Blogin arkisto

Visuaalista oppimista

Share |

Tiistai 25.2.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgItse olen todennut opettaessa, että oppilailla on erilaisia tapoja oppia asioita eli on niitä visuaalisia, auditiivisiä sekä kinesteettisiä opiskelijoita. Ja omassa opiskelussa pitäisi oppia tuntemaan oma tyylinsä oppia. Itse kuulun aika suurelta osin visuaalisen opiskelijan muottiin.

Oman oppimistyylin tunnistaminen on loppujen lopuksi aika tärkeää, jotta saa kaiken irti opiskelusta. Jo pelkästään muistiinpanojen tekemistapa vaihtelee oman oppimistavan mukaisesti. Auditiivisen opiskelijan kannattaa keskittyä kuunteluun ja tälläisen visuaalisen opiskelijan kannattaa pohtia omaa strategiaa muistiinpanohjen tekemiseen.

Opiskelijahan voi tehdä muistiinpanoja oikeastaan kahdella eri tavalla eli joko kopioimalla opetuksen ranskalaisten viivojen avulla eli ottaa vastaan tiedon ja kopioida sen muistiinpanoihin. Toinen tapa on tehdä aktiivisia muistiinpanohja pohtimalla samalla asiaa ja lisäämällä omia pohdintoja muistiinpanoihin.

Tuon ensinmainitun muistiinpanomenetelmän kautta syntyy kopio luennosta ja usein myös tuntemattomat ja vaikeat sanat siirtyvät muuttumattomina (ja myös tuntemattomina) muistiinpanoihin. Itse en vain pidä sellaisia muistiinpanoja itselle hyödyllisinä.

Itse pyrin tekemään omat muistiinpanoni pohdinnan tuloksena ja useinkin käytän lineaarisen tekniikan sijaan mind mappejä apuna. Kuvan synnyttäminen vaatii pohtimista ja asioiden käsittelyä ja sitä kautta myös asian palauttaminen uudelleen on helpompaa kuin esim. monisivuisten muistiinpanojen. Erityisesti, koska useinmiten luentokalvot saa kuitenkin luettua uudelleen netistä tms.

Ja kuinka tälläinen visuaalinen opiskelija tekee mind mapin oikein. Ei oikeistaan mitenkään, sillä omaa visuaalista kuvaa aiheesta ei parane kahlita säännöillä. Mutta toisaalta seuraavat asiat helpottavat mind mapin tekemistä:

  • Piirretään vaakasuorassa olevalle paperille
  • A3 olisi kiva, mutta luennoilla A4:nenkin kelpaa
  • Pääaihe keskelle paperia, kuvakin on kiva selventämään
  • Lisätään kuvaan viivoilla asiasanoja, lukuja jne.
  • Ryhmitellään asioita yhteen edellisen kohdan mukaan
  • Muistetaan käyttää värejä ja kuvia apuna
  • Kaavat yms. vaikka paperin reunaan ja nuolen avulla oikeaan paikkaan

Kannattaa harjoitella ja miettiä helpottaako asioiden muistamista. Ainakin itsellä toimii paremmin kuin pitkät listat asioista.

mindmap.jpg

Itse pyrin aikoinaan samaan kokonaiskuvaa opiskeluista ja luin eräänkin kerran opinto-opasta läpi. Pelkistä kurssilistoista ei irronnut oikein mitään muuta kuin päänsärkyä. Erityisesti kun pohdin pääaineen vaihtoa. Ja sitten eräänä päivänä aloin luomaan asiasta mind mappejä freemindin avulla. Itselle aukesi aika hyvä kuva siitä mitä joutuu pakosti opiskelemaan tutkintoon. Ja sitä kautta oma vakaumukseni vahvistui siitä mitä haluan opiskella.

Eli muistiinpanojen lisäksi visuaaliselle oppijalle on hyödyksi osata käyttää jotain mind mappejä luovaa ohjelmaa. Parhaimmillaan niiden avulla saa tehtyä helposti myös kaavioita projekteista tai muista hankalasti hahmotettavista asioista.Mutta tämä olisi toisen blogikirjoituksen aihe.

Eli yhteenvetona, kannattaa pyrkiä selvittämään oma oppimistyyylinsä ja hyödyntää sen ominaisuuksia. Ja niiden, ketkä kuvittelevat olevansa visuaalisia opiskelijoita, kannattaa opiskella erilaisia muistiinpanotekniikoita tukemaan opiskelua. Ja yksi näistä tekniikoista on juuri tuo yllämainittu mind map eli miellekartta tai raskaampi käsitekartta.

Tälläistä tänään pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, oppimistyyli, visuaalinen oppiminen, mind map


Kommentit

26.2.2014 11.24  Pentti

Minulla oppimistavat riippuvat paljon opiskeltavasta asiasta. Joitain asioita on helpompi hahmottaa visuaalisesti, joitain sisäistää paremmin tekemällä (kineettisesti) ja jotkut vaativat näiden lisäksi kovasti kuuntelua ilman muuta "räpellettävää".

26.2.2014 18.22  Yks toinen Pentti

Helposti jaetaan ihmiset lokeroihin, jonka mukaan oppii näin ja toinen näin. Monissa asioissa hyvä esitystapa, mutta ei kerro koko totuutta ja kaikki ei mahdu lokerikkojen sisälle saati ole jossain omassa poterossaan.

4.3.2014 12.46  Kari Vahtolammi

Ei ihmisä pysty lokeroimaan millään tasolla. Yhtä ja ainoaa oppimistapaa ei ole, mutta osalle toimii toisenlaiset tavat ja toisille toisenlaiset. Esim. tuo eka Pentti kertoo hyvin, että osa oppimiseta on visuaalista, osa kinesteettistä ja osa muutakin.

Eli omasta mielestäni ei ole tärkeä lokeroida itseään vaan tunnistaa millä keinoin oppii eri asioita. Ja hyödyntää oppimistaan. Kait puhutaan itsetuntemuksesta.

Kari...

4.3.2014 13.15  Pentti

Hyvin sanottu Kari.

4.3.2014 17.07  AP

Uskallan väittää, että ihmisiä pystyy kyllä lokeroimaan ainakin jollain tasolla, kun on oikein taitava ja ymmärtää psykologiaa ja ihmisten erilaisuutta voi parhaimmillaan päästä loistaviin tuloksiin lokeroimalla, kunhan ymmärtää, ettei lokeroimista voi tehdä etukäteen vaan tilanteen mukaan ja virhe mahdollisuus on aina joka tapauksessa 20 - 100%.
Lisäksi täytyy ymmärtää, että yleensä ihmiset eivät ole vain siinä yhdessä lokerikossa vaan yleensä kärjistetyimmiläänkin joku lokero on vallalla enemmän. Tästä on olemassa persoonallisuusorientaatiot ja psykologiset testit, jotka ovat todistetusti totta. Vaikka et itse uskoisikaan, niin suurimpaan osaan se pätee. Kaikkia ihmisiä ei tietenkään voi lokeroida, eikä pidä missään tapauksessa edes kuvitellla, että pääsisi siihen, että asia olisi päiuvän selvä. Tämä on vähän sama juttu kuin kehonkielen lukeminen. Vaarallinenkin taitamattoman hölmön käsissä. Suurin osa ihmisistä jotka vastustavat tätä totuutta ei ole ollut juuri minkäänlaista todellista perehtymistä asiaan. Lähinnä vaan halutaan, että asia ei ole näin. Halusit tai et, asia on suuntaa-antavasti näin. Hyvin harvat osaavat tätä ja useimmat tekevät vääriä tulkintoja ja liian suljettua tulkintaa, usein omista lähtökohdistaan ja rutiineistaan lähtöisin olevilla ajatuksilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini