Blogin arkisto

Aloittavan yrittäjän artikkelisarja, osa 1

Share |

Torstai 7.3.2013 - Reino Meriläinen, Antti Korpela, Ilkka Happonen


Pohdiskelimme, jo jonkin aikaa sitten, ruokatunnilla työporukan kanssa, rooliamme sosiaalisessa mediassa ja blogeja noin yleensä. Tunnistimme, että hyvissä blogeissa ja artikkelisarjoissa on aina mielenkiintoinen teema. Syy kirjoittaa ja syy lukea. Ideoimme samassa artikkelisarjan yrityksen aloitusvaiheesta. Siitä kutkuttavasta tilanteesta kun kaikki on vielä vähän epäselvää; hiotaan yritysideaa, yritysmuoto on vähän hakusessa, mitä kaikkea pitäisi tehdä ennen kuin homma alkaa pyöriä, mistä löytää tietoa, kuinka helppotajuista tieto on.

Tätä ei voi teeskennellä

Internetistä löytyy paljon ohjeita yrityksen perustamiseen. Helpolla emme kuitenkaan löydä yhtään aloittavan yrittäjän kokemuksia luotaavaa artikkelisarjaa. Ja omatkin muistikuvat yrityksen perustamisvaiheista ovat alkaneet haalistua. Niinpä aiommekin perustaa tässä artikkelisarjassa uuden yrityksen, jonka aloitusta seurattaisiin – kaikkine kaavakkeineen. Tulisi byrokratiakin testattua samalla. Eiköhän siis perusteta? "Kuinka vaikeaa se sitten oikeastaan voi olla" tai englanniksi "How hard can it be?" (Olemme kuulleet tämän useasti ennen valtavaa epäonnistumista)

Otamme mukaan mentoroitavaksemme, "noin niinkuin siipiemme suojaan". Näin voimme jakaa aitoja kommentteja aidoista alkuvaiheen tilanteista monesta eri näkökulmasta. Voisimme vastalahjaksi antaa markkinointiapua, sopivan laajuisen Arkhimedeksen, mentorointia ja koulutusta itseltämme ja kumppaneiltamme.

Mitä me tiedämme yrittäjyydestä?

Arkhimedes on suunnattu yrittäjän käytettäväksi jo ennen yritystoiminnan aloittamista. Se pitää sisällään liiketoiminnan suunnittelunkin. Suuri osa rekisteröityneistä käyttäjistä ovat ensimmäisillä tilikausillaan ja Arkhimedesta on käytetty alusta alkaen. Useat heistä ovat yksinyrittäjiä ja mahdollinen kasvu on vielä edessä. 

Mitä me tästä saamme, yrittäjiähän mekin ollaan ja tulosta tavoitellaan? Uskomme siihen, että kun antaa, niin myös itse saa. Autamme yrittäjiä alkutaipaleella ja toivomme yhteistyön jatkuvan myös yrityksen kasvaessa.

Yhteenvetona

Aloitamme nyt artikkelisarjan, jossa käsitellään yrityksen perustamista ja alkuvaiheita kokemusten kautta. Perustamme itse uuden yrityksen ja otamme mukaan myös muita yritystä perustavia. Kirjoitamme kaikesta ohjeartikkeleita ja videoimme päiväkirjamerkintöjä artikkeleiden tueksi. Artikkeleita julkaistaan noin vuoden ajan vähintään kerran kuukaudessa.

Kannustamme osallistumaan keskusteluun ja jakamaan artikkeleitamme myös muille kiinnostuneille.

Arkhimedes yhteyshenkilöt ja yrittäjän ystävät
Reino Meriläinen
Antti Korpela
Ilkka Happonen

www.liiketoimintasovellus.fi

Avainsanat: aloittava yrittäjä, yritys, yritystoiminta, yritysidea


Kommentit

7.3.2013 11.38  Eversti

Hienoa pojat!

7.3.2013 12.59  Juha Ahola

Hyvän idean lisäksi keskeinen seikka oivallettu. Hyvä idea on *hyödytön*, ellei pane toimeksi.

Tällaisesta "real life" -miten yritys perustetaan ja mihin asioihin yrittäjä törmää, on monesti ollut puheita, mutta vain harvoin tekoja.

Sen huomaa myös siinä, että kirjanpitäjät eivät tuotteista oppaita yrittäjille, jotta oikeat paperit tulisivat kirjanpitoaineistoon oikeaan aikaan. Mm. osakeyhtiön tilinpäätökseen liittyvän paperityön prosessikuvaus olisi isoa plussaa. Silti kirjanpitäjät joutuvat selittämään samat asiat yrittäjille kuin oltaisiin nollapisteessä.

Checklist kronologisessa järjestyksessä helpottaisi niin yrittäjän kuin myös kirjanpitäjän työtä (=päänvaivaa ja ajankäyttöä).

Tuo vain yhtenä keissinä. :)

Jään mielenkiinnolla odottamaan postauksia.

7.3.2013 14.19  AP

Legendaarisesti elää myytti, jota levitellään, että suurin este olisi ideoiden tai tuotteiden puute. Näinhän ei ole vaan pikemminkin päinvastoin. Ideaa ei saada käytäntöön vaan jauhetaan liikaa idean kanssa ja analysoidaan liikaa, etsitään kaikki mahdollinen ja mahdoton, ettei vaan tarttis irtaantua siitä. Mitään lopullisesti valmista ei ole.
Ideoijia on huomattavasti enemmän, kuin käytännön toteuttajia ja toimeen tarttujia.
Tietenkään idea ei saa olla huono vaan sen pitää olla riittävän hyvä, mutta ei sen tarvitse olla koko maailmaa mullistava ja sellainen jota kukaan i ikinä ole ajatellut, koska sellaisia ei juuri ole. Sun ei tarvitse olla mikään uusi Steve Jobs , niitä ei maailmassa kovin paljon ole ollut, eikä tule olemaan.

7.3.2013 14.47  Juhani Töytäri

Paljon on 30 vuodessa muuttunut. Silloin aloittava yrittäjä luokiteltiin kakkosluokan kansalaiseksi. Pankissakin kysyttiin ensimmäiseksi olinko missään ihan oikeasti töissä??

Kun ei ollut rahaa, eikä tietoa, niin piti kääriä hihat ja ryhtyä oppimaan tekemisen kautta. Käyttövoimana oli innostunut ja periksiantamaton mieli - niillä näyttää pärjäävän, mutta ilman niitä on paras pysytellä muiden leivissä.

Asiasta lisää kotisivullamme "Aiotko ryhtyä yrittäjäksi? Opi siis ajattelemaan kuin yrittäjä."

http://www.positiivarit.fi/aiotko_yrittajaksi_

7.3.2013 16.01  Ilkka Koppelomäki

Moni meidän valmennusasiakkaista pohtii yrittäjyyttä ja sen aloittamista. Joskus sanon, että se ei ole sen vaikeampaa kuin, että täytät perustamisilmoituksen ja laitat sen postilla PRH:hon. Jatkossa voinkin siis opastaa tänne.

Samaa mieltä Juha Aholan kanssa tuosta tilitoimistojen toiminnasta. Check list olisi loisto juttu!

7.3.2013 16.33  Tom Lundberg

Idea + toiminta + sisu = menestys
Kaikista ei ole yrittäjiksi, monet tarvitsevat lukujärjestyksen ja pulpetin. Ne jotka eivät laske askeliaan ja pitävät toimintaa yllä, kunnes tavoitteisiin päästään, asettavat yhä uusia tavoitteita.

7.3.2013 18.49  Hi

Uteliaisuus + ammattitaito + idea + joustavuus + asiakaskunta + toiminta + kassavirta + oppiminen + rohkeus + tarmo + kekseliäsyys + ratkaisukeskeisyys + motivaatio + toiminta, tominta, toiminta = ehkä menestys.

7.3.2013 20.08  Hans-Peter Siefen

Hienoa, tästä artikkelisarjasta on varmasti monelle iloa :)

Jussi on varmasti oikeassa: yleinen suhtautuminen yrittäjyyteen on muuttunut merkittävästi parempaan suuntaan monella tapaa.

Artikkelissa mainittiin paperisota. Sitä toki jonkinverran on, mutta on hienoa, että yrityksen perustaminen on Suomessa tehty maailmanlaajuisessa vertailussa verrattaen helpoksi. Sitä oli vertailtu mm. tässä, jonka varmaan moni muistaa, kun Al Gorekin tästä Nordic Business Forum 2011 -seminaarissa mainitsi ;) http://www.thedailybeast.com/newsweek/2010/08/15/interactive-infographic-of-the-worlds-best-countries.html
Olin tällä viikolla Venäjällä työreissussa tapaamisessa mm. Leningradin alueen kauppakamarissa ja täytyy sanoa, että on tosiaan hieno juttu, että meillä yrityksen saa inhimillisellä määrällä papereita pystyyn.

Vaikka kaikki lähteekin aina itsestä, on tuki ja apu tosi tärkeää. Aina on tietysti myös parannettavaa järjestelmässä. Tässä multa pari pikkuvideon muotoon kyhäilemääni ajatusta viime vuodelta: http://m.youtube.com/watch?v=GitfUpHYeMw

8.3.2013 16.48  Harri Jyrkiäinen

Hei
Jokaisella yrittäjällä uusilla ja "vanhoilla" haasteeksi saattaa muodostua osaamisensa kaupallistaminen ja ylipäätään markkinointi. Pidä huolta, että saat tuotteesi ja/tai palvelusi myydyksi. Vain maksavien asiakkaiden kautta saat tuloja yritykseesi.

8.3.2013 18.18  Jukka Oinonen

Töytärin Jussi puhuu asiaa, aivan "hullu" ollut ikänsä, mut hyvin on edennyt, ei lopu mieheltä usko, joka monelta puuttuu ja sitten valitetaan, kuinka huonosti menee.

11.3.2013 13.07  Reino Meriläinen

Hei kaikki!

Mukavaa nähdä, että artikkelisarjamme ensimmäinen osa sai aikaan paljon positiivista ja kannustavaa keskustelua. Juhalle ja Hans-Peterin kommentoiman mukaan yrityksen aloittamisen kokemuksista heti seuraavassa teemassa. Mukana seurattavien yrittäjien kokemukset vahvistivat tässäkin kommentoidun: Perustaminen itsessään on helppoa, mutta yritystoiminta lähtee yleensä odotuksia hitaammin liikenteeseen.

Myöhemmin artikkelisarjassa teemoina juuri tuotteistaminen, markkinointi ja myyntityö.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini