Blogin arkisto

Saas, Asp vai mikä

Share |

Tiistai 3.6.2014 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgNykyään joka tuutista tulee asiaa pilvipalveluista, Saas:sta, Aspista ja muusta sen sellaisesta. Ja aika usein kuulee vielä erilaisia versioita siitä, mitä mikäkin on. Ajattelin tänään kirjoittaa omasta näkemyksestäni eli mitä on Saas ja Asp.

Pilvipalvelut ovat päivän sana. Eli yksinkertaistetusti se tarkoittaa sitä, että oma konehuone on ulkoistettu jonnekkin muualle. Eli palvelu ostetaan palveluntarjoajalta, joka huolehtii teknisestä ylläpidosta.

Samalla tekniikan ulkoistaminen on muuttanut sovellusten omistamista eli nykyään omassa konehuoneessa ei jyllää serveriarmaadaa pyörittämässä sovelluksia. Vaan sekä tekniikka että sovellukset ovat ulkoistettuja. Ja samalla saatu uusia käsitteitä ymmärrettäväksi.

Usein puhutaan seuraavista käsitteistä: On-Premise, Asp, Saas. Kaikki kolme käsitettä liittyvät ohjelmistojen omistamiseen, hallintaan ja käyttöön. On-premise ja Asp/Saas on helppo erotella toisistaan.

On-Premise mallissa käyttäjä ostaa (tai liisaa) sovelluksen jota ajetaan omilla palvelimilla. Eli palvelu on kokonaisuudessaan omassa hallinnassa. Asp/Saas- mallissa palveluntarjoaja taasen huolehtii palvelusta ja sen ylläpidosta. Yksi tärkeä ero näissä on se, että perinteisesti On-premise- ohjelmat ajetaan omilla ylläpidetyillä palvelimilla. Ja Asp / Saas- mallissa ostetaan palveluna.

Eli lyhyesti:

 • On-premise
  - Ostetaan nippu lisenssejä
  - Pyöritetään omassa sisäverkossa omien palvelimien päällä
  - Usein räätälöidään asiakskohtaisesti
 • ASP
  - Sovellusvuokrausta
  - Pääsääntöisesti jokaisella asiakkaalla on oma ulkoistettu palvelu
  - Palvelun tarjoaja huolehtii palvelusta ja sen kehittämisestä
  - Suurin ero edelliseen on se, että ostamisen sijaan vuokrataan palvelua
 • Saas
  - Erillisten räätälöityjen sovellusten sijaan palveluntarjoaja tarjoaa vain yhtä sovellusta
  - Multitenanttinen sovellus eli kaikki asiakkaat käyttävät samaa palvelua
  - Palveluntarjoajan ylläpito helpottuu, koska ohjelmistosta on vain yksi versio.

Saas ja Asp- mallin suurin ero on siinä, että Saas ohjelmistoja ei saa ostaa itselleen eikä räätälöityä erikoisominaisuuksia.

Näin ajattelen, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, pilvipalvelu, saasl, asp, on-premise, tietotekniikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini