Blogin arkisto

Jukka ei saanut otetta johtamiseensa, mutta sitten hän alkoi olla ihmisiksi

Share |

Maanantai 18.3.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgKeskustelin toimitusjohtajan Jukan kanssa uudesta työntekijästä. Puhe siirtyi johtamiseen. Sen uuden ja muidenkin johtamiseen. Mitä se voisi olla?

Ymmärrän että moni on epävarma johtamisensa suhteen. Sitä testataan, sitä moititaan ja on mitä erilaisempia johtamisen temppuja.

On tunnejohtamista, tavoitejohtamista, aikajohtamista, stretegista johtamista jne. Termejä vilisee. Niistä on vaikea ottaa kiinni.

Jukkakin oli epävarma. Hän ei saanut otetta johtamiseensa.

Sanoin, että ole ihmisiksi. Pelkästään sillä pärjää pitkälle.

Olla ihmisiksi tarkoittaa, että käyttäytyy asiallisesti.

Mielestäni ihmisiksi oleminen on sitä, että on rehellinen ja kokonainen. Kun amerikkalaiset puhuvat integritystä työpaikkailmoituksissa, he tarkoittavat, että henkilö on moraalisesti ja eettisesti ehjä ja kokonainen, mutta myös rehellinen eli honest.

Itse uskon, että kun kysyt itseltäsi toimitko jossain asiassa ihmisiksi ja jos vastauksesi on ei, niin sinun ei pidä tehdä sitä.

Kun koet toimivasi ihmisiksi, uskon sinulla olevan hyvät edellytykset kehittyä vaikka maailmanluokan johtajaksi.

Sillä olla ihmisiksi antaa moraalisen ja eettisen selkärangan. Siihen voit lisätä muita taitoja ja kartuttaa kokemuksiasi.

Johtamiskirjat kuten Only the Paranoids Survive, Swim with the Sharks without Beeing Eaten Alive muutamia mainitakseni luovat kuvan kovasta kilpailusta.

Realiteettihan se on. Kilpailu on kovaa ja raakaakin.

Jotta voit pärjätä kilpailussa, on sinun oltava ihmisiksi niitä kohtaan, jotka ovat sinun liittolaisiasi. He ovat usein sinun alaisiasi. He voivat olla kollegojasi tai esimiehesi, tai yrityksesi kumppanin henkilökuntaa. Jopa asiakkaasi.

Ellet kohtele liittolaisiasi ihmisiksi, et pärjää kilpailussa, koska menetät liittolaisesi tai et ehkä koskaan saakaan liittolaisia. Vielä pahempaa on, jos kuvittelet omaavasi liittolaisia, jotka tiukan paikan tullen hylkäävät sinut kuin märän rätin.

Meissä jokaisessa on eläimelliset vaistot, jotka tuleva luolamiesajalta. Spontaani reaktio on pakeneminen tai hyökkäys. Noin eläimet toimivat vaistojensa varassa.

Mutta ihmisen voi käyttäytyä ihmisiksi ja olla asiallinen. Ei pidä peläten paeta eikä hyökätä agressiivisesti.

Kun lisäät ihmisiksi olemiseen ripauksen toisen arvostamista, vaikka vähänkin, saat liittolaisia, jotka seuraavat sinua.

Ja silloin olet mielestäni ratkaissut 80 % johtamisen haasteista.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: coachaus, DiSC, DiSC -profiili, esimiestyö, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisprosessi, käyttäytyminen, käyttäytymisprofiili, käyttäytymistyyli, motivaatio, motivointi, muutos, toteutus, valmennus


Kommentit

18.3.2013 15.57  HR

Hyvä. Tätä tarvitaan. Maalaisjärkeä, turhan monimutkaistettuihin juttuihin.

18.3.2013 17.05  Petri Niskanen

Useimmiten yksinkertaistaminen toimii. Ole ihmisiksi on on erinomainen neuvo.

18.3.2013 20.11  Juha Ahola

Ole ihmisiksi on vuorovaikutuksen lähtökohta. Muutoin on turha odottaa avointa ilmapiiriä, ellei kohtele ihmisiä (alaisia, kollegoita, esimiehiä, yhteistyökumppaneita) ihmisinä. Aito kiinnostus ja kunnioitus. Rivien välissä ja sanattomassa viestinnässä huokuu empatia (haluan ymmärtää sinua, pyrin eläytymään ja näkemään asian myös sinun vinkkelistä).

Dale Carnegien Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa on oiva kirja ymmärtämään, miten vuorovaikutus toimii.

Kravatti mäkeen ja ihmisten (alaisten) joukkoon vaan tekemään yhdessä niinkuin ihminen ihmisen kanssa. Ei se valta-asema siitä ainakaan heikkene, kun on ihmisiksi.

19.3.2013 23.20  Raimo Lampi

Noo kyllä johtaja voi solmionsa pitää. Ei se ole häpeä, että firmassa tehtävä/asema näkyy vaatetuksessa. Kenellä on "kaluunat kaulassa" häneltä myös vaaditaan enemmän, kaikessa. Kuten armeijassa korostettaneen, ylennyksessä tulee hiukan lisää valtuuksia mutta vastuuta hirmuisesti. Solmio ei symboloi ainoastaan vallankäyttäjää vaan myös palvelusväkeä. Johtaja - ykköspalvelija.

Kun tarvitaan jämäkkyyttä, ollaan jämäkkä. Kun tarvitaan inhimillisyyttä, pitää löytyä sitä. Kun tarvitaan apua lattiatasolla, mennään sinne.

Jokainen alainen, kumppani, asiakas ja esimies on yksilö. Kohdataan hänet yksilönä. Jos hän on ns. vaikea persoona, peili käteen: "olenko minä hänelle vaikea persoona".

Kun me ihmiset olemme erilaisia ja taustamme ovat erilaisia, ei kannata koettaa matkia muita, Oppia voidaan kyllä ottaa. Mutta jokainen olkoon rehellisesti oma itsensä omista lähtökohdistaan, myös johtaja.
On erikseen missä kaikessa itse kukin tarvitsee henkistä kasvua. Ja sitähän tarvitaan aina.

Kuten edella toinen kommentaattori kirjoitti, samaista asiaa toisilla sanoilla:
Kun mukana on rehellisyys, mielikuvitusta, maalaisjärkeä ja toisille osoittamaa arvostusta, ollaan pitkällä !
Ollaan ihmisiksi.

25.3.2013 11.48  Heikki Matias Luoma

Kiitos arvokkaista lisäyksistä kirjoitukseeni.

Muiden matkiminen ei kannata, mutta muilta voi oppia uutta, josta voi luoda oman omiin vahvuuksiin soveltuvan tavan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini