Blogin arkisto

Viisas hyödyntää heikommat ajat

Share |

Keskiviikko 3.12.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen


Taantuma ajaa valtaosan yrityksistä leikkaamaan kustannuksia joka nurkasta. Raskaasti velkaisilla yhtiöillä ei ole siihen vaihtoehtoakaan, mutta pitkäjänteisen strategian omaaville yhtiöille taantumat tarjoavat myös suuria mahdollisuuksia.

Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, pankki, pankkikriisi


Kommentit

3.12.2008 13.12  kokemusta hankittu kantapään kautta

Ahneella on se tunnettu loppu. Firmojenkin pitäisi päntätä nuppiinsa, että ajat vaihtuvat, ja kun ne ikävämmät ajat koputtelee ovea niin paree olisi löytyä kukkarosta muutakin kuin nippu velkaa ja suuria suunnitelmia. Niin se on kuluttajallakin, halvalla saa silloin kun muiden on pakko myydä. Kärsivällinen voittaa. Huonoina aikoina ne omaisuudet jaetaan, uusiksi siis. Kohtaa saa taas komeaa kämppääkin pilkkahintaan, kenellä vaan rahkeet vetää.

4.12.2008 23.24  mielenkiinnosta

Millähän opilla asuntomarkkinoiden ylikuumentumisen voi testata?

5.12.2008 12.15  Heikki Ikonen

Asuntojen hintakäyriä tulee suhteuttaa etenkin vuokratuloihin ja väestön yleiseen tulokehitykseen. Nämä liikkuvat historiallisesti tietyssä haarukassa. Kun tuosta haarukasta poiketaan selkeästi, poikkeaman voi hyvällä syyllä odottaa korjautuvan ennen pitkää. Useimmissa teollisuusmaissa asuntojen hinnat nousivat huomattavan paljon nopeammin kuin vuokrat ja tulot viimeisen parin kolmen vuoden aikana, ja ne ylittivät historialliset keskiarvot kirkkaasti. Ylikuumentumisen merkit olivat aika selvät.

Samaan aikaan korot olivat matalalla ja kuluttajien velka-aste kasvoi nopeasti, etenkin nuorten kotitalouksien, jotka ottivat surutta velkaa suuriin asuntoihin pitkällä maksuajalla. USA:ssa asuntoluottoja jaettiin tunnetusti puhtaasti spekulatiivisin perustein maksukyvyttömille. Economist-lehti totesi jo pari vuotta sitten nasevaan tapaansa, että syntymässä on "kaikkien kuplien äiti", mikä osoittautui paikkansa pitäväksi.

Usein kuvitellaan, että suhdanteet ovat psykologisia ilmiöitä, jotka ovat kiinni lähinnä kuluttajien mielialoista. Siinä on osa totuutta mukana, mutta taloudessa on myös runsaasti objektiivitisia tosiasioita, jotka ratkaisevat suhdanteiden suunnan. Yksi niistä on velka-asteen määrä.

Sen kriittisiä rajoja kukaan tuskin voi tarkkaan määritellä, mutta kukaan ei voi käyttää rahaa kauaa yli varojensa - ei asumiseen, kuluttamiseen tai mihinkään. Kun velat käyvät raskaaksi, on edessä joksikin aikaa taloudellisesti kuiva jakso mielialoista riippumatta. Dietiille joutuu joko velallinen tai sitten hänen velkojansa, jos velallisen maksukyky on mennyt.

6.12.2008 13.26  mielenkiinnosta

Nythän asuntojen hinnat ovat laskussa ja vuokrat nousussa - eikös se tarkoita sitten, etä pyörä on kääntymässä toiseen suuntaan?

6.12.2008 21.58  Heikki Ikonen

Merkit tosiaan viittaavat jo jossain määrin siihen suuntaan. Kun vuokrataso nousee riittävästi suhteessa asuntojen hintoihin, asunnoista tulee taas houkuttelevia sekä sijoittajan että vuokralaisen kannalta. Kokska korotkin ovat vahvasti laskussa, asuntokauppa virkistyy ennen pitkää. Rakentamisen matalasuhdanne vie aikansa, mutta jossain vaiheessa omistusasunnoista tulee mielekäs tapa käyttää rahansa, myös rahoittajien eli pankkien näkökulmasta.

6.12.2008 22.00  Heikki Ikonen

PS: Tällä tavalla suhdanteet yleisemminkin kääntyilevät. Jossain vaiheessa investointien odotushorisontti kääntyy reippaasti positiiviseksi - ja niin taantuma taittuu, ja varmastikin nopeasti jälleen kerran. Tuskinpa siihen hirveästi aikaa kuluu, elleivät nyt maailmankirjat ole aivan sekaisin. Siihen en usko.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini