Blogin arkisto

Uupumista voi ehkäistä

Share |

Tiistai 29.6.2010 klo 10.21 - Olli Linjala


Täysin väärä luulo on se, että työuupumusta, pohjaan palamista ja masennukseen sairastumista ei voisi ennalta ehkäistä. Yhtä väärä on uskomus, että työ uuvuttaa, harvoin siitä on kysymys.

Ihmisten henkinen hyvinvointi, ihmissuhteet työyhteisössä sekä aito tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus ovat suorassa suhteessa tuloksellisuuteen tai uupumukseen. Unohdetaan, että aina on kysymys ihmisistä, heidän kohtelustaan ja tunteiden tuottamisesta.

Itsestäänselvyydet eivät toimi. Vastuu jaksamisesta on jokaisella työyhteisössä ammattiin, asemaan tai tehtävään katsomatta, siitä miten käyttäydymme toisiamme kohtaan.

Mitä enemmän ihmiset voivat kokea myönteisiä tunteita työyhteisössään, sitä suurempi on onnistumisen halu, uudistuksiin myönteisesti suhtautuminen ja taloudellinen tulos.

Ongelmana on johtamisen kulttuuri. Aniharvassa työyhteisössä on yhteisesti hyväksytyt arvot. Liian usein ”arvot” määritellään muutaman ihmisen voimin jossain Lapin huvilassa. Tasa-arvo, avoimuus, luottamus jne ovat mappiin arkistoituja sisällöttömiä sanoja. Arvot on esitelty henkilökunnalle – ja sen jälkeen voidaan kuitata arvojen olemassaolo.

Työyhteisössä ei voi olla toiminta-ajatusta ilman arvoja. Nämä ovat kuitenkin ne peruspilarit, joihin jokainen voi nojata. Näistä syntyvät yhteiset ”lait”. Ne näyttävät yhteisen suunnan siitä mihin mennään. Näillä jokainen voi mitata onnistumisensa tason.

Myös oman elämänsä arvoja ja ”toiminta-ajatusta” on syytä pysähtyä miettimään aina silloin tällöin. Vastuu omasta henkisestäkin hyvinvoinnista ja jaksamisesta on ensisijaisesti itsellä. Oiva ensiapu on ajattelemaan pysähtyminen.

Mikä minulle on elämässä tärkeää, mitä siltä haluan ja paljonko olen valmis tavoitteitteni eteen tekemään. Myönteisyys hamuaa onnistumisia. Kielteisyys sytyttää elämään punaisia valoja, jotka hylkivät onnistumista, hyvinvointia ja jaksamista. Tärkeitä tunteita ovat avoimuus, luottamus, arvostus, oikeudenmukaisuus ja kohtuus. Jos näihin tulee naarmuja, alkaa alamäki ja syöksykierre sekä yksilötasolla että työyhteisössä.

Olli Linjala
työyhteisöjen asennekouluttaja

Avainsanat: Olli Linjala, työuupumus, masennus, arvot, hyvinvointi, jaksaminen, asenne, myönteisyys, kielteisyys, ihmissuhteet, johtaminen, työyhteisö, avoimuus, luottamus, työelämän pelisäännöt, pysähtyminen, arvostus, oikeudenmukaisuus, elämänmuutos


Kommentit

18.10.2011 12.39  Tommi Mäkelä

Kun ihmisille annetaan vastuuta ja kun heidän tekemisistään ollaan kiinnostuneita, on seurauksena yleensä tasapainoinen ja onnistunut työsuoritus ilman ylimääräistä stressiä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini