Blogin arkisto

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Sunnuntai 27.11.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngUseilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Maanantai 3.10.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngKun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Työsopimuksella määritellään työsuhteen ehdot. Laki lähtee siitä, että tällaisia sopimuksia ei voida yksipuolisesti muuttaa ja ne sitovat osapuolia sen ajan kun ovat voimassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työsopimus, työsuhde

Palvelua nopeasti eikä kvartaalin päästä

Keskiviikko 22.6.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTyöelämään kaivataan joustavuutta ja ihmisiä patistetaan ottamaan kaiki työ vastaan mitä tarjotaan. Niinhän se pitäisi olla. Kaikki työ pitäisi olla tekijälleen kannattavaa. Ehkä tehokkain keino siihen olisi yksinkertaistaa pykäläviidakkoa teoreettisen työajan pidentämisen sijaan.

Olen seurannut tuttujen räpiköintiä TE- toimistojen ja Kelan kanssa. Monikin haluasi tehdä pikkuisia duuneja pysyäkseen elämässä kiinni. Yhdellä kiikastaa Kelan päätöksestä kuntoutustuesta, toisella se että tekee konsultointia. Kolmannella siitä, että keikkaduunien tekeminen vie todellisuudessa leivän pöydästä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, te-toimisto, palvelu, kela, työelämä, joustavuus

Lorvitaan kolmesataa päivää ja sitten kuntoutetaan

Keskiviikko 8.6.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgEhkä pahin rangaistus yli nelikymppiselle työläiselle on sairastua vakavasti. Olkoon se  liikunta- tai tukielin sairaus tai vaikka mielenterveysongelma. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että seuraavat 300 päivää menevät lorvailun merkeissä. Se menee vaikka itse haluaisi muuta.

MTV:n uutisessa mainitaan pitkien sairauslomien olevan kansallinen traditio. En toisaalta ihmettele kyseistä asiaa, koska hankalissa sairaustapauksissa perinteinen kaava on se, että hoitaminen perustuu 300 arkipäivän sairauslomaan ja sen jälkeiseen kuntoutustukeen.  Ja prosessi menee niin, että ensin Kelalta ehdotetaan kuntoutustarpeen selvittämistä ja lopuksi kuntoutustukea.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, sairastuminen, sairausloma, työ, työelämä, kuntoutus

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Tiistai 12.4.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngOlenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Jopa lakiteksti antaa hyvinkin paljon tulkinnan varaa tässä asiassa. Toki tämä lähtee siitä, ettei sopimus ole varsinaisesti lainvastainen vaan siinä on jokin tai joitakin pätemättömiä kirjauksia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Tiistai 1.3.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngJos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Ei, ei ja vielä kerran ei. Myös tämä uskomus elää todella vahvana työtä tekevän kansan parissa. Kun tulet työvuoroosi vaikka sinulla olisikin edelleen sairaslomaa jäljellä, olet ihan samalla tavalla työtapaturmavakuutuksen piirissä kuin kuka tahansa työntekijä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työkyky, vakuutus

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Torstai 18.2.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngJos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?

Saako sairauslomalla mennä töihin?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työkyky

Empatiakyvyn puutettako?

Tiistai 7.7.2015 - Juha Ahola

karivahtolammi.jpgLuin tuossa aamusella ylijohtaja Elli Aaltosen blogia. Yhdessä kirjoituksessa hän pohtii tätä 1,5 tunnin työmatka-asiaa. Ensisilmäyksellä tyrmistyin hänen ajatuksistaan ja pidin kirjoitusta tyypillisenä dosentin kirjoituksena. Eli ihmisen kirjoituksena, jossa oma asema on hämärtänyt ymmärryksen reaalielämästä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, empatia, tunneäly, työelämä

Työelämän perustaito - Vuorovaikutus

Tiistai 23.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYksi työelämän perustaidoista on vuorovaikutustaito. Vaikka yleensä kuvitellaan, että vuorovaikutustaidot ovat luontaisia ja perittyjä, niin ne ovat kuitenkin opittuja taitoja. Eli niitä voi kehittää ja opetella. Ja kannataa muistaa se, etteivät ne ole sidottuja sukupuoleen vaan että kumpikin sukupuoli voi oppia niitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, vuorovaikutus, kollektiivisuus, työelämä

Yksinkertaiset palaveriohjeet

Tiistai 24.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVilkaisin keskustelua LinkedInissä, jossa puhuttiin työelämän ADHD:stä. Keskustelussa viitattiin Pure Median blogiin ja artikkeliin, jossa puhuttiin työelämän ADHD:stä.  Blogijutussa puhuttiin kokouskäytännöistä ja niiden tehottomuudesta eli palaveroinnista palaveroinnin vuoksi. Ja siksi ajattelin lyhyesti listata omat mielipiteeni hyvästä palaverista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, palaveri, työ, työelämä

Työelämän harmonia auttaa onnistumaan

Keskiviikko 22.1.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgKuulin tämän ilmauksen toissapäivänä, työelämän harmoniasta. Olet varmaan kuullut aiemminkin "työelämän tasapainosta". Ajatus harmoniasta tuntui järkeenkäyvältä ja se itseasiassa kuulosti paljon paremmalta. (Kiitos Lisa Horner!)

Juomisesta. Minulla on herkullinen kuppi yerba mate -teetä tänään, ja leikin, että se on vahvaa kahvia. Entä mitä sinun aamuusi kuuluu? Klikkaa kommenttia alle ja kerro mitä haluat. Tai jaa ajatuksiasi uutiskirjeeseen liittyen joskus myöhemmin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, työelämä, harmonia, tasapaino

Eroon kiltteydestä, kymmenen vinkkiä

Torstai 12.12.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgOletko lukenut kirjan Kiltti tyttö ei pääse pomoksi. 101 tapaa hävitä miehelle? (Hieman provosoiva käännös kirjan alkuperäisestä nimestä "101 unconscious mistakes women make that sabotage their careers") Se on Lois P. Frankelin kirjoittama opas siihen, miten erilaisista käyttäytymismalleista voi päästä eroon. Käyttäytymismalleista, joiden vuoksi naiset eivät etene urallaan. Se kertoo, mitä ei pidä tehdä, jos haluaa tulla otetuksi tosissaan liike-elämässä. Asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Kirja on tarkoitettu työssäkäyville, mutta on pätevä jokaiselle, joka työskentelee liike-elämässä, myös yrittäjille. Kuten minulle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, kiltteys, asenne, yrityselämä

Lomarahat pois ja heti!

Torstai 1.8.2013 - Juha Häkkinen

juhahakkinen.jpgTyöelämän uudistamiseen liittyen on jo parin vuoden ajan saatu kuulla hurjiakin ehdotuksia työmarkkinoiden uudistamisesta. Keskellä kesää tuli sitten taas tämä palkansaajien lomarahojen poistaminen.

Olen samaa mieltä, otetaan ne pois, loppuu jahkaaminen siitäkin.

Suomessahan – yksinkertaistetusti – maksetaan vakituisessa työsuhteessa olevalle henkilölle 11 kappaletta koko kuukauden palkkoja ja yksi kappale 1,5-kertaisia kuukausipalkkoja. Tuo puolikas on se lomaraha. Meillä on tällainen systeemi tässä maassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Häkkinen, työ, työelämä, loma, lomaraha, palkka

Työkaverista ystäväksi?

Tiistai 23.4.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgTyöelämä on kovaa ja raskasta. Paineet suorittamisesta vievät yöunia, aiheuttavat perheriitoja ja tuovat terveysongelmia. Tiedon tulva organisaatioissa on valtava ja tekemistä riittää.

Elämäntapavalmentajat tarjoavat selviytymisoppaaksi nykyisin terveellisiä elämäntapoja. Sanoma on: syö oikein, nuku riittävästi ja liiku.

Totta onkin, että strategiakartat, visiot, missiot ja tavoitteet ovat paljon helpompia ottaa haltuun terveenä, hyväkuntoisena ja levänneenä kuin pystyyn kuolleena.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, työ, työelämä, asenne

Eikö työntekijöille löydy tarkoituksenmukaista koulutusta?

Keskiviikko 20.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgTyömarkkinajärjestöjen sopimuksen tulpaksi on juuttunut kiista koulutusvapaista, jota työntekijäpuoli haluaa kolme palkallista päivää. Kumpaankaan järjestöön kuulumattoman silmiin ristiriita vaikuttaa lähinnä periaatekinaamiselta: jostain on tapeltava, koska se on etujärjestöjen tehtävä jäsentensä silmissä. No, ainakaan valtakunnan asiat eivät voi olla kovin surkeassa jamassa, jos keskeisen yhteiskunnallisen sopimuksen kynnys on tällainen lillukanvarsi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työelämä, koulutus, koulutusvapaa

Työvoimaa löytyy yrityksille - EU:sta

Tiistai 5.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgSuomi on erikoisessa tilanteessa. Monella sektorilla yritykset valittavat työvoimapulaa, vaikka työttömyys on noussut eurokriisin seurauksena, ja irtisanomiset hallitsevat talousuutisia. Yritysten mukaan kyseessä on paljolti rakenteellinen ongelma: työn tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Nuoret hakeutuvat ammatteihin, jotka he kokevat kiinnostaviksi ja seksikkäiksi. He haluavat toteuttaa itseään piittaamatta työmarkkinoiden realiteeteista. Oppilaitokset tukevat kehitystä tarjoamalla koulutusta, johon on paljon tulijoita. Ne saavat rahoituksensa valmistuneiden määrän perusteella, eivät työllistyneiden.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työvoimapula, työttömyys, työelämä, teollisuus

Näin pärjäät työelämässä hyvin

Maanantai 4.2.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgNetin keskustelussa kirjoitettiin työelämässä pärjäämisestä ja lueteltiin pärjäämistekijöitä. Oli osaaminen ja asiantuntijuus, jakaa tietoa, vuorovaikutus. luovuus, sitoutuminen, motivaatio, sisu, määrätietoisuus, halu palvella ja auttaa, rohkeus…

Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin sillä jokaisella meistä on oma luettelonsa ja lopputulos on, ettei kukaan täytä kaikkia kohtia.

Niin ainakin minä uskon. Yli-ihmistä ei ole.

Mielestäni on kuitenkin yksi asia, joka peittoaa kaikki työelämässä pärjäämisen edellytysluettelot.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, esimiestyö, työelämä, työ

Mistä raha tulee?

Keskiviikko 12.12.2012 - Kari Kaisto

Jokin aika sitten kävin mielenkiintoisen keskustelun erään myynnin vastuuhenkilön kanssa. Ihmisen, jonka pitäisi korostaa myyjilleen miksi he tekevät tärkeää työtä ja miksi onnistumisella on merkitystä. Hän tuskaili sitä kun "työnantajayrityksessä ei ole rahaa mihinkään".

Enpä malttanut olla kysymättä kuka onkaan hänen edustamaansa yritykseen palkattu huolehtimaan siitä että tulosta syntyy?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Kaisto, ajankäyttö, johtaminen ja esimiestyö, myynti, myyntityö, työelämä

Fosforesenssi kohtaamisen jälkeen

Perjantai 12.10.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOletko joskus käynyt koulutuksella, joka innosti sinua kovasti, mutta innostua laantui nopeasti, kun palasit seuraavana päivänä työpöydän taakse? Se siitä! Olipa hyviä ja innostavia juttuja, mutta mutta…

Mitä mutta? Innostus ja energia ei siirrykään arkitoimintaan tai ympäröiviin ihmisiin. Koulutuksen vaikutus siis lässähti käsiin. Olisi riemukkaampaa, kun innostus ja energia säilyisivät pidempään.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, Esiintymistaidot, sosiaaliset taidot, työelämän fysiikkaa, vuorovaikutus, koulutus

Työhyvinvointia voit rakentaa ihan itse

Keskiviikko 1.8.2012 - Jama Jama

jamajama.jpgJos näen työpahoinvointia, puhun rohkeasti esimiehelle. En pelkää työpaikkani puolesta, vaan pelkään, että tulee työpahoinvointia unelmatyössä. Unelmassa voi tulla huonoja hetkiä sekä fyysisesti että ehnkisesti, mutta niitä ei tarvitse pitää sisällään. Pitää rohkeasti avata suunsa ja puhua asia, ettei tarvitse tuntea olevansa yksin. Parhaiten pääsee yli kun puhuu ja kertoo kaiken, mitä on sydämellä. Apu on lähellä: ennen kuin haet reseptiä lääkäriltä, toinen ihminen voi olla sinulle lääkäri. Hän ei anna reseptiä, vaan antaa lääkettä puhumalla ja välittämällä. Jos näen ja huoman, että esimiehelläni on paha mieli, menen kannustamaan ja otan olkapäästä kiinni, koska meistä jokainen tarvitsee kannustusta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jama Jama, asenne, asiakaspalvelu, työelämä, jama jama, suosituin, työhyvinvointi, työpahoinvointi, esmies, työntekijä, maahanmuuttaja, palkka, unelma, palaute, asiakas

Vanhemmat kirjoitukset »