Blogin arkisto

Kuka kannusti ja auttoi eteenpäin juuri oikealla hetkellä?

Share |

Perjantai 2.1.2015 - Juha Ahola


juhaahola.jpgKun olin 12-vuotias, jalkapallovalmentajani antoi minulle merkittävästi roolia ja vastuuta joukkueessamme. Hän huomasi vahvuuteni, joilla pystyin auttamaan joukkuetta parhaite. Hänellä oli pelisilmäm myös muuhun. Valmentaja passitti minut seuraavana vuonna erotuomarikursseille ja olin todennäköisesti ainakin Keski-Pohjanmaan piirin nuorin tuomari. Ennen lukiota olinkin erotuomarina ja rajamiehenä (tosiaan silloin ei rajamiestä kutsuttu avustavaksi erotuomariksi) satoja otteluita. Sain erinomaista kokemusta vaikeasta tehtävästä tuomarin roolissa etenkin, kun olin erityisen nuori kyseiseen tehtävään.

Samainen valmentaja oivalsi myös tiettyä johtajapotentiaalia minussa ja niin’ikään ennen lukioon lähtöä ehdin valmentajaa itseäni kolme vuotta nuorempia junioreita kolmen vuoden ajan. Myös valmennustehtävistä ja valmentajan roolista on ollut hyötyä tulevaan. Toimin mm. kymmenisen vuotta sitten kolme vuotta pelaaja-valmentajana miesten kolmosdivisioonajoukkueessa ja viimeiset kuusi vuotta toimin futsal-joukkueen pelaaja-valmentajana (2 kautta kolmosessa, 4 kautta kakkosessa).

Mutta hyötyä valmentajan roolista on ollut paljon muuhunkin. Sijais- ja tuntiopettajana toimin opiskeluaikoina noin 1000 tunnin verran ja sittemmin myyntityössä esimiestehtävissä ja viimeiset viisi vuotta toimitusjohtajana niin lähiesimies- kuin johtamistehtävissä kasvuyrityksessä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Asiat voivat olla niin pienestä kiinni.

Mietin eilen, ketkä ihmiset ovat olleet "urallani" niitä, jotka ovat nähneet minussa potentiaalia ja tiettyjä taipumuksia, ja ovat olleet halukkaita käyttämään aikaansa minun menestymisen tukemiseksi. 13 nimeä tuli paperille nopeasti: opettajia, urheiluvalmentajia ja yrittäjiä. Pohdin tovin aikaa suurella kiitollisuudella kyseisiä ihmisiä ja mietin, mitä kukin (ehkä) näki minussa ja millä tavalla he siloittivat tietä eteenpäin ja antoivat sopivia haasteita kyseiseen tilanteeseen.

Pysähdy sinäkin miettimään, ketkä ihmiset ovat pyyteettömästi laittaneet itseään (aikaansa) likoon ja auttaneet sinua matkallasi? 
Oletko mahdollisesti itse tukenut toisia ihmisiä matkallaan? 

Viime vuosisadan johtajaksi valittu Jack Welch sanoo, että johtajan tehtävä on kulkea kastelukannu kädessä ja kastella kutakin "kukkaa" (työntekijää). Menestys tulee siitä, kun auttaa toisia ihmisiä nostamaan tasoaan. Olipa kyseessä johtaja, sparraaja, mentori, valmentaja tai mikä tahansa, parasta, mitä voi tehdä on auttaa toisia nostamaan tasoaan ja saattaa toiset ihmiset menestymään.

Tunnen suurta kiitollisuutta minua auttaneita ihmisiä kohtaan!

Toisten ihmisten auttaminen voi tuoda kauaskantoisia positiivisia seuraamuksia! 

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: kannustus, rooli, menestyminen, opastus, esimies, esimiestyö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini