Blogin arkisto

7 huomioitavaa asiaa uudelle toimitusjohtajalle (ja vanhalle myös)

Share |

Maanantai 9.12.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgOn hyvä tunnistaa milloin asiat alkavat mennä vikaan, jotta voi ryhtyä tekemään sille jotakin.

Alla olevassa luettelossa* on muutamia huomioitavia asioita uudelle ja vanhalle toimitusjohtajalle.

Havaitsetko jotakin seuraavista?

Käskyjen antaminen on kallista
Työntekijät haluavat usein neuvoasi ennen kuin toimivat. Sinusta on tullut pullonkaula ja nimeäsi on käytetään asioitten hyväksymisleimana.

On vaikeata tietää mitä todella tapahtuu
Kuulet yllättäviä asioita. Saat ne tietoosi vasta kun ne ovat tapahtuneet. Kuulet huolista ja erimielisyyksistä huhupuheita, mutta et suoraan.

Lähetät jatkuvasti viestejä
Työntekijät levittelevät tarinoita sinusta jotka vahvistavat tai vääristävät todellisuutta. Ympärillä olevat käyttäytyvät tunnustellen mieltymyksiäsi.

Et ole pomo
Et tiedä tilannetta suhteessa hallituksen jäseniin. Hallituksen ja johtoryhmän jäsenten roolit ja vastuut ovat epäselvät. Hallituksen kokouksissa keskustelut koskevat enimmäkseen raportointia tuloksista ja johdon päätöksistä.

Osakkeenomistajien miellyttämisestä on tullut tavoite
Johto ja hallitus arvioivat päätöksiä niiden vaikutuksilla osakkeen hintaan ja liiketoimintaa ymmärtämättömät analyytikot painostavat riskipäätöksiin.

Olet kuitenkin vain ihminen
Jos annat haastatteluja mieluimmin itsestäsi kuin yrityksestä. Elämäntyylisi on leveänpi ja etuoikeutetumpi kuin muulla johdolla. Sinulla ei ole lainkaan tai on vain vähän muita kuin yritykseen liittyviä aktiviteetteja.

On opittava johtamaan yrityksen kokonaisuutta keskittymättä päivittäiseen toimintaan
Se voi olla iso muutos. On opittava miten voi toimitusjohtajana vaikuttaa asioihin epäsuorasti strategialla ja prosesseilla. työntekijöitten valinnoilla ja heidän valmentamisella ja luomalla olosuhteet, jotka auttavat muita tekemään oikeat päätökset ja toimimaan tehokkaasti.

Johtaja on henkilö, jolla on seuraajia ja toimitusjohtaja voi helposti menettää sen aseman kun tavoitteet eivät ole vakuuttavia, toiminta rikkoo puhuttuja arvoja tai henkilökohtainen etu ajaa organisaation edun edelle.

Tärkeää on lopulta tunnistaa, että menestys riippuu lopulta muiden vapaaehtoisesta innostuksesta ja sitoumuksesta eikä pakotetusta tottelemisesta.

Vaikka muut saattaisivat pitää toimitusjohtajaa kaikkivaltiaana, on toimitusjohtaja edelleen kuitenkin vain ihminen. Sen tunnistamatta jättäminen voi johtaa ylimielisyyteen, loppuun palamiseen ja lyhyeen toimitusjohtajuuteen.

* Luettelo perustuu alunperin Porterin, Lorschin ja Nohrian artikkeliin Harvard Business Reviewssa October 2004.

—-

Arvostan jos haluat antaa palautetta tai oman mielipiteesi alla olevaan vastauslomakkeeseen tai lähettämällä s-postia.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, esimiestyö, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisjärjestelmä, johtamisprosessi, käyttäytyminen, muutoksen johtaminen, muutosjohtaminen, strategian jalkautus, toimitusjohtaja, toteutus, yritysprosessi


Kommentit

9.12.2013 16.56  Ammattilaisia on vähän

Suurin osa toimitusjohtajista ei ymmärrä juuri yhtään mitään toimitusjohtajan tehtävistä, mutta täytyyhän yrityksellä toimitusjohtaja olla.

Hallinnollisten asioiden lisäksi erityisesti vähänkään pienemmässä yritykxsessä toimitusjohtajan on oltavayrityksensä myyntihenkilö sanottiin lakikiirjoissa tai ohjeissa toimitusjohtajan tehtävistä sitten mitä tahansa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini