Blogin arkisto

Muutoksen Piru

Share |

Perjantai 10.8.2018 - Olli Linjala


 

Maailman varmin asia on muutos. Niihin me törmäämme päivittäin, isoihin ja pieniin piruihin. Muutos saa elämänmenon sekaisin? Muutosta vastaan täytyy taistella hinnalla millä hyvänsä? Aina joku muu keksii muutoksia? Ennen kaikki oli selkeää ja helppoa, sai vaan rauhassa tehdä töitä ja elellä omaa elämäänsä? Muutos tuo aina mukanaan hankaluuksia?

linjala_nettikolumni.jpgJos olisimme onnistuneet estämään kaikki ne muutokset, joita aikojen saatossa olemme vastustaneet voimakkaasti, niin perunatkin nostettaisiin edelleen vanhalla pesäpallomailalla. Tupakkaa polteltaisiin sairaaloissa ja kirkoissa, kodeista puhumattakaan. Muistan hyvin, kuinka vastustin kännykkää vannoen koskemasta ja vielä vähemmän hankkimasta sitä kuuna päivänä. Vieläkin voimakkaammin taistelin tietokoneen hankintaa vastaan. Netti sähköposteineen oli suoraan Perkeleestä! Vieläkin kehittelen todisteita oikeassa olemisestani, on vaan niin hiton vaikea löytää niitä.

Meillä on paljon vastustetavaa joka päivä. Asiat eivät aina tapahdu suunnitelmien mukaan. Ajattelevat ihmiset löytävät aina uusia toiminnan muotoja. Luovat ihmiset hulluuksia, jotka pian ovat tärkeitä arjen välttämättömyyksiä. Itsestään selvyyksiä. Jos niistä sitten pitäisi luopua, niin taas on syytä vastustaa uutta muutosta.

Mistä muodostuu muutoksen laatu?

Rutiineihinsa urautuneelle ihmiselle kaikki muutokset ovat järkyttäviä, elämän sekaisin saavia. Vessan pytyn kannen auki jättäminen tai paperirullan asettaminen toisin päin saattaa pilata päivän. Mikäli näitä toimenpiteitä ehdotetaan otettavan uudeksi rutiiniksi, saadaan aikaiseksi elämää suurempi kärhämä. Sillä saattaa olla käsittämättömät seuraukset.

Ajatteleva, utelias ihminen ei ole antanut rutiineille yliotetta elämästään vaan ohjaa sitä itse. Hän tutustuu muutoksen eri puoliin, tutkii sen sisältämiä mahdollisuksia eri kantilta. Missään tapauksessa hän ei sulje itseään ulos vapaasta ajattelustaan sanomalla ensimmäiseksi EI! Tämä on toisen ihmisen ajattelemisen tuloksen kunnioittamista. Välitön tyrmäys, edes ajattelematta asiaa, on erittäin törkeä loukkaus.

Muutos on päivittäistä

Se luo mahtavan määrän mahdollisuuksia, antaa aihetta ajattelemiselle. Niillä voi rikkoa rutiinejaan ja näin luoda parempaa elämänlaatua ja jaksamista. Päivittäin on muutoksia, joilla ei ole minkäänlaista merkitystä elämän kulkuun. Niille ei kannata uhrata voimiaan. On huonompaan suuntaan johtavia muutoksia. Löytyy myös muutoksia jotka helpottavat, parantavat elämää tai jopa avaavat aivan uuden tulevaisuuden. Nämä selviävät ajattelemaan pysähtymisellä. Suoralta kädeltä tyrmääminen on idioottimaista mahdollisuuksien tuhlaamista.

Tärkeät sanat muutokseen törmätessä

MITÄ SITTEN, ei sillä ole oikeastaan merkitystä.

MITEN TUO ONNISTUISI, etsin mahdollisuuksia. 

VOISIKO SITÄ KEHITTÄÄ, idea ok.

JOKU TAHTOO KEHITTÄÄ TOIMINTAA, harvoin muutosideoita tehdään siksi, että toiminta kokisi takapakkia.

MITEN OPIN ELÄMÄÄN UUDESSA TILANTEESSA, en voinut vaikuttaa, on järkevää sopeutua.

Olli Linjala
Lisätietoja Olli Linjalan koulutuksista löydät täältä

Avainsanat: Olli Linjala, muutos, asenteet, onnistuminen


Kommentit

24.3.2009 16.45  Minä minä minä

Hyvä kirjoitus. Eipä paljon lisättävää.
Ehkä se on merkittävää, että miksemme tajua sitä, että olemme niitä, jotka vastustavat? Miksi väitämme olevamme uudistajia vaikka näin ei ole? Tai siis tarkoitan tietysti niitä muita, jotka näin tekevät....

26.3.2009 14.30  terveiden uudistusten kannalla

Jep. Mutta ainakin työpaikalla hyvätkin muutosehdotukset tyssäävät siihen että koko porukka ei ole aidosti asian takana. Kuinkas mikään voi muuttua kun niitä vastaan haraajia on joka nurkan takana?!

Kun aina välillä jokainen muistaisi sen että me kaikki väkerrettäisi vieläkin kivien kanssa luolissa jos mikään ei saisi koskaan muuttua.

6.12.2009 1.42  Sherlock

Muutoksessa kannattaa muistaa, että se on yleensä aina hyvä silloin kun olet itse se tai siinä porukassa, joka/jotka muutoksia tekevät.

Jos taas olet kohteena, on yleensä syytäkin vastustaa, sillä muutoksista on pääasiassa hyötyä niiden tekijöille. Miksi he nuuten niitä tekisivät? Etenkin jos itse olet eri intressiryhmässä kuin muutoksen tekijät.

Jos siis et pääse muutoksista päättävään porukkaan, asiat ovat huonolla mallilla.

Huomaatko, rakas Watson, kaikki riippuu näkökulmasta.

Muutos on aina enimmäkseen muuttajan puolella.

7.12.2009 10.00  Muutos on

Voi voi Sherlock. Suurin osa muutoksista on elämässämme sellaisia, joissa ei ole mitään muuttaja ihmisiä ja muutettavia, muutos tapahtuu joka tapauksessa. Miten kaikki voisikaan pysyä paikallaan?

7.12.2009 20.42  Muutos on hyvä tai paha, niin muutos on

Tästähän on kyse. Siitä kun toiset sanoo muutoksen olevan itseään vastaan ja toiset, että hyvä kun asiat muuttuu.

7.12.2009 21.45  Varraudu hyvä immeinen varraudu

Käyhä se näinikkään ain silleen et muutos ku ossuu kohalle se yllättäpi

16.7.2012 12.51  Hevimies

Muutoksen täytyy kestää kyseenalaistaminen, muuten se ei ole hyvästä.

16.7.2012 17.03  666

Muutoksen ei muuten tarvi kestää kaikkien kyseenalaistamista. Ollakseen oikeassa riittää, että on oikeassa, vaikka olisi yksin. Muutos voi tapahtua vastuksesta ja sen epämiellyttävyydestä huolimatta.
Ei muutos ole mikään pyhä hyvyys tai pahuus se vain on.

16.7.2012 17.41  Hevimies

Ei toki kaikkien kyseenalaistamista tarvi kestää, mutta jos ei kestä kyseenalaistamista lainkaan ollaan erittäin harvoin oikeilla raiteilla.

16.7.2012 18.41  AP

Tiedemies tietää kuulevansa, mutta tavallinen tallaaja luulee tietävänsä.

26.7.2012 21.19  Mistä on kysymys?

Mikä tahansa asia muuttuukin aina on valittajia ja niitä jotka sanovat, että ennen oli asiat paremmin.Se on kumma kuinka aika kultaa muistot vaikka elintaso ja monet muut asiat ovat parantuneet.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini