Blogin arkisto

Myyjä! Voitko laittaa kaupan ovet säppiin ja puhelimet kiinni 2 kuukaudeksi vuodessa?

Share |

Perjantai 24.5.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgArvoisa myyjä! Toimitko työnantajan palveluksissa? Oletko miettinyt, mitä vaikutuksia poissaoloillasi on yrityksen kannalta? Entäpä, oletko laskenut, minkä verran kauppaa (ja provisiota) menee sivusuun poissaolojesi takia?

Tehdäänpä karkea laskenta. Vuodessa on noin 225 arkipäivää, kun viikonloput, arkipyhät ja vuosilomat huomioi. Jos sairastelet (tai olet töistä poissa minkä tahansa syyn takia) 5%, tällöin kauppasi ovi on säpissä yli 11 arkipäivää vuoden aikana. Mitä jos sairastelu nousee 10%:iin? Tällöin kauppa on käytännössä kuukauden (noin 23 arkipäivää) kiinni. Raskisitko pitää kauppaa kiinni kaksi kuukautta (eli kuukausi sairaana ja kuukausi lomalla) vuoden aikana yrittäjänä? Mitä tapahtuisi asiakkaille, jotka käyvät repimässä säpissä olevaa ovea? He ehtivät ostaa kilpailijalta, jolla on kauppa auki!

Mitä tapahtuu poissaollessasi? Joku hoitaa tekemättömät työsi tai niitä ei hoida kukaan. Tekemättömät työsi lisäävät toisten taakkaa tai sitten eivät, mutta mikäli kukaan ei tee tekemättömiä töitäsi, myös työn hedelmät jäävät saamatta. Lisäksi yrityksenne myyntivolyymin pienennyttyä kilpailija ehtii helposti kaapata asiakkaita nenän edestä. Keskeistä ei siis ole vain se, että mahdollisimman harva olisi poissa, vaan se, että mahdollisimman moni tekisi mahdollisimman paljon töitä laadukkaasti.

Jos sinulla on pohjapalkka, työnantajalle juoksee sairastellessasi palkkakuluja sinusta, mutta tulopuoli pysyy nollana, koska et tuota firmalle. Jos olet pelkällä provisiolla, tällöin työnantajalla ei synny palkkakuluja sinusta, mutta kiinteitä kulut juoksevat joka tapauksesa. Olipa tilanne kumpi tahansa, firman muut työntekijät ja mahdollisesti yrittäjä joutuvat uurastamaan yhä enemmän, jotta sinusta välittömästi ja välillisesti syntyvät kulut voidaan kattaa. On arvioitu, että yksi sairauspoissaolo maksaa työnantajalle noin 300 euroa päivässä.

Ei kannata olla naiivi ja ajatella, että esim. isommassa firmassa on helppo sluibailla ison volyymin johdosta. Isommista firmoista lähtee säälittä YT-neuvotteluissa sitten isoja määriä työntekijöitä pihalle myös. Ei suojatyöpaikkoja ole yksityisellä sektorilla. Se illuusio kannattaa unohtaa tähän paikkaan. Tarkoitukseni ei ole sanoa, että sairaana pitäisi tehdä töitä, mutta tulee silti ymmärtää sairastelun ja muiden poissaolojen vaikutus.

Earl Nightingdale kirjoittaa Asenne-kirjassa: "On viisautta ottaa vastuu tekemisistään ja tekemättä jättämisistään ja ymmärtää niiden tuomat seuraamukset." Otatko vastuun tavalla tai toisella poissaollessasi, että rästityöt tulevat tehdyksi ja etenkin siitä, että kaikki antamasi asiakaslupaukset ("soitan ensi maanantaina") tulee pidettyä vai heitätkö rukkaset santaan ("mää oon vaan töissä täällä")?

Olipa kyse myyntityöstä tai mistä tahansa työstä, sama kirjoitus pätee siihen, että on syytä miettiä, mitä vaikutuksia omalla työpanoksella on. Mikäli poissaolo ei näy mitenkään yrityksen toiminnassa, YT-neuvotteluissa (ja muutoinkin) on varsin suuri vaara lentää pihalle tarpeettoman työn tekijänä.

Yrittäjähenkisyyttä peliin ja vastuuta kantamaan joka iikka! =D Eivät työpaikat pystyssä pysy töitä tekemättä.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, itsensä kehittäminen, osaaminen, sitoutuminen, yrittäminen, yritysjohtaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini