Blogin arkisto

Huippumyyjä: Pelimies

Share |

Tiistai 24.11.2009 - Tuija Rummukainen


Oheinen otsikko kuvaa parhaiten tätä seuraavaa huippumyyjää. Juhalla on melkoinen vauhti tekemisissään, sanoissaan ja hoksaavuudessaan. Hänen ajatuksensa ja sanansa rientävät paikasta toiseen kaiken aikaa, ja hän näkee mahdollisuuksia joka puolella.

Juha myy mattopalvelua yrityksille. Siis vaihtomattoja, joita näemme yritysten sisäänkäyntien luona. Viimeisen reilun puolen vuoden ajan hän on keskittynyt niin sanottujen design-mattojen myyntiin. Eli harmaan maton sijasta matossa on yrityksen omat värit ja logo.

- Kun ilmoitin, että rupeen myymään design-mattoja, sanoivat, ettei se onnistu. Design-matto kuviossa on ihan valtavat markkinat!, innostuu tämä huippumyyjä.

- Myyntityö on tosi mukavaa. Ois pitäny aiemmin alkaa jo myymään!

"Haluan olla ykkönen"

Juha on haastatteluhetkellä 39-vuotias ja koulutukseltaan leipuri. Hän oli kuitenkin töissä teollisuuslaitoksen valvomossa vuorotyössä, kun alkoi sivutoimisena tehdä mattohommaa. Ja kas kummaa, pian hän myi sivutoimisena enemmän kuin muut myyjät tehdessään päätoimisena samaa työtä.

- En mie aluks tienny, että oon niin hyvä tai siis muita parempi. Salasikohan ne vähän sitä miulta. Mie luulen, että se on ihan sama mikä vaan tuote ois kysymyksessä. Mie möisin kuitenkin ihan hemmetisti. Tää design-mattokuvio on hyvä esimerkki. Kaikki sano, ettei kukaan oo tehny sitä kauppaa, vaikka tuote lanseerattiin jo aiemmin. Mie vaan päätin alkaa myymään sitä.

Myykö Juha koko ajan vai tuleeko joskus takaiskuja?

- No kauppaahan ei tuu aina. Sit tietysti vähän harmittaa. Mut sit mie lähen lenkille tai pelaa futista. Seuraavana päivänä taas myydään enemmän, Juha tykittää.

Juha tekee viisipäiväistä työviikkoa ja noin kahdeksantuntisia työpäiviä. Lomaa hän pitää noin neljä viikkoa vuodessa.

Millaiset tavoitteet tätä vilkasta pelimiestä motivoivat?

- Miulla on kaikkein kovimmat tavoitteet kuin muilla. Sit mie urheilen paljon. Miulla on rahaa kiinni asunnoissa.

Hän siis asettaa kovat tavoitteet itselleen ja saavuttaa ne. Tämäkin huippumyyjä tuntuu olevan kilpailuhenkinen, ja jos joku toinen myyjä on lähelläkään Juhan tuloksia, hän ottaa valtavan spurtin ja menee menojaan.

- Mua motivoi tietysti raha, ja työ on mukavaa. Haluan tehdä tulosta, ja joo - haluun olla ykkönen. Osaan homman ja tuotteen. Kaikki myyntikilpailut mie voitan.

Tuotteet kansiossa

Mistä Juha saa uusia asiakkaita? Hänellä on paljon asiakaskäyntejä päivittäin. Kun hän myi standardituotteita hän teki 10 - 15 käyntiä päivässä, ja nyt hän tekee 4 - 8 käyntiä päivässä. Nykyinen tuote on hinnakkaampi ja vaatii vähän enemmän töitä.

- Mie katon lehdistä ja saan sieltä ideoita uusista asiakkaista, ja soitan olemassa oleville. Onhan se välillä ollu älytöntä lentämistä…

Aktiivisuuden puutetta tämä myyjä ei todellakaan pode. Juha on niin tohkeissaan myymisestä ja omasta tuotteestaan, että hän saa asiakkaan taatusti innostumaan. Vaikka tämä huippumyyjä puhuu määrällisesti paljon, hänen tilannetajunsa on huippuluokkaa. Hän rekisteröi ja tekee huomioita koko ajan. Asiakkaallekin hän heittää välillä kysymyksiä, ja saa kenet tahansa innostumaan.

Hän on rakentanut havainnollisen kansion tuotteistaan, jota hän voi asiakkaan kanssa katsella ja samalla suunnitella juuri tämän asiakkaan omaa tuotetta.

Ulkoinen olemus hänellä on siisti ja rento; pikkutakki ja farkut. Hän välttää ylipukeutumista ja muistaa pitää yllään ehjät ja puhtaat vaatteet.

Erilaisia asiakkaita hänellä on vuosien varrella ollut paljon. Naisasiakkaat ovat helpoimpia tälle pilke silmäkulmassaan työskentelevälle myyjälle.

Huumorintajua peliin

Miten Juha tekee myyntiesittelynsä?

- Ekaks mie katon mikä on tilanne; heitetäänkö läppää vai miten toimitaan. Tarinoidaan vähän muuta, ja sit katotaan kansiota. Ehdotan koevedoksia, katotaan väripaloja, kuviohommaa ja niin edelleen. Teen nopeesti kauppaa. Täytän tilauslomaketta siinä samalla. En tee asioita liian vaikeesti.

Juha on mukana joskus myös muiden myyjien mukana kentällä näyttämässä, kuinka hän toimii. Sisäisistä palavereista hän ei erityisemmin tykkää, vaan olisi mieluusti senkin aikaa myymässä - mutta myöntää, että niihinkin on pakko osallistua, etenkin kun työskennellään isossa organisaatiossa.

Mitä Juha tekee eri tavoin kuin muut myyjät?

- Mie osaan käsitellä ihmisiä. Käyttäydyn kohteliaasti ja en tee asioita liian vaikeesti. Luentoja en osaa pitää. Mielelläni teen isoja kauppoja. Miulle on ihan sama miten isot herrat vastapuolella on -niitten kanssa on mukava tehdä kauppaa. Meillä on niin hyvä tuote.

Minkä neuvon tämä pelimies antaa myyjälle, joka haluaa huipulle?

- Älä tee asioita liian vaikeeks, ei mitään kalvoja, tietokoneita ja semmosii asiakaskäynnillä. Eikä saa jäädä konttorille pyörimään. Kohtelias pitää olla, mut ei ylimainostaa. Hyvä huumorintaju pitää olla. Sano napakasti jos tarvii ja toimi hyvällä fiiliksellä, ohjeistaa tämä vilkas huippumyyjä.

Teksti on poiminta Tuija Rummukaisen kirjasta Huippumyyjä.

Avainsanat: Tuija Rummukainen, myyntityö, myynti, huippumyyjä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini