Blogin arkisto

Huippumyyjä kehittää itseä jopa pomolta salaa

Share |

Perjantai 25.1.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgItsensä kehittäminen! Kuuletko siitä joka tuutista? "On tärkeä kehittää itseä!" Kuulostaako se kliseiseltä johtajan, esimiehen promotukselta, koulutus- ja valmennusyritysten lisämyyntiargumentilta tai kirjojen tms. oppimismateriaalikaupittelijoiden myyntipuheilta?

Olipa edellisissä totuudenhiventä tai ei, väitän itsensä kehittämisen olevan välttämätöntä. Ovatko 5 tai 10 vuotta vanhat tiedot riittäviä IT-alalla vai ovatko asiat menneet eteenpäin? Onneksi työkulttuuri ja markkinoiden kasvavat odotukset pakottavat meidät kehittymään, sillä muuten olisimme huutavassa hukassa.

Pitääkö itseä kehittää?

Myyntialalla erilaiset järjestelmät ovat kehittyneet ja asiakkaiden odotukset palvelusta muovautuvat mm. sosiaalisen median johdosta alati. Tämä edellyttää sopeutumista uusiin tilanteisiin ja toimintatapoihin. Kone Oy:n toimitusjohtaja Matti Alahuhta kertoi Nordic Business Forumin haastattelussa itsensä kehittämisen olevan välttämätöntä. Vaurastumista valmentavan Varapuu Oy:n toimitusjohtaja Mikko Sjögrenin mukaan itsensä kehittämiseen tulisi panostaa 10 prosenttia ansioistaan. Jos tienaat 25 000 euroa vuodessa käteen, miltä tuntuisi laittaa 2 500 euroa itsensä kehittämiseen? Vastauksesta kannattaaa tehdä johtopäätöksiä tämän hetken mindsetistä.

Brian Tracy oli haastanut kuulijoitaan eräällä koulutuksella käyttämään saman verran rahaa vuodessa itsensä kehittämiseen kuin mitä autoiluun kuluu rahaa. Oletko muuten laskenut, kuin monta tuhatta euroa sinulla menee rahaa vuodessa autoiluun?

Jopa pomolta salaa

Yli 20 vuotta myyntialalla toimineet myös myyntivalmentajina toimivat Pauli Vuorio ja Petri Heinola Koulutuspalvelu Vaikutus Oy:stä kertoivat puolestaan, että huippumyyjät kehittävät itseään jopa pomolta ja kollegoilta salaa. Huippumyyjä haluaa kilpailuetua ja ymmärtää oppimisen merkityksen tuloksiin.

20 prosenttia myyjistä tienaa 80 prosenttia rahoista. Mitä arvelet, käyttääkö ko. 20 prosenttia aikaa itsensä kehittämiseen? Haluaisitko kuulua top 20 prosenttiin? Myyntityön avulla asia on helppo konkretisoida, mutta sama pätee alalla kuin alalla. Ne, jotka menestyvät, haluavat menestyä ja ymmärtävät, mitä se vaatii. Eräs keskeinen asia on itsensä kehittäminen. Ja itse asiassa, kun kyseisessä asiassa menestymiseen on intohimo, sitä tekee väistämättä omasta halusta.

Mitä jää käteen?

Syksyn aikana useat yritykset ovat irtisanoneet massiivisesti väkeä. Mitä irtisanotulle jää käteen? No, ehkä irtisanomisesta johtuva kertakorvaus tms., mutta jatkon kannalta oleellista on, mitä on korvien välissä? Oppiko ja kehittyikö työpaikalla ollessaan? Jos IT-alalla työntekijä "nojasi lapioon" ja katseli, kun muut tekivät töitä, on antanut melkoisen etumatkan toisille.

Kolikon toinen puoli

Pienenä vastapainona otettakoon huomio, että itsensä kehittäminen voi mennä myös yli ja todennäköisesti jokaisella itseään voimakkaasti kehittäneellä on mennytkin. Wc:ssä ei voi käydä ilman, että kirja tms. on mukana. Lenkkeillessä korvissa soi aina audiokirja. Lisäksi koulutuksilla käymisestä voi tulla tapa, mutta miten mitata jäikö koulutukselta jotain käteen. Sarasvuo antoi taannoin mielenkiintoisen ohjeen. "Älä mene uudelle koulutukselle, älä osta uutta kirjaa ym. Ennen kuin edellisestä koulutuksesta tai kirjasta olet poiminut jonkun ajatuksen ja laittanut sen käytäntöön. Itsensä kehittämisen ei tule olla kuin romaanin lukemista ajankuluksi.

Mitä menetelmiä itsensä kehittämiseen on?

 • kirjallisuus ja lehdet
 • blogit ja nettiartikkelit
 • audiokirjat
 • täsmäkoulutukset, -valmennukset ja seminaarit
 • kouluttautuminen (ammatillinen / tutkintotavoitteinen)
 • henkilökohtainen valmennus (konsultointi)
 • mentorointi (henkilökohtainen valmentaja)
 • vuorovaikutus samanhenkisten ihmisten kanssa
 • vertaisryhmä tms.
 • tekeminen, kokeileminen, mukavuusalueen laajentaminen
 • itsetutkiskelu ja pohdinta

Tämän päivän taidot ja osaaminen eivät riitä huomenna. Itsensä kehittäminen on itsestäänselvyys!

P.S. Valitettavasti tätä tekstiä ei lue yksikään, joka ei kehitä itseä. Blogien lukeminen on itsensä kehittämistä. Toivottavasti tämä artikkeli kuitenkin vahvistaa käsitystäsi itsensä kehittämisen merkityksestä ja kenties pohdiskelet myös uusia tapoja itsesi kehittämiseen.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, huippumyyjä, itsensä kehittäminen, osaaminen, sitoutuminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini