Blogin arkisto

Sanojen mahtava voima

Share |

Tiistai 9.6.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgTuli aamulla kirjoitettua hiukan ilkikurisesti yhteen LinkedIn:n keskusteluun. Taisin pitää psykologisia testejä kristallipallosta ennustamisena ja rekrytointia hatusta vetämisenä. En vain muistanut, että nykysuomessa ilkirinen kirjoittaminen on pannassa. Eli kaikesta pitää keskustella vakavasti ja asiallisesti.

Itse olen aina nauttinut sanoilla leikkimisestä ja myös oppinut, että niissä on voimaa. Sanoilla ja mielleyhtymillä on melkoinen voima muokata ihmisten mieliä. Hyvän esimerkin tästä antaa Katleena Kortesuo omassa blogitekstissään Kakkajuttu. Jutun lukemalla sana liito-orava saa uuden merkityksen.

LinkedInin jutussa vertasin soveltuvuustestien avulla tehtävää testausta kristallipallosta lukemiseksi. Ajatus lähti liikkeelle ennustamis sanasta. Ennustaminen tarkoittaa wikipedian mukaan tulevaisuutta koskevan arvion esittämistä järkiperäisesti. Eli siihen kuuluvat tieteelliset sekä myöskin taikuuteen perustuvat ennustukset.

Tuon kirjoituksen jälkeen muistin yhden tärkeimmistä säännöistä nykysuomessa eli asiat pitää ottaa vakavasti ja ryppyotsaisesti. Sanoilla ei saa ilakoida, ajatuksilla ei saa leikkiä, mielleyhtymiä ei saa tehdä. Mieluummin kaikki pitää ottaa vakavasti ja asioita pitää lähestyä tieteellisen vakavasti. Siten, että oma asiantuntijuus varmana säilyy.

Kun kirjoitat mitä tahansa nettiin, niin muista että medialukutaito on nykyään aika onnetonta. Sarkastista, ironista, ilkikurista tai hupailevaa tekstiä ei osata sijoittaa omalle paikalleen. Eli opettele merkitsemään tekstisi kirjoitustyyli selvästi ja anna samalla viite oikeaan dokumenttiin, josta kirjoitustyyliin voi tutustua.

Kuhan nyt vain kirjoittelen, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, teksti, kirjoittaminen, viestintä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini