Blogin arkisto

Syitä, miksi johtajat estävät työyhteisöään saavuttamasta korkeampia tuloksia

Share |

Maanantai 7.10.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgNuori vastanimetty johtaja/päällikkö saattaa uhata edeltäjäänsä tai omaa esimiestään vaatimalla enemmän. Riskinä on, että heidän nähdään vaativan liian vähän.

Kovat vaatimukset lisäävät riskiä, että alaiset alkavat vastustaa ja epäonnistumisen riski kasvaa. Riskiä pienentää, että vaatii vähemmän.

Epätavallisen korkeita vaatimuksia esittävät johtajat saattavat saada kollegoittensa tuomion.

Korkeat vaatimukset voivat johtaa epäonnistumiseen, jonka seurauksena on tehtävä jotain, ja se jotain voi olla henkilökunnan vähentäminen tai muu muutos. Olemalla vaatimatta suuria, säästyy edellä mainittujen asioiden tuottamalta harmilta.

Johtaja saattaa pelätä menettävänsä alaistensa suosion tai jopa tekevänsä alaisista vastustajiaan vaatimalla heiltä enemmän kuin tavallisesti. Moni johtaja on vain ihminen, joka haluaa olla suosittu ja arvostettu alaistensa toimesta, eikä halua riskeerata sitä vaatimalla alaisten mielestä liikaa.

Johtajat toimivat enemmän tai vähemmän tietoisesti odotusten ja vaatimusten laskemiseksi.

Johtajat jotka eivät halua vaatia korkeampia tuloksia järkeilevät, että jokainen jo tietää mitä on saavutettava, mutta kysyttäessä ovatko tavoitteet ilmaistu selkeästi, he saattavat sanoa, että ellei alainen tiedä itsestään tavoitteita, ei hänen paikkansa ole organisaatiossa.

Moni johtaja ylenkatsoo mahdollisuudet saavuttaa parempia tuloksia nykyisillä olemassa olevilla voimavaroilla eivätkä vaadi työntekijöiltään. Ja jos he vaativat, alaiset valittavat heti, että he tekevät jo kaiken mahdollisen eikä enempää voi tehdä.

Jotta johtaja voisi välttyä vaatimasta liikaa alaisiltaan, hän tekee itse.

Vaatimuksien esittämistä voi vältellä johdon ohjelmilla, prosesseilla, säännöillä ja palkkioilla. Johto arvelee, että oikeilla porkkanoilla alaiset juoksevat kuin kanit.

Tietokoneohjelmat, koulutusohjelmat ja vastaavat voivat olla korvaavia toimenpiteitä vaatimusten esittämiselle.

Johtaja saattaa asettaa kovia vaatimuksia, mutta epäonnistuu luomaan alaisissa tilivelvollisuuden tunnon tavoitteiden saavuttamisesta. Usein johtajat asettavat merkittäviä tavoitteita epäselvästi ja yleisesti, jolloin tilivelvollisuus on mahdotonta. Esimerkiksi "Tänä vuonna on myytävä enemmän kuin viime vuonna".

Vielä johtaja saattaa vaatia kovia tuloksia, mutta edellyttää, etteivät alaiset ole tilivelvollisia tuloksista, koska heillä ei ole kykyä, osaamista tms. työn tekemiseen. Välijohto voi enemmän tai vähemmän tietoisesti sabotoida ylemmän johdon vaatimuksia päästäkseen sanomaan "Minähän sanoin, ettei se onnistu".

Arvostan, jos haluat antaa palautetta tai oman mielipiteesi alla olevaan kommenttikenttään tai lähetä minulle s-postia.

JAA artikkeli LinkedInissä kavereillesi!

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, tulokset, tulos, vaatimus, kannustus, kannustaminen


Kommentit

10.10.2013 20.49  Lajari Mikko

Vapaassa maailmassa erilaisia näkemyksiä sallitaan. Yritystoimintaan sisältyy hallittua riskien arviointia. Alaisten saattaminen erittäin demotivoituneeseen tilaan on hyvin riskialtis tila. Vaatiminen pitää olla tilannetietoista toimintaa, psykologista pelisilmää edellyttävää. Monissa yrityksissä saataisiin paljon parempia tuloksia aikaiseksi, kun demotivoitumisen elementtejä karsittaisiin; ohjattaisiin ja vapautettaisiin ihmiset työnsä tehokkaaseen tekemiseen. Poikkeuksia on toki aina joukossa. Johtamiseen vaaditaan monipuolista viisautta, mitä ei yleensä liian putkiaivoisille suoraviivaisen vaativille johtajille ole suotu. Nykyaikana oikeasti sivistyneitä viisaita johtajia taitaa olla harvassa.

10.10.2013 21.09  AP

Vain pienen pieni vähemmistö johtajista osaa hoitaa hommansa. Johtajan homma on vaativa.
Vaan eihän se mikään ihme ole suurin osa ei osaa hoitaa hommiaan missään tehtävässä muutoin kuin vain perusrutiiinien osalta ja se ei tässä maailmassa todellakaan riitä. Yllättävän harva vaan tuntuu tajuavan sen, luuelee jopa olevansa ties mitä , jotkut ei edes välitä.

14.10.2013 12.49  Heikki Matias Luoma

Kiitos Lajarin Mikolle ja AP:lle laajentavista huomioista.

Lajarin Mikko: "ohjattaisiin ja vapautettaisiin ihmiset työnsä tehokkaaseen tekemiseen"
Asioiden yksinkertaistaminen on mielestäni yksi johtamisen avaimista. Tarkoitan yksinkertaistamisella tolkun luomista monimutkaiseen hälinään ja se näkyy mm tavoitteina, mitattavina suorituksina ja tehtävänkuvauksina. Muuta on jätettävä tekemättä.

"Johtajan homma on vaativa."
Vaatimuksia on niin paljon, että superihminenkin on helisemässä niiden kaikkien kanssa. Osa onnistunutta johtamista kai on se, että osaa karsia ja keskittyä oleelliseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini