Blogin arkisto

Valta-asema pitäisi ansaita myös urheiluseuroissa

Share |

Perjantai 5.2.2016 - Juha Ahola


juhaahola.jpg”Kansa päättää, kuka johtaa!”

Yrityksissä, yhdistyksissä, urheiluseuroissa (ylipäätään erilaisissa yhteisöissä) organisaation kehityksen lasikattona on johdon kypsyys. Kypsymätön johtaja pelkää kompetenssin kasvua ja nk. itseään ”viisaampien” mukaantuloa tai ylipäätään sitä, että vastuuta jaetaan yhä useammille ihmisille. Lojaliteetti johdon tekemiä valintoja kohtaan alkaa rakoilla, kun ”rivissä” aletaan huomata, että johto onkin kehityksen jarruna. Kompetenssia löytyisi pienemmissä rooleissa, jopa ”rivissä” olevilta enemmän.

Leaders don’t create followers. Leaders create more leaders.

Esim. yhdistysten jäsenet äänestävät määräajoin, kuka toimii yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja ketkä kuuluvat hallitukseen. Ensin siis päätetään, kuka johtaa / ketkä johtavat. Tämä on demokratiaa.

Urheiluseuroissa pitäisi ensin päättää, kuka (ketkä) päättää!

Samoin tulisi toimia urheiluseuroissa. Seurapomojen, joukkueenjohtajien ym. tulisi ansaita paikkansa aina uudelleen. Kun vaikka joukkueenjohtaja saa mandaatin joukkueen vanhempien yhteisellä päätöksellä, tällöin hänellä on parhaat mahdollisuudet onnistua työssään ja hän voi odottaa yhteistyötä ja yhteen hiileen puhaltamista sekä edellyttää jopa yhteistyötä. Valitettavan usein tilanne on joko se, että halukkaita isompiin rooleihin on niin vähän, että jonkun on vain ”pakko” ottaa tehtävä tai sitten se, että joku on tehtävään urautunut, eikä pysty irrottamaan vallankahvasta.

Kavahda johtajaa, joka on negatiivinen, joka asialle kriittinen, kaikki asiat ovat vaikeita tai jopa **rseestä. Realismi ja kriittinen ajattelu ovat eri asioita kuin negatiivisella moodilla asioihin suhtautuminen ja kommunikointi. Negatiivisuus työtää luotaan pois. Negatiivisuutta ei tarvita, mutta kriittisyyttä kylläkin. Toisaalta sitäkin enemmän tarvitaan innostusta ja halua mennä eteenpäin – kehittää toimintaa ja saada yhä useampi mukaan.

Ensin päätetään, kuka päättää. Siitä, kuka johtaa, pitäisi äänestää. Näin yhteisen näkemyksen ja linjan toteuttamiselle edellytykset ovat parhaat mahdolliset!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, organisaatio, johtaja, esimies, esimiestyö


Kommentit

7.2.2016 18.54  Hampaiden tehovalkaisu

Todella tervetullutta ajattelua myös urheiluseuroihin. Hyvä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini