Blogin arkisto

Osaaminen ei saa muuttua itsestäänselvyydeksi

Share |

Keskiviikko 15.6.2011 klo 12.47 - Maria Lieto


Elinikäinen  oppiminen tarkoittaa jatkuvaa, koko elämän ajan kestävää oppimista. Se auttaa ihmisiä pääsemään jatkuvasti lähemmäs henkilökohtaisia tavoitteitaan ja toiveitaan.

Elinikäinen oppiminen voi liittyä omaan työhön, harrastuksiin tai vaikkapa ihmissuhteisiin. Yhteistä kaikelle oppimiselle on ihmisen halu kehittää itseään ja omia intohimojaan.

Sanotaan, että oppiminen jopa helpottuu ajan myötä ihmisen muistin sisältäessä myöhemmällä iällä enemmän tietoaineksia, joihin uusi tieto pääsee kytkeytymään.

Suomi on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Syvällisen osaamisen merkitys kasvaa kansainvälisen työelämäkilpailun koventuessa jatkuvasti. Suomalaisten pärjäämistä ainutlaatuisella osaamisella korostetaan usein, mutta saman osaamisen ylläpito ja kehittäminen tulisi mainita joka kerta sen tärkeydestä puhuttaessa.

Suomalaisilla on hyvät mahdollisuus loistaa osaamisellaan, ovathan kouluttautumismahdollisuutemme huippuluokkaa. Oppimisesta tulee muistaa kantaa myös vastuuta, eikä osaaminen saa muuttua itsestäänselvyydeksi. Olennaista on myös ajantasaisen tiedon jatkuva päivittäminen. Ihmiset ovat osaamisyhteiskunnan tärkein voimavara.

Muuttuva maailma antaa ihmisille yhä enemmän mahdollisuuksia ja valinnanvaraa, mutta toisaalta myös enemmän riskejä. Jokaisella ihmisellä on vastuu oman kehittämisensä muovaamisesta, ja yhä useampi haluaakin kouluttautua aiempaa pidempään. Työnantajatkin ovat uudenlaisen ongelman äärellä, kun monet työntekijöistä haluavat siirtyä osa-aikasopimuksiin pystyäkseen kouluttamaan itseänsä lisää. Ratkaisuna on työelämässä oleville henkilöille suunnatut työelämän koulutukset.

Työelämän koulutuksilla tarkoitetaan sellaista opiskelua, johon osallistutaan oman työn ohessa. Työelämän koulutuksia on runsaasti erilaisia -  koulutusten kesto voi vaihdella parista tunnista useaan vuoteen. Pidempiin koulutuksiin osallistutaan osa-aikaisesti.  Henkilöresursseihin investoimalla yritys tarjoaa ihmisille mahdollisuuden kehittää niin kutsuttua elinikäistä portfoliotaan.

Koulutus.fi on työelämän koulutusten hakukone, joka sisältää tietoa lähes 2000 kurssista, koulutuksesta ja valmennuksesta. Sivun tarkoitus on auttaa työelämässä toimivia henkilöitä kehittämään ja ylläpitämään taitojaan. Kiinnostaako sinua oppia lisää  markkinoinnista, viestinnästä tai vaikkapa johtamisesta?

Työelämäkoulutuksen avulla voit kehittää omaa ammattitaitoasi työnteon ohella.

Koulutus.fi ei järjestä koulutuksia itse, vaan kerää yhdelle sivustolle tietoa työelämän koulutuksista eri puolilla Suomea. Vankka asiantuntemus suomalaisesta koulutuskentästä tarjoaakin kätevän kohtauspaikan koulutusta etsiville ja tarjoaville.

Kaikki Koulutus.fi:n tarjoamat palvelut ovat käyttäjälle täysin ilmaisia.

Tervetuloa Koulutus.fi:hin!

Maria Lieto

P.S.

Koulutus.fi:ssä on käynnissä kesäkilpailu: kirjoita kurssiarvostelu käymästäsi työelämän koulutuksesta ja osallistut leffalippupaketin arvontaan. Kilpailuaika on 1.6.-31.8.2011 ja kaikki tänä aikana kirjoitetut arvostelut osallistuvat kilpailuun, jossa arvotaan Finnkinon leffalippupaketti tulevaa syksyä piristämään!

Avainsanat: Maria Lieto, koulutus, oppiminen, kurssi, kilpailukyky, työelämä


Kommentit

15.6.2011 14.05  Hevimies

"Sanotaan, että oppiminen jopa helpottuu ajan myötä ihmisen muistin sisältäessä myöhemmällä iällä enemmän tietoaineksia, joihin uusi tieto pääsee kytkeytymään."

Tää ei pidä alkuunkaan paikkansa, kuta nuorempi on sen helpompi on oppia ja omaksua uusia asioita.

15.6.2011 20.24  ???

Pitää paikkansa asioissa joissa on kysy samankaltaisen omaksumisesta. Ei tietenkään uusissa asioissa niinkään.

15.6.2011 22.43  Hevimies

hehe ihan oikeesti hei, samankaltainen asia nuorelle tai samankaltainen asia vanhalle niin se nuori oppii sen asian monta kertaa nopeemmin.

16.6.2011 7.06  Pauli Vuorio

Oppiminen on paljon muutakin, kuin asioiden muistamista tai ns. kirjaoppineisuutta. Olen huomannut, että hyvin suuren osan asioista täytyy oppia monta kertaa. Luulemme jo sisäistäneemme asian, mutta koska itse muutumme ja maailma ympärillä muuttuu sama asia täytyy sisäistää uudellleen ja uudelleen. Toinen syy miksi samoja asioita täytyy oppia uudelleen on rutinoituminen. Uudelleen oppiminen auttaa rikkomaan rutiineja, jos halua löytyy. On vielä kolmaskin asia miksi uudelleen oppiminen on tärkeää ja se on se, että useimmat asiat voi aina tehdä paremmin, nopeammin tai helpommin.

Tällaisessa uudelleen oppimisessa "nuori" ja "vanha" ovat mielestäni enemmän samalla viivalla. Tosin kyllä sama ihminen nuorena paremmin ja nopeammin asiat hoksaa. Asioiden vieminen käytännön hyötyyn onkin jo sitten toinen juttu.

Vaikka sama ihminen oppii asiat nopeammin pääsääntöisesti nuorempana, vanhempi henkilö voi oppia ihan yhtä nopeasti tai nopeamminkin kuin nuori.
Nuoremmalla henkilöllä voi olla elämässään erilaisia prioriteetteja ja häiriötekijöitä ja kiinnostus jonkin oppimiseen ja sen todelliseen sisäistämiseen voi olla paljonkin vähäisempää.

Sitten on sellaiset asiat, missä oppimisessa yhdistyy tietoa ja käytännön harjoittelu. Uskon, että siinä vanhempana saattaa hyvinkin voittaa itsensä nuorempaaan itseen verrattuna.

Jotkut asiat vaativat elämänkokemusta ja itse olen havainnut, että ainakin sellaisissa tehtävissä, missä tarvitaan voimakkaita vuorovaikutustaitoja ja "psykologista" silmää tämä on pitänyt paikkansa.
Näitä tehtäviä on nykyisessä maailmassa muuten paljon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini