Blogin arkisto

Luomakunnan kruunu, ei aina - Uusi päivä / Uusi asia

Share |

Tiistai 26.5.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgIhmiset pitävät kaikilla mittapuilla mitattuna itseään luomakunnan kruununa. Osaamme kävellä kahdella jalalla, käyttää käsiä ja ajatella menneisyyttä ja tulevaisuutta. Ja kertoa sanallisesti kaikesta noista asioista. Vaikka aivokapasiteettimme on melkoisen mahtava, niin emme siltikään ole luomakunnan kruunu ainakaan työmuistin käytössä.

Kädellisistä ainakin simpanssit hyödyntävät työmuistia tehokkaammin kuin ihmiset. Ihmisen työmuistia kuvaillaan seuraavien asioiden avulla eli muistissa pysyy noin 7  asiaa yhtäaikaa ja tietoja talletaan noin 20 sekuntia. Eli muistamme aika pienen osan asioita kerralla ja hyvin vähän aikaa.

Kioton yliopiston tutkija Tetsuro Matsuzawa on tehnyt tutkimuksia ihmisen ja simpanssin lyhytkestoisen muistin toiminnasta ja määrätyissä toiminnoissa simpanssi peittoaa ihmisen mennen tullen. Tutkimus on periaatteeltaan yksinkertainen  eli näytölle on sijoitettu numeroita ja niiden sijainti on pitänyt muistaa. Ihmisellä muistamisen raja tulee vastaan kuudessa numerossa ja ei edes harjoittelulla siitä pääse pidemmälle. Simpasseilla raja on kuitenkin kahdeksassa luvussa ja parhaimmat oppivat muistamaan viidenluvun sijainnin nähdessään taulukon vain pienen hetken eli 0,2 sekuntia.

Tuo on hyvin pieni ero lyhytkestoisen muistin käytössä, mutta tuolla on erittäin mielenkiintoinen jatkopiirre. Nopean havaintokyvyn ja lähes tarkan muistin kautta simpasseille on kehittynyt erittäin hyvä sosiaalisten tilanteiden ymmärrys. Eli niillä on huomattavasti parempi lukutaito sosiaalisissa tilanteissa.

Tuo sosiaalisten tilanteiden lukutaito on taito, jota jokaisen ihmisenkin pitäisi harjoitella. Eli pyrkiä oppimaan oman laumansa toiminta ja lukemaan heidän tilaansa. Eli vasta ymmärtämällä toisia ja heidän ajatusmaailmaansa voi oppia olemaan johtaja.

Ensi kerran kun haukut pomoasi simpanssiksi, niin muista että simpanssit havainnoivat paremmin eleillä ja ilmeillä viestittiyjä sanomia. Eli haukkumisen sijaan sinun kait pitäisi olla kateellinen lajiserkullesi siitä, että hän on sosiaalisesti lahjakkaampi kuin ihminen.   

Tälläistä tänään, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ihminen, työmuisti, osaaminen, sosiaalisuus, simpanssi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini