työelämässä. Hän tekee sen mitä pyydetään, on ahkera, työteliäs ja muutenkin pätevä ja osaava työntekijä sekä mukava ihminen.

Seuraavilla keinoilla varmistut, ettet ole tavallinen työntekijä, joka on yt:ssä uhrattavissa vaan arvokas voimavara. Tulet avainhenkilöksi, joka menestyy, koska yritys ei voi olla ilman sinua.

Soveltamalla seuraavia kolmea ohjetta työssäsi oikein niin menestyt varmasti.

1. Selvitä itsellesi työpaikan todellisuus mahdollisimman täsmällisesti

Työpaikan todellisuus ei selviä power pointeista, strategioista ja organisaatiokaavioista. Todellisuus on se mitä todella tapahtuu. Asiakastyytyväisyys voi olla virallinen mantra, mutta todellisuudessa asiakkaista ei piitata kunhan provisioon oikeuttavat luvut saadaan kasaan.

Virallista voivat olla key performance indeksit eli KPI:t ja muut mittarit. Mitä tapahtuu, ellei mitattuja tavoitteita ei saavuta? Vastaus on osa todellisuutta, joka sinun on selvitettävä itsellesi. Jos mittarit ovat todellisessä työelämässä tärkeitä, toimi niin, että tarvittavat luvut syntyvät.

Todellisuuden selvittämiseksi on hyvä olla suodattamatta havaintoja moraalisuodattimen kautta. Tuomitsemalla tapahtumia ja tekoja värität todellisuuskuvaa. Tuota toiveesta todellisuutta.

Pyri autenttiseen suoraan havaintoon. Tunnista objektiivisesti mitä työpaikalla tapahtuu, mistä ihmisiä moititaan ja mistä heitä palkitaan ja kehutaan. Ne voivat olla varsin eri asioita kuin mitä virallinen totuus on.

Huomaa ristiriidat puheitten ja todellisen käytöksen välillä. Käytös on todellisuutta ja puhe – no – se on toivetta, mutta huomaa, että toivekin kuuluu todellisuuteen. Älä tuomitse. Se on hyödytöntä. Totea vain mitä tapahtuu, mitä sanotaan ja kuinka puhutaan.

Tärkeintä on, että havainnoit ja tunnistat todellisuuden niin tarkasti kuin mahdollista. Toimi sitten tunnistamasi todellisuuden pohjalta.

2. Laajenna tehtävänkuvaasi

Työstä on tehtävänkuvauksia. Niitä voi olla yksi kirjallinen tai lukuisia kirjoittamattomia, jotka ovat sinun ja muiden pään sisällä. On yleistä, että työntekijä supistaa omaa tehtävänkuvaustaan. Kaikki voivat supistaa omaansa, mutta jättävät muiden tehtävänkuvaukset supistamatta. Sinä supistat omaasi, mutta muut omaansa, mutta eivät supista sinun tehtäväkuvaasi etkä sinä muiden.

Kun et halua vastata tehtävän suorittamisesta, suljet sen mielelläsi pois omasta tehtävänkuvauksestasi. Muut tekevät samaa. Kun kukaan ei puutu supistamiseen jää työntekijöitten väliin katveita, joista kukaan ei halua vastata.

Lähes jokainen haluaa riippumattomuutta muista. He eivät halua menestyksensä olevan vaarassa muiden tekemisen tai tekemättä jättämisen vuoksi. Siksi syntyy aukkoja tehtävänkuvauksiin. Ne ovat tyypillisesti yhteistoimintaa edellyttävissä työn rajapinnoissa. Niissä, joiden tekeminen edellyttää kompromisseja.

Laajennan tehtävänkuvaasi. Ota tehtäväksesi asia, jonka joku toinen supistaa omastaan pois. Se voi olla pieni juttu.

Mieti mikä on sellainen asia, joka tökkii. Tee luettelo kaikista keksimistäsi. Valitse asia, jonka otat hoitaaksesi ja laajennat siten tehtävänkuvaasi.

Voi olla asia, joka ei kuulu kenenkään mielestä kenenkään tehtäviin. Kukaan ei ole supistanut sitä pois, koska se ei ole koskaan kenellekään kuulunutkaan. Keksitkö sellaisen? Jos keksit, voitko ottaa asian hoitaaksesi?

Tutki ja tunnista mahdollisuudet laajentaa tehtävänkuvaasi. Kun otat uusia tehtäviä hoitaaksesi nostat arvoasi.

3. Vähennä muiden tunneperäistä painetta 

Kaikkialla missä on joukko ihmisiä syntyy tunneperäistä painetta. Se on tunneperäistä, koska se nostattaa tunteita ja tunne on kunkin pään sisällä olevaa. Jotkut ovat hyvin herkkiä tunnereagoimaan. Toiset ovat paksunahkaisia.

Moni työntekijä kokee stressiä ja painetta. He ahdistuvat, tulevat epävarmoiksi, saattavat hyökätä tai puolustautua tunteellisesti. Älä ruoki muiden paineita, älä lisää stressiä muissa äläkä itsessäsi. Pidä jalat maassa.

Ole se, joka vähentää muiden stressiä.

Ihmiset kokevat stressiä ja ahdistusta vain kun he kokevat, etteivät hallitse tilannetta. Kun he hallitsevat tilanteen, he eivät ole stressantuneita.

Ykköskohdassa tunnistit työpaikan todellisuuden. Nyt voit edistää muiden ihmisten tilanteen hallintaa auttamalla heitä hahmottamaan todellisuuden, jonka olet jo itse tunnistanut. Kun muut tunnistavat todellisuuden, heidän stressinsä pienenee.

Älä osallistu voimakkaisiin tunnereaktioihin. Voimakkaat tunteet nostattavat muissa uusia tunteita pintaan.

Rauhoita mieliä, vala uskoa ja kerro totta. Ihmiset pitävät sellaisista, jotka auttavat heitä selviytymään ikävistä tunteistaan paremmin.

Yhteenveto

Tekemällä kuten edellä neuvoin tunnistat työpaikkasi todellisuuden tarkasti ja täsmällisesti. Olet se ihminen, joka parhaiten pystyy sinun oman työtodellisuutesi arvioimaan. Kukaan muu ei siihen pysty yhtä hyvin.

Todellisuudesta poimit tehtävän, jota muut eivät halua ja laajennat siten tehtävänkuvasi. Arvosi työntekijänä nousee.

Poistamalla muiden stressiä ja painetta, saa muilta myönteiset tunteet sinua kohtaan. Sinusta tulee heidän paras liittolaisensa.

Noilla pärjäät varmasti.

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja kommentteihin.

Heikki Matias Luoma
Ladattava e-kirja: Strategian toteutus myyntitoiminnassa

Avainsanat: Heikki Luoma, Johtaminen ja coaching, Muutos suunnittelu ja toteutus, Myynti ja markkinointi, Strategia ja jalkautus


Kommentit

21.7.2020 13.42  Tuula Lipponen

Hienoja pointteja tärkeästä asiasta. Henkilökohtaisesti olen huomannut valmennuksella olevan positiivisia vaikutuksia työelämään sekä ihmisiin ympärilläni. Aion pitää nämä vinkit mielessäni omassa työelämässäni.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini