Blogin arkisto

Sähköposti 40 vuotta eikä suotta

Share |

Keskiviikko 28.9.2011 - Jouni Röksä


jouniroksa.jpgSähköposti viettää 40-vuotisjuhliaan lokakuussa 2011. Insinööri Ray Tomlinsonin sadan koodirivin ohjelmalla tehty sähköpostilähetys tapahtui USA:ssa. 40 vuodessa sähköpostista on tullut työelämän keskeinen työväline, monille puhelintakin tärkeämpi.

Sähköpostien määrä on kasvanut valtaisasti. Kun 1990-luvun puolivälissä kysyin seminaariosallistujilta sähköpostien määrää päivässä, oli yleinen määrä alle viisi. Löytyipä muutaman kymmenen henkilön ryhmistä aina muutamia, jotka eivät käyttäneet sähköpostia lainkaan. Tänä päivänä vastaavissa ammateissa toimivien sähköpostimäärät ovat jo tyypillisesti yli 50 päivässä. Monille itsestään selvä etuoikeus on katsoa sähköposteja myös matkapuhelimella.

Sähköpostista on vuosikymmenten kuluessa tullut myös suuri työaikasyöppö. Turhat sähköpostit, roskapostit ja tietojen delegointi ö-mappiin rohmuavat työaikaamme summilla, jotka vastaavat monilla päivien tai jopa viikkojen palkkapottia vuodessa. Ja samaan aikaan tuntien sähköpostikatkokset tuntuvat halvaannuttavan työnteon totaalisesti. Viha-rakkaus -suhteestamme sähköpostiin on tullut pysyvä.

Palataan alkujuurille takaisin. Ray ei jälkikäteen ole pystynyt hahmottamaan, mikä oli viestin sisältö, milloin se tarkasti ottaen lähetettiin ja kenelle. Saattaa olla, että tänäkin päivänä valtaosa maileista on samanlaisia: jälkikäteen meillä ei ole hajuakaan niistä. Olisi ollut vain onni, jos emme olisi sellaista koskaan lähettäneet tai saaneet.

Jouni Röksä
Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ

www.smkj.fi

Avainsanat: Jouni Röksä, ajankäyttö, sähköposti, roskaposti, viestintä


Kommentit

29.9.2011 12:29  Hyvä renki, huono isäntä.

Sähköposti kuten niin monen muunkn asian kanssa tärkeysjärsjestys ja ajankäyttö ovat ratkaisevia. Hyvä renki, huono isäntä.

12.10.2011 12:06  Jenna

Se on käsittämätöntä kuinka paljon luullaan, että sähköpoisti ilman muuta tuli perille ja että luettu ja vielä käsitettykin. Tähän luottaminen on suurin viestinnän ongelma sähköposteihin liittyen.
Viesteissä on myös ihan liikaa sisältöä ja jos kysyy, että miten jokin asia on niin voi saada vastauksen , että se oli siinä viestissä. Joo, siinä oli miljoona muutakin asiaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini